Tragedija kod zadra / Milanović komentirao iznenadni potez Krstičevića: 'Javio mi se. Zbog ovoga ne bih tražio njegovu ostavku'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Rekao je da je stvari teško gledati van konteksta

8.5.2020.
10:55
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je u petak iznenadnu ostavku ministra obrane Damira Krstičevića.

"Izvješće sam dobio odmah od načelnika stožera. Trebat će pričekati rezultate istrage, to je opasan posao i tu se, nažalost, gube životi", rekao je Milanović o nesreći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su jako delikatne stvari, ne bih ni u koga upirao prstom. On ne odgovara meni, odgovara premijeru. Teško je govoriti bez konteksta, ako se događa non-stop da, no samo zbog ovoga, teško je reći. Javio mi se nakon par sati, ostavku nije spominjao. Kasnije sam čuo da je dao ostavku. Kad me pitate treba li dati ostavku zbog toga, to su delikatne stvare. Zbog ovoga ja ne bih tražio njegovu ostavku. Prvi dan, ne", rekao je o ostavci ministra Krstičevića.

"Događalo se, može se dogoditi za tjedan dana. Može se dogoditi za tjedan dana, a ne mora nikada. Može se dogoditi iz nemara, a može bit samo nesreća. Vojska počiva nja ljudima i to je težak način života. To su ljudi, da tako kažem, sa zdravom kičmom i spremni su raditi, učiti. U svakom krugu ljudi ima negativaca, ali to je manjina", rekao je predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao izbore i Plenkovića

Milanović je izjavio i da su politički motivi većine i onih koji mogu raspustiti Hrvatski sabor dovoljan razlog da se ide na izbore, čemu on neće stajati na putu.

Nakon posjete Modernoj galeriji Milanović je rekao novinarima da s premijerom Andrejem Plenkovićem nije razgovarao oko datuma parlamentarnih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je neka vrsta taktičkog oružja, on taktizira u vlastitom interesu i tako to funkcionara u demokraciji, naročito kad su okolnosti normalne i uobičajene", rekao je predsjednik.

No, dodao je, okolnosti sada nisu uobičajene pa odluka o izborima nije kao svaka druga odluka u proteklih dvadeset godina jer će ima utjecaja na stanje javnog zdravstva i epidemiologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je odluka da se na izbore ide sad odmah ja držim palčeve da to sve završi dobro jer još uvijek smo u vrlo osjetljivoj, nježnoj fazi izlaska iz mjera i ne znamo što nas čeka za dva tri tjedna. Ali očito je želja da se na izbore ide što prije tolika da se tome ne može stati na put, a ja tome neću stajati na put i ne mogu, na kraju krajeva", poručio je Milanović.

Osvrćući se na izjavu Nacionalnog stožera civilne zaštite koji je rekao da se u slučaju ponovnog rasplamsavanja zaraze neće poduzimati tako oštre mjere, Milanović je zaključio kako to znači da je s tog stajališta svejedno kad su izbori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali politički motivi većine i onih koji mogu raspustiti Sabor su dovoljan razlog da se na izbor ide", rekao je Milanović objasnivši da je u Hrvatskoj prema Ustavu dovoljno prikupiti 76 ruku, dok je u nekim drugim zemljama potrebno osigurati širi spektar suglasnosti.

Također je poručio da on neće taktizirati jer njegova odluka ima puno manji učinak na rasplet stvari. Neusporedivo je važnije kad će Sabor biti raspušten jer izbori moraju biti u roku 60 dana, a ja odlučujem samo o dva tri vikenda, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan hoće li se složiti s premijerom oko datuma izbora, rekao je da može saslušati premijera vezano za datum ali ne misli sazivati konzultacije, što je radila njegova prethodnica, dodavši da je u to u jednom trenutku mislio, ali to nije dužnost predsjednika.

Za mandat premijera Plenkovića rekao je da ga nije previše napadao, za razliku od Plenkovićevih napada na njega nakon izjave u Jasenovcu iza koje, kazao je, "stoji s dvije noge". Ustvrdio je da se neće uključivati u predizbornu kampanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo