'rekli su mi da ne gradimo zid' / Milanović: 'Mađari imaju glasne saveznike i u Hrvatskoj, priželjkuju kaosu, neku bombu, potres...'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Premijer je ponovio kako je iz jučerašnjeg priopćenja Berlina 'tako jasno tko je u ovoj krizi i plemenit i organiziran i tko gleda korak dalje, a tko radi nekih svojih sitnih, palanačkih interesa gradi zidove'.

17.10.2015.
14:11
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je u subotu kako je na sjednici Europskog vijeća pitao čelnike Njemačke, Austrije i Švedske jesu li za to da i Hrvatska na svojim granicama podigne zid koji bi spriječio ulazak izbjeglica i migranata te da mu je odgovoreno – nemojte to raditi.

Nakon što je Mađarska zatvorila svoju granicu prema Hrvatskoj i najavila suspenziju schengenskog režima na granici sa Slovenijom, novinari su Milanovića nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a upitali drži li Vlada i dalje 'stvari pod kontrolom'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi me pitate jedno retoričko pitanje, mislim da je već sve jasno. Nakon svih ovih naguravanja koja traju mjesec dana, pokušaja sabotiranja Vlade da to uspješno drži pod kontrolom, a bogami to uspješno držimo pod kontrolom, sada je stvar došla do svog finala. Imamo službeno priopćenje iz Berlina, gdje kažu da je mađarski potez nešto s čim se ne slažu, što otežava situaciju, što naprosto nije dobro. Ako ti to mora reći Njemačka u koju svi ti ljudi tako odlaze, onda mislim da je savršeno jasno tko je tu na pravoj strani, a tko se potpuno gubi, u Budimpešti, a i u Hrvatskoj", odgovorio je Milanović.

Ustvrdio je kako dobro zna tko kako kotira i kako se na koga gleda u Europskom vijeću te kako je 'zadnje od zadnjih rješenja da gradimo nekakav zid'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam to pitanje postavio otvoreno na Europskom vijeću, provokativno, onima koji su primarno primatelji izbjeglica, dakle ne Mađarima, ne Česima, nego Austrijancima, Nijemcima i Šveđanima; 'jeste li za to da mi sagradimo zid, samo ako ste vi za to, mi smo spremni o tome razmišljat, ja bih volio da nam to ne kažete'. Oni kažu, 'nemojte to radit'", naveo je Milanović.

Ponovio je kako je iz jučerašnjeg priopćenja Berlina 'tako jasno tko je u ovoj krizi i plemenit i organiziran i tko gleda korak dalje, a tko radi nekih svojih sitnih, palanačkih interesa gradi zidove'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priželjkuju kaos u Hrvatskoj, neku bombu, potres...

"Bit će im žao nakon toga, a imaju svoje saveznike u Hrvatskoj, vrlo glasne, vrlo destruktivne. Neću reći da ih može biti stid, tako se razgovara s djecom. Stvar je u tome što oni nisu djeca, to su odrasli ljudi, oni to dobro znaju, samo priželjkuju kaos u Hrvatskoj, da eksplodira neka bomba, da nas pogodi potres od 10 stupnjeva Richterovih, da preplave rijeke, da progranici izmaknu kontroli i migranti, to se neće dogoditi", poručio je. 

Potvrdio je kako odnosi sa Slovenijom funkcioniraju zato što je, kaže, Slovenija drukčija država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znamo to dobro cijelo vrijeme. Jako dobro znam što je Slovenija, što su njihove službe, kako se razgovara s Mirom Cerarom. Čuli smo se jučer nekoliko puta, prekjučer, dakle to je stalan kontakt, s tim ljudima se može. I oni mogu puno efikasnije i brže od Mađara sagraditi žicu, stvar je u tome što je to u Sloveniji jednostavno neprihvatljiv način ponašanja", kazao je.

Na pitanje je li ga predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izvijestila o tome što je vezano uz INA-u i MOL razgovarala s mađarskim dužnosnicima, Milanović je kazao kako ne zna s kim predsjednica razgovara, ali kako 'vjeruje da radi sve što zna u hrvatskom interesu'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče INA-e, nisam službeno obaviješten, ali to na kraju krajeva nije ni bitno. Predsjednik tu ne može ništa, ali može pomoći ako hoće i ako se tako dogovorimo. Ja predsjednici ne mogu izdavati nikakva naređenja niti naputke. Ako je spremna u interesu Hrvatske pomoći Vladi koja je odgovorna, tu sam", kazao je.

Podsjetio je kako je od Mađarske otvoreno zatražio izručenje bivšeg predsjednika upprave MOL-a Zolta Hernadia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je na Interpolovoj tjeralici, pa ne proganjamo ga zato što govori mađarski, nego zato što postoji osnovana sumnja da je u jednoj članici EU, a to je Hrvatska, umiješan u kriminal", rekao je Milanović.

Kazao je i kako je nejasno koje je obrazloženje za opstrukciju izručenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji osnovana sumnja da je čovjek počinio teško kazneno djelo, previše toga ukazuje na to. Dvije godine kasnije, to je zavjera da se čovjeka zaštiti", tumači Milanović.

Njemačka nešto zatraži, mi izručimo čovjeka

Tumači kako stvari u Hrvatskoj drugačije funkcioniraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjeli ste kako to funkcionira u Hrvatskoj, Njemačka nešto zatraži, mi izručimo čovjeka, kako god se on zvao. Dakle, u Hrvatskoj su sudovi neovisni. Ja se neki put ne moram složiti s odlukom suda, ali ja ne mogu sudu i državnom odvjetništvu govoriti šta da rade. U Mađarskoj postoji jedinstvo vlasti, koje je bilo i u Hrvatskoj za vrijeme HDZ-a 90-tih godina, neki su se u tom političkom ambijentu formirali i ne mogu ga nikako nadživjeti. Mađarska i dan-danas funkcionira tako – jedan vođa, jedna stranka, jedna vertikala vlasti, jedno tužiteljstvo i odvjetništvo, jedan sudski sustav, jedna vlada i jedan parlament. To nije dobro, mi smo drukčiji jer smo kompleksnije društvo", izjavio je premijer Zoran Milanović.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo