OBRATIO SE IZ KASTVA / Milanović: 'Dodik je najprihvatljiviiji za razgovor s Hrvatima. Znate li nekog boljeg? Ne biram prijatelje'

Image

Milanović je prozvao redom Banožića, Jandrokovića i Plenkovića te tvrdi da je ministar obrane potpisao protuzakonitu odluku

2.10.2022.
13:09
VOYO logo

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjeluje na centralnom događaju "Pozdrav Beloj nedeji" manifestacije "Bela nedeja" u Gradu Kastvu.

"Ne možemo biti izloženi slučaju i nečijoj dobroj volji. Hrvatska te stvari mora sama voditi i njima sama upravljati, a ne da ovisimo o milosti nekog činovnika kojeg je netko doveo i koji će navodno nešto sutra napraviti i o tome ovisi sudbina Hrvata Bosne i Hercegovine za sljedeće četiri godine. Hrvatskoj se ne dopušta da uđe u policijsku operaciju Europske Unije i za mene je to neodrživo. Hrvatska diplomacija prestala je biti permanentna putnička agencija i počeli raditi nešto na tome, ali zna se kako se na tome radi. Do kraja. S nama razgovaraju kao s djecom, da ne kažem djecom s posebnim potrebama da se netko ne uvrijedi. Mi smo država i tamo će se poštivati i naša volja, jer smo potpisnici Daytona i jer je BiH oslobođena hrvatskim oružjem i životima. Nikakav NATO je nije oslobodio. Par stotina hrvatskih vojnika je poginulo temeljem sporazuma Tuđman-Izetbegović da bi se u BiH stvorio mir. Hrvatska politika i vanjska politika koja to ne uvažava je slaba, jadna", komentirao je pisanje bosanskohercegovačkih medija da visoki predstavnik Schmidt pokreće promjene ustava i izbornog zakona nakon ovih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li to poruka i premijeru Plenkoviću, odgovara:

"To govorim već dvije godine, pobogu. Došli smo do toga da moramo moljakati. Da premijer s opće govornice u Općoj skupštini UN-a obraćajući se otpremniku poslova Burkine Faso jer ga oni jedini slušaju poziva visokog predstavnika na nešto. To se radi na druge načine. Ako ne ide drugačije, embargo, blokada, veto na nešto što je drugima važno da vide da postojima. Broj Hrvata će na kraju pasti na par tisuća u BiH. Nakon 20 godina pokušaja, pogreške, proučavanja, dobrih odnosa i prijateljstva s političarima poput Komšića sam shvatio da su prevaranti i da im se ne može vjerovati. Naprosto se okoriste činjenicom koja je vrlo jasna- da Hrvata ima malo. Ako njihova prava ne budu štićena institucionalno, nemaju spasa", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dodik je najprihvatljiviji za razgovor s nama Hrvatima'

"Nisam bio u Banja Luci nego u selu pored. Dodik je član predsjedništva Republike Srpske, od svih srpskih političara najprihvatljiviiji je za razgovor s nama Hrvatima. Znate li nekog boljeg? Ja tamo ne biram najbolje prijatelje nego ljude koji imaju zrno razuma i dobre volje i koristim instrumente države koji nisu beznačajni i bezazleni da bih to postigao. Ja sam prijatelje davno stekao, u 56. godini je prekasno", odgovorio je na opasku novinara da je bio s Miloradom Dodikom.

"Hrvati su rekli da će ići na oblik samouprave, ja ću ih u tome podržati. Netko će ih vjerojatno htjeti spriječiti. Ovo govorim da bi izašli danas na izbore i glasali za svoje predstavnike u čiju analizu kulture duhe i ljepote, političkog rada i opusa ne ulazim. Ali boljih nema", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije otkriveno, ali je otkriveno da je ministar Banožić, jer ne može proći tjedan da ne prekrši zakon, ovoga puta poslao u ratnu školu HV-a čovjeka koji to ne može biti- saborskog zastupnika. Ratna škola je elitna institucija za podizanje i obrazovanje najviših časnika koji će sutra možda biti generali. Tamo nije mjesto saborskim zastupnicima, nitko iz sabora tamo nikad nije ni bio i tako piše u zakonu. Ali, gospoda nemaju problema podnijeti zahtjev, predsjednik sabora taj zahtjev potpisati u ime svog pulena i ministar obrane donijeti odluku mogućnost školovanja, resurse i novac čovjeku koji je saborski zastupnik. Zašto sebi nije imenovao u ratnu školu i izdao si ispričnicu da ne može dolaziti. Još uvijek aktualni ravnatelj VSOA-e mi je još jučer ili prekjučer poslao svoj zahtjev za razrješenjem. I Plenkoviću također. Što ćemo sad? Čovjek se ipak ponaša vojnički. Dobio sam njegov osobni dopis od petka kojim traži da ga se razriješi. Poslao ga je meni kao vrhovnom zapovjedniku i Plenkoviću koji je predsjednik vlade. Što ćemo sad? Čekati dok HDZ ne iskordinira koga bi htjeli za ravnatelja VSOA-e? I to meni bacili da potpišem? Može. U paketu sa svim onim što opstruiranju godinu dana", odgovorio je na pitanje je li otkriveno čiji su dronovi koji su nadlijetali kninsku vojarnu.

'Banožić je potpisao protuzakonitu odluku'

"Banožić je potpisao protuzakonitu odluku prema kojeg je svog pulena Baću iz sabora, suputnika onog kombija koji je išao iz Splita u Osijeku po lažni doktorat, došao tamo 'Dobar dan, ja bi doktorat, ja sam iz HDZ-a'. 'Dobar dan, nisam, ali imam ispričnicu'. Dakle, ako se ne povuku, prijavit ćemo ih i osobno ću zabraniti ulazak takvim ljudima u prostorije Hrvatske vojske. Bit će njegova slika tamo i bit će naređeno da ne smije ući u vojarnu jer su kriminalci koji krše zakon. To sad svi vide i Plenković češe uho i gladi trbuh. Ovo je otmica hrvatske države, otimaju državu", dodao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto krivolovac Bane nije sebe imenovao u polaznika ratne škole i došao zapovjedniku ratne škole 'Čujte, imam ispričnicu. Ja sam ministar. Nemam vremena gubiti vrijeme tu s budalama koje su se školovale cijeli život i koji će cijelu godinu ići na nastavu i koji su razriješni dužnosti u vojsci. Ja ću dolaziti povremeno na domjenak, kad se bude pucalo u zrak ili veprove i na kraju ćete mi dati diplomu da se mogu lažno predstavljati'", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro opširnije...

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo