Skoko za Vijesti.hr / 'Milanović je možda stvari nazvao pravim imenom, ali čovjek koji želi biti premijer se ne može spustiti na takvu razinu komunikacije'

'Milanović je napravio iskorak gdje je pokazao da ljevičari mogu imati osviješenost za nacionalnu politiku i interese', smatra Skoko

31.8.2016.
11:04
VOYO logo

RTL-ov analitičar Božo Skoko je u Facebook liveu prokomentirao aktualnu političku kampanju, a između ostalog se osvrnuo i na komunikaciju predsjednika SDP-a Zorana Milanovića prema srbijanskom političkom vrhu, same odnose Hrvatske sa Srbijom te trrenutnu poziciju Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
zakuhava se kampanja /

Macan za Vijesti.hr: 'Plenković je previše pristojan, a Milanović je preuzeo diskurs Karamarka'

Image
zakuhava se kampanja /

Macan za Vijesti.hr: 'Plenković je previše pristojan, a Milanović je preuzeo diskurs Karamarka'

Na pitanje je li Milanović u svojim izjavama o srbijanskom političkom vrhu činjenično bio u pravu, Skoko kaže kako treba razumjeti kontekst njegovih poruka.

"Ako smo pratili situaciju u regiji, Hrvatska je posljednjih nekoliko mjeseci bila izložena oštroj paljbi srbijanskog političkog vodstva i bili smo žrtve propagande i dezinformacija, ali i nekorektnih riječi upućenih od strane srbijanskog premijera Aleksandra Vučića. Među hrvatskim stanovništvom je dosta raslo nezadovoljstvo mlakom hrvatskom reakcijom. Milanović je sigurno stekao dio popularnosti, ne samo među desnim biračkim tijelom, jer je stvari nazvao pravim imenom i možda izravnije uzvratio nego što je to činilo hrvatsko državno vodstvo.", kaže Skoko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skoko smatra da je Milanović u nekoj situaciji ipak pretjerao.

"Čovjek koji je bio premijer i koji očekuje ponovno biti premijer, ipak se ne može spustiti na jednu takvu razinu komunikacije. Bez obzira što je možda neke stvari nazvao pravim imenom i izrekao stvari koje činjenično stoje. A bilo je i uvredljivih izjava za koje se nije htio ispričati", kaže Skoko i dodaje kako je Milanović s jedne strane podišao hrvatskim biračima i na taj način stekao simpatije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što još treba promatrati kao olakotnu okolnost kod samog Milanovića je činjenica da on nije premijer, ni predsjednik, i ne možemo promatrati tu razinu komunikaciju, kao što bismo promatrali razinu komunikacije premijera. Aleksandar Vučić je premijer, Milanović nije, i zato bi riječi izgovorene u Beogradu trebalo procjenjivati pod daleko većim povećalom od Milanovićevih. To, jasno, ne opravdava Milanovića u onoj situaciji gdje rječnik poprima ulični stil i razinu vrijeđanja", smatra Skoko. 

Skoko kaže kako je izgovoreno puno teških riječi s obje strane te da je ogroman problem što su u vodu pala sva ona nastojanja pomirenja Hrvatske i Srbije na kojima su radili njihovi prethodnici, posebno Boris Tadić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Točka odnosa između Hrvatske i Srbije je na priličnom dnu. Prema tome, sigurno ne može biti gore od ovoga. Doći će do nekih pomaka, bez obzra na to koja vlada bude", kaže Skoko i dodaje kako je ovo predizborna retorika u Hrvatskoj, no da je ona reakcija na akciju u samom Beogradu te Vučićeve i Nikolićeve negativne i huškačke poruke prema Hrvatskoj.

"Ono što zabrinjava je odsutstvo reakcije predstavnika hrvatske nacionalne manjine na tu huškaču retoriku jer su i oni žrtve takve retorike", kaže Skoko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr
Image
Foto: Vijesti.hr

Na pitanje može li se povući paralela između Zorana Milanovića i Stipe Mesića, kada je riječ o koketiranju s biračima desnice, Skoko kaže kako on ne bi povlačio izravne paralele među njima, bez obzira na njihove izjave.

"Ako se vratimo u 90-te, vidjet ćemo da imamo dva Mesića. Jednog iz ranih 90-ih, koji je zadrti desničar koji je imao nekoliko prilično radikalnih izjava. Onda je napravio jedan veliki zaokret u svojoj karijeri i postao zadrti antifašist. Što je od toga iskreno, pokazat će vrijeme", kaže Skoko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče samog Milanovića, on je napravio iskorak gdje je pokazao da ljevičari mogu imati osviješenost za nacionalnu politiku i interese. To je možda dobro jer je desnica dosad uvijek prisvajala te nacionalne teme. U tome ne vidim ništa loše, loš je samo način na koji je to izrečeno. Dobro je da je ova tema na neki način maknuta iz fokusa kampanje jer smo o odnosu sa Srbijom i to više nije aktualna tema", kaže Skoko i dodaje kako je Milanović ovim svojim ispadom zapravo 'pojeo' prostor kampanje.

"Kampanja je krenula u svilenim rukavicama, onda je Plenković bio zvijezda nakon prvog sučeljavanja, a Milanović se ovim ispadom vratio u prvi plan. Svi pričaju o Mianoviću, a o bitnim stvarima, poput gospodrastva i reformi, se ne raspravlja. Ovaj ispad je pojeo 10 dana kampanje", smatra Skoko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skoko kaže kako je Milanović na neki način profitirao jer je ukrao desnici teme sa Srbijom, i pokazao se kao zaštitinik nacionalnih interesa. 

"Hoće li to uspjeti kaplitalizirati na izborima, teško je reći. S jedne strane će sigurno izgubiti dio birača na ljevici, ali će možda dobiti na desnom centru koji traže političare čvršćeg stava", kaže Skoko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi oni koji su razočarani SDP-om Zorana Milanovića, kamo će oni otići? Mislim da će većina njih apstinirati, a manji dio će se okrenuti manjim opcijama, poput stranke Pametno. Ali čak i dio onih koji ne vole Milanovića, ostat će vjerni SDP-u", smatra Skoko.

Zašto je Most odustao od stručnjaka na čelu Vlade?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potrošile su se te fraze. Kao i fraza reformi, koje su svi prihvatili i htjeli, ali od njih nije bilo ništa. Vidjeli smo da stručni premijer ne funkcinira i mislim da je Most bio prisiljen odustati od te mantre koju su ponavljali. Problem je što u ovoj kampanji nije nametnuto ništa drugo. Ako su odustali od stručnog premijera i reformi, što onda nude? Tu je problem Mosta jer njihova kampanja pdosjeća na prošlogodišnju", smatra Skoko i dodaje kako istom stvari ne možete motivirati birače dva puta.

"Oni imaju trend pada, a negdje su čak i prepolovili svoj izborni potencijal. To je zbog toga što su od Mosta bila prevelika očekivanja. Oni jesu uspjeli u discipliniranju HDZ-a, bili su principijelni u nekim stvarima. Međutim birači im zamjeraju sporost, neefikasnosti, a i dobar dio kadrova koji su 'gurali' u prvi plan, nisu se pokazali stručnjacima", kaže Skoko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ov analitičar smatra kako Most itekako može biti zadovoljan samom činjenicom da im je dio biračkog tijela ostao vjeran.

"Sve tzv. treće opcije su 'plesale jedno ljeto'. Most može biti zadovoljan jer će sigurno biti faktor bez kojeg se neće moći sastaviti Vlada. Oni još mogu  zaustaviti pad ako iziđu konstuktivnije sa svojim prijedlozima. Ljudi se najviše boje njihovog ucjenjivačkoh potencijal, zbog kojeg bi se sastavljanje Vlade ponovno moglo pretvoriti u agoniju", kaže Skoko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skoko je prokomentirao i slučajeve političkih dužnosnika koji koriste trenutne pozicije kako bi osvojili glasove.

"To sigurno nije etično, ali tome smo svjedočili i u prethodnim kampanjama. Tanka je granica između ministara koji obnašaju dužnosti i ministra kao kandidata u kampanji. A isto je i s gradonačelnicima, bez obzira je li to Bandić ili netko drugi. Činjenica je da oni na račun gradskih ili županijskih pozicija provode kampanju. Državne institucije nisu dovoljno odradile da ograniče ponašanja jet teško da se to može razdvojiti. To je nešto što bi trebali raspraviti i postaviti se striktinije", kaže Skoko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo