3. gardijska brigada / Mijenjali su tijek Domovinskog rata, a sada im je otkriven spomenik: 'Išli smo sa srcem i ponosom'

A u povodu svoje dvadeset osme obljetnice, legendarne su "Kune" osvanule i na novoj poštanskoj markici

29.4.2019.
21:15
VOYO logo

U Slavonskom Brodu obilježena je dvadeset i osma obljetnica osnutka 3. gardijske brigade. Otkriven je i spomenik "Kunama" i "Kobrama", a okupljeni su se prisjetili stradalih branitelja.

Treća gardijska brigada dala je nemjerljiv doprinos obrani Hrvatske, ponajprije Vukovara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečano je otkriven spomenik Trećoj gardijskoj brigadi, a pripadnicima Hrvatske vojske nije se bilo teško prisjetiti kako su prije 28 godina kao golobradi mladići pristupili legendarnim "Kunama".

Nisu znali što je strah

"Ja sam tad bio 19-ogodišnjak. Kada sam 14. 7. 1991. pobjegao iz takozvane JNA. Ili iz takozvane "Titove garde". Isti dan sam se prijavio u treću gardijsku brigadu. Niste ni trenutka razmišljali da treba pobjeći iz JNA? Ma niti trenutka. Znači kad sam čuo Žarka Domjana tadašnjeg predsjednika Sabora da bi mi Hrvati trebali uhvatit' maglu, to sam i napravio", kazao je Mladen Šveđumivić iz 3. gardijske brigade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne znajući za strah, i tada ih je krasilo zajedništvo i sloga, baš kao danas.

"Mi smo sa srcem i sa ponosom išli. Nije bilo bitno gdje idemo, kud idemo. Stalno smo bili zajedno", rekao je veteran 3. bojne 3. gardijske brigade, Zoran Beligoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mijenjali su tijek Domovinskog rata

Treća gardijska brigada mijenjala je tijek Domovinskog rata. Njihovih zasluga sjećaju se obitelji, suborci. 

"Od Vukovara do Dubrovnika. 373 poginula, 11 nestalih i 1088 ranjenih naših suboraca dalo je svoje živote na oltar domovine", kazao je prvi zapovjednik 3. bojne 3. gardijske brigade, Krešimir Šipoš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posebna uloga u oslobađanju zapadne Slavonije u operaciji Bljesak i evo za nekoliko dana prisjetit ćemo se te briljantne naše operacije oslobađanja domovine", istaknuo je ministar branitelja, Tomo Medved.

Osvanuli su i na novoj poštanskoj markici

Image

Mijenjali su tijek Domovinskog rata, a sada im je otkriven spomenik: 'Išli smo sa srcem i ponosom'

Image

Mijenjali su tijek Domovinskog rata, a sada im je otkriven spomenik: 'Išli smo sa srcem i ponosom'

Pa i današnji pripadnici Hrvatske vojske skidaju kapu pred veteranima. Jer, mnogi od njih tada, 1991., nisu bili ni rođeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam danas ispunjen ponosom na svoje kolege koje su tada obranili našu domovinu i omogućili meni da danas nosim odoru hrvatskog vojnika. Tada ste bili beba? Tako je. Rodio sam se devedesete taman na početku rata i moj otac je bio hrvatski branitelj", kazao je Danijel Ivančik iz Tenkovske bojne „Kune“.

A u povodu svoje dvadeset osme obljetnice, legendarne su "Kune" osvanule i na novoj poštanskoj markici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo