vila zagorje / Milanović dizajnerskim namještajem uredio Ured Predsjednika: RTL Direkt doznao tko će to platiti!

Za razliku od Borisa Johnsona i Jelene Pavičić Vukičević, u Uredu predsjednika otvoreno kažu da su im preuređenje platili drugi

29.4.2021.
8:45
VOYO logo

Zoran Milanović je ovih dana malo preuredio svoju stambenu jedinicu na Pantovčaku, popularno zvanu Vila Zagorje, službeno poznata kao Ured predsjednika Republike.

Ali za razliku od Borisa Johnsona i Jelene Pavičić Vukičević, u Uredu otvoreno kažu da su im preuređenje platili drugi. A za divno čudo, ti drugi nismo čak ni mi porezni obveznici, nego Udruženje hrvatskih arhitekata koje je Južni salon preuredilo i opremilo namještajem i likovnim rješenjima koji su obilježili hrvatski dizajn i hrvatsku arhitekturu zadnjih 50 godina. A i sama Vila Zagorje je jedno od arhitektonskih znamenitosti onog doba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posve novo ruho

Image
200.000 funti /

Zagrebačka gradonačelnica u problemima zbog kuhinje, britanski premijer u još većima zbog preuređenja stana

Image
200.000 funti /

Zagrebačka gradonačelnica u problemima zbog kuhinje, britanski premijer u još većima zbog preuređenja stana

I premda je izgrađena isključivo za potrebe tadašnjeg predsjednika Republike i kralja kozmosa Josipa Broza Tita , usprkos neograničenom budžetu arhitekt koju ju je projektirao jednom je izjavio da mu je to bio najlošije plaćeni posao u karijeri.

Prvi put u više od tri desetljeća, jedna prostorija u Uredu predsjednika zasjala je u posve novom ruhu. Kičasti bidermajer zamijenjen je suvremenim hrvatskim produkt dizajnom. Sve to zahvaljujući Udruženju hrvatskih arhitekata, koji su uz godišnju izložbu u Vili Zagorje pobrinuli i za uređenje Južnog salona Ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Na način koji smatramo da puno bolje odražava duh ove kuće, i koji šalje puno bolje i važnije poruke nego što je način na koji je ovaj salon dosad bio namješten to činio'', rekla je Maja Furlan Zimmermann, predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata.

Kako je predsjednik ovog vikenda na otvaranju izložbe sam priznao...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja imam vrlo leden odnos prema prostorima u kojima radim, koji nisu moj dom'', rekao je.

Zato su u njegovu Uredu dali priliku ljudima koji su zapuštenom prostoru znali udahnuti novi život. Južni salon, prostoriju u koju mnogi gosti Ureda predsjednika prvu uđu, tri grupe hrvatskih dizajnera pretvorili su u najsuvremenije uređen prostor u Uredu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li nova investicija iz proračuna?

''Najviše zato što je to za nas nastavak naše vizije da afirmiramo hrvatski dizajn i da pokažemo da vlastitim snagama i vlastitim know how-om možemo stvoriti proizvode koji mogu stajati rame uz rame uz svjetske brendove'', kazala je Iva Šilović Grabovac iz Prostorie.

I to sve u nekadašnjoj zagrebačkoj rezidenciji Josipa Broza Tita, zgradu s turbulentnom povijesti, čija je gradnja obilježena tadašnjim društveno-političkim okolnostima.

Ovdje je postavljena i mini-izložba o povijesti "Bele hiže na Prekrižju'', kako su zvali Vilu Zagorje, između ostalog i o njezinoj gradnji, oko koje je bilo dosta problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se tamo navodi i pismo arhitekta Vjenceslava Richtera koje završava sa time da, ako mu je itko na ovom poslu zavidio, to je u njegovoj profesionalnoj karijeri bio najslabije plaćeni posao, s najvećim angažmanom, maksimalnom odgovornošću, uz nemogućnost da se u potpunosti arhitektonski izrazi.

''Zato što se tu uvijek uplitala politika. I ovo je politika. Ovo nisu radili dragi ljudi, toplih ljudskih namjera, nego ljudi koji su, kao arhitekti dali sve od sebe, ali ovo je gradila politika koji je jedini investitor tog vremena'', rekao je 24. travnja predsjednik Milanović.

Nova investicija na Pantovčaku nije iz proračuna, nego je sav dizajnerski namještaj, kao i umjetnička djela, tu na dugoročnoj posudbi. Prva velika promjena u Uredu nije i jedina u mandatu Zorana Milanovića. Već neko vrijeme u predvorju nema niti jedne jedine biste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Južni salon spreman čeka goste

Biste Josipa Broza jedine više nema ovdje na Pantovčaku, još u vrijeme mandata Kolinde Grabar Kitarović preseljena je u Kumrovec. Sve ostale biste, među njima Strossmayera, Starčevića, Tuđmana, pohranjene su ovdje ispod mene, u depo Ureda predsjednika.

A još jedna velika promjena pompozno je najavljena prije više od tri godine: Otvaranje park-šume oko Ureda za javnost, tako da ljudima od ukupno 950 tisuća kvadrata kompleksa postane dostupno čak 700 tisuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Radimo na projektima koji će taj prostor doista staviti u svrhu da građani mogu uživati u njemu'', rekla je u travnju 2018. godine bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Tri godine i tri dana kasnije građani i dalje ne mogu šetati ovdje u blizini Ureda predsjednika. Sve je zapelo oko prebacivanja odgovornosti između Ministarstava i Grada, oko toga tko će graditi novu sigurnosnu ogradu koju svakako treba postaviti. No, u svakom slučaju, niti aktualni predsjednik nema ništa protiv toga da se dvije trećine ovoga prostora otvori za građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer, kako je i sam rekao: ''30 godina nije mijenjano, i to je već dio tradicije. I pustimo dio toga, a ostalo rasturite. Hvala i živjeli''.

Južni salon spreman čeka goste, a park šuma prve šetače.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo