KONAČNO imamo DATUM SJEDNICE VNS-A? / Milanović i Plenković sada se prepucavaju preko predstojnika Ureda: Ovaj puta Miljenić je pisao Frki Petešiću

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Predsjednik Republike, nakon usuglašavanja oko gore navedenih pitanja, spreman je prihvatiti predloženi datum, 20. studenoga, napisao je Miljenić

16.11.2020.
15:01
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Republike Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković svoju raspravu, a mnogi bi rekli i svađu, sada nastavljaju pismima svojih predstojnika Ureda. 

Nakon što je Vlada prošlog tjedna objavila pismo koje je predstojnik Plenkovićeva Ureda napisao prošlog tjedna, danas Ured predsjednika Milanovića odgovara objavljivanjem pisma kojeg je predstojnik Milanovićeva Ureda napisao Frki Petešiću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom pismu pipe da je Milanović spreman prihvatiti da se sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost održi 20. studenog, kao što je prošlog tjedna predložila Vlada. 

U nastavku donosimo što je Miljenić napisao Frki Petešiću: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poštovani predstojniče Ureda predsjednika Vlade,

nastavno na Vaš dopis od 12. studenoga 2020. godine, molim Vas da predsjedniku Vlade prenesete stavove predsjednika Republike:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Način komunikacije

Predsjednik Republike i dalje smatra da je ovakav način „posredne“ komunikacije neprimjeren, pogotovo kada je riječ o ovako važnim pitanjima za Republiku Hrvatsku.  Isključivo u cilju funkcioniranja sustava nacionalne sigurnosti, predsjednik Republike sudjelovat će u komunikaciji na „posredan“ način, a  na kojem inzistira predsjednik Vlade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
poruka premijera /

Plenković: 'U Vukovar ide i Boris Milošević! To je jako važna poruka, na tragu naše politike pomirbe, gledanja u budućnost i suživota'

Image
poruka premijera /

Plenković: 'U Vukovar ide i Boris Milošević! To je jako važna poruka, na tragu naše politike pomirbe, gledanja u budućnost i suživota'

2.  Pitanja o kojima će se raspravljati i odlučivati

Predsjednik Republike nije suglasan s dvije teme predložene od strane predsjednika Vlade:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

a) Predsjednik Republike smatra da je sustavno kršenje Daytonskog sporazuma na štetu hrvatskog naroda u Federaciji Bosne i Hercegovine izuzetno važno pitanje za nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske te da bi se o njemu trebalo raspraviti na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. Stavljati to pitanje u okvir „položaja Hrvata u susjednim državama“, kako to predlaže predsjednik Vlade, po mišljenju predsjednika Republike neće omogućiti odgovarajuću raspravu i donošenje zaključaka. Pogotovo imajuću u vidu da su Hrvati u Bosni i Hercegovini konstitutivan narod i ne može se njihov status staviti u istu ravan sa statusom pripadnika hrvatske nacionalne manjine u drugim susjednim državama. 

b)  Za predloženu temu „Informacija o Nacionalnoj strategiji i tijeku izrade Nacionalnog plana oporavka i otpornosti“, predsjednik Republike smatra da se, iako se radi o izuzetno važnom pitanju, ne radi o pitanju koje bi trebalo raspravljati na VNS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3.  Pozivanje drugih osoba na sjednicu Vijeća

Predsjednik Republike smatra kako zakonski definirani okvir članova Vijeća za nacionalnu sigurnost omogućuje dobivanje informacija i raspravu o svim predloženim temama. Stoga predsjednik Republike smatra da nema potrebe pozivati druge osobe izvan zakonom određenih članova VNS-a. Tako o situaciji s pandemijom virusa COVID-19 sve informacije mogu dati predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kao čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite, a koji su po zakonu članovi VNS-a. Isto tako, predsjednik Republike smatra kako sve relevantne podatke potrebne za raspravu o temi „Funkcioniranje pravosudnog sustava, a posebice borba protiv korupcije i organiziranog kriminala“ može dati ministar pravosuđa Ivan Malenica, a koji je po zakonu također član VNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Termin i mjesto održavanja sjednice

Predsjednik Republike, nakon usuglašavanja oko gore navedenih pitanja, spreman je prihvatiti predloženi datum, 20. studenoga. Ukoliko neće biti moguće održati sjednicu na navedeni datum, predsjednik Republike predlaže njezino sazivanje za 23. ili 24. studenog. Također, predlaže da se sjednica održi, kao što je uobičajeno, u vili Prekrižje.", napisao je Miljenić Frki Petešiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo