77. godišnjica / Milanović i Pahor na Rabu na komemoraciji žrtvama logora iz Drugog svjetskog rata

Kroz logor je tokom rata prošlo oko 15 tisuća Židova, Slovenaca i Hrvata, od kojih se mnogi nikad nisu vratili

5.9.2020.
19:05
VOYO logo

Na otoku Rabu održana je komemoracija povodom 77. godišnjice oslobođenja zarobljenika iz talijanskog koncentracijskog logora Kampor kojoj je prisustvovao hrvatski predsjednik Zoran Milanović i njegov slovenski kolega Borut Pahor.

Dvojica predsjednika tako su prvi put zajedno prisustvovali komemoraciji žrtvama tog fašističkog logora kroz koji je u 14 mjeseci Drugog svjetskog rata prošlo oko 15 tisuća Židova, Slovenaca i Hrvata, od kojih se mnogi nikad nisu vratili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Banalnost zla, ali prava banalnost zla da ljudi koji su do jučer bili u nekakvim profesijama ili nezaposleni preko noći mogu obući uniforme i odlučivat o tuđem životu i tretirati ih kao slučajne biološke pojave. To se ovdje događalo. Dakle ovo nije klasičan primjer logora istrebljenja, ovo je primjer logora u kojem dovedete Slovence i Hrvate zato jer su vam se zamjerili zbog nečega i tu ih pustite da umru. To je ta banalnost zla", izjavio je Milanović.

Image
MRAČNO RAZDOBLJE /

Ne ponovilo se! 'U hodniku su sjedili skeleti i širili miris smrti. Promatrali su nas, ali bez pokreta'

Image
MRAČNO RAZDOBLJE /

Ne ponovilo se! 'U hodniku su sjedili skeleti i širili miris smrti. Promatrali su nas, ali bez pokreta'

Druženje dvaju predsjednika započelo je još jučer, a razgovarali su o temamama regija, Balkana i desnila u Europi. Predsjednik Pahor odbio je davati izjave novinarima objašnjavajući da kod Slovenaca nije praksa nakon komemoracije pričati o bilo kojoj drugoj temi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Milanović osvrnuo se i na situaciju s koronavirusom i početak školske godine.

"Djeca i mladi su najmanje, valjda je to jasno nakon pola godine ugroženi. To govorim od prve minute, kao i da mi se čini da je švedski model najpametniji, i je najpametniji, ali sad ej aksno za biti pametan. Djeca, naročito srednjoškolci i gimnazijalci, će se ponašati kako se već djeca i mladi u tim godinama ponašaju. Dakle, impulzivno, ne pretjerano odgovorno, to je dio sazrijevanja i neće im se moći nametnuti nikakav pretjerano strog režim. Vrijeme je da konačno krenu u školu, izgubili su cijelu godinu", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo