PO UZORU NA BEOGRAD / Milan Bandić opet mijenja vizuru metropole: Novi Zagreb postaje zagrebački Manhattan

U samom prostoru Velesajma bi trebalo osobito paziti na vrijednu arhitekturu

5.3.2019.
21:30
VOYO logo

Zagrebački Manhattan, tako gradonačelnik metropole Milan Bandić naziva najnoviji projekt koji bi se trebao početi graditi do kraja njegova mandata. Riječ je o kompleksu poslovnih prostora, šetnica, parkova, vrtića i škole u Novom Zagrebu, na prostoru od Hipodroma do Jadranskog mosta. 

Jedan od zaineresiranih je navodno i Mohamed Alabbar, vlasnik Burj Khalife u Dubajiu, koji u Beogradu već tri godine gradi sličan projekt - Grad na vodi.

''Investicija između milijardu i milijardu i pol eura, molim Boga da nam se jave što kvalitetniji investitori i da krenemo u taj projekt. To će biti najveći projekt u demokratskoj Hrvatskoj i ono što je sigurno je da ćemo ga započeti u ovom mandatu'', ustvrdio je Bandić.

Hipodrom bi se time definitivno trebalo 'maknuti' iz tog dijela grada, a zagrebački Velesajam preurediti tako da se ne diraju paviljoni, poput Talijanskog ili Kineskog - koji su zaštićena kulturna cjelina, upozoravaju u Društvo arhitekata Zagreb (DAZ). 

''Osobno mislim da ne bi trebalo žrtvovati prostor Hipodroma, bar ne u ovim prvim fazama, jer je to vrijedni zeleni prostor, a u samom prostoru Velesajma bi trebalo osobito paziti na vrijednu arhitekturu'', upozorava arhitektica i urbanistica Azra Suljić

Prije svega, trebalo bi utvrditi stvarne potrebe oko 120.000 stanovnika tog dijela grada i promijeniti generalni urbanistički plan, napominju u DAZ-u, u kojem ih oko ovako velikog projekta, Grad još nije obavijestio.

''Želimo sudjelovati u tom procesu, sudjelovali smo i prošle godine, kada je bila prezentacija za samo jedan dio tog prostora, Zagrebačkog velesajma i želimo znati što se događa jer je to definitivno bitan prostor grada'', napominje predsjednik DAZ-a Tihomil Matković.

Zainteresirani za preobrazbu više od jednog milijuna četvornih metara u srcu grada, tik uz Savu trebali su u samo 15 dana koliko je trajao javni poziv osmisliti stambene i poslovne zgrade, parkove, škole i vrtiće, ali i kina te trgovačke centre. 

Što se tiče financiranja, Bnaidć kaže: ''Pa oni koji budu ponudili pismo iskazu interesa, koji budu ponudili sadržaj, mi ćemo prostorno plansku dokumentaciju prilagoditi, korespondirajući onako kako to treba i kako korespondira''.

Gradonačelnik, kaže još ne zna ni tko je zainteresiran, ni kako će taj dio Novog Zagreba izgledati, no sve bi se, najavljuje moglo doznati već u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo