slikoviti premijer / Milanović: Mi smo jedan otkucaj srca od onog što EU traži

Premijer Zoran Milanović razgovarao je danas s europskim partnerima o prekomjernom deficitu, rebalansu proračuna, ali i o stanju u Ukrajini.

20.3.2014.
17:30
VOYO logo

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas na  pripremnom sastanku Stranke europskih socijalista (PES) i sastanku Europskog vijeća. U Bruxellesu je progovorio o svim najaktualnijim temama u zemlji, ali i u Europi.

Hoćete li tražiti i zašto bi Hrvatska dobila popust od drugih članica u proceduri prekomjernog deficita?
To je sad čitav niz detalja. Hrvatska je ušla u Europsku uniju u najnezgodnijem trenutku. Imala je manje sredstava za likvidnost i velike troškove ulaza, ali sve su to teme za razgovor i o tome ćemo razgovarati i ovih dana. Nema tu nikakve drame, baš nikakve. Mi smo jedan otkucaj srca daleko od onoga što je bilo u preporukama Vijeća u smislu fiskalne konsolidacije. Napravili smo dosta toga u ovom proračunu. U ovom trenutku procjenjujemo da je sa socijalnim i gospodarskim stajališta ipak malo preradikalno.

Jeste li s nekim u Komisiji sada razgovarali o tome, možda s gospodinom Rehnom?
Da, jesam. Baš prije sat vremena.  

O čemu ste razgovarali?
Upravo o tome. Komisija ima svoju poziciju. Radi se o 28 država. Normalno da ljudi moraju imati malo čvršći gard, ali mi imamo svoje interese i normalno da sutrađujemo i to vrlo ozbiljno. Dakle, prilagodba od oko 2,3 posto u prvoj godini, koliko je i predviđeno, jest golema prilagodba. Kao što sam rekao, možemo zagrist metak, ali sad baš cijeli okvir, to ne možemo.

Je li u situaciji kada Hrvatska traži razumijevanje od Unije, kojom trenutno predsjeda Grčka, neoprezno govoriti kako hrvatska neće biti Grčka?
Ja bih to tumačio potpuno drugačije. Mislim da su sami Grci prenezadovoljni načinom na koji ih se tretiralo. To nije bila kritika Grčkoj nego možda jedno osvrtanje na cijeli niz mjera kojima je Grčka bila izložena, možda i previše. S obzirom da je to imalo grozne posljedice na kretanje BDP-a u Grčkoj i ima još uvijek.

Razgovorat će se o Ukrajini?  
Da, nažalost, trebala je biti energija, ekologija, industrijska politika, kompetitivnost, europski semestar. To su trebale biti glavne teme i to i jesu glavne teme. Ukrajina je tema, sad smo vidjeli da je Obama rekao prije pola sata da se uvodi nova serija, stupanj sankcija Rusiji. A Ukrajina je tema već tjednima koja traumitizira Europu. Rusija krši međunarodno pravo.

Očekujete li nove i oštrije sankcije?
Zadovoljan sam razinom jedinstva u EU, odlučuje se o nizu sankcija prema pojedinim osobama. To je vrlo komplicirano. 28 država objediniti u zajedničko stajalište - to nije jednostavno. Svatko ima neki svoj prijedlog, neku svoju barijeru, granicu. Dakle, ovo kako stvari za sada funkcioniraju u stvri je ohrabrujuće. Izvarnedni sastanak 6. ožujka, koji je bio sazvan zbog krize u Ukrajini, u stvari, sad kad gledam iz ove perspekive, premašio je moja očekivanja. Dakle, prilično visoka razina jedinstva u tome da to tako ne može i da se to neće tolerriati, a na Rusiji je da vidi koliko će to koštati.

Europski izbori su velika stvar i ne možemo ih svoditi na jednog zastupnika u Europskom parlamentu.
Sudbina svih nas je da smo političari, da idemo pred birače i da svaki puta sa zebnjom i nesigurnošću očekujemo rezultate izbora jer to je u ljudskoj prirodi. Liste će biti objavljene u subotu, dakle, imamo Glavni odbor. A izbor je težak, imamo vrlo malo mjesta kad je SDP u pitanju. SDP ima 7 mjesta na listi od 11. Jedno je ustvari rezervirano za gospodina Pupovca, a ovo ostalo baš i nije jednostavno rasporediti. Prilično zahtjevan zadatak s obzirom da će uvijek nekome na kraju biti napravljena nepravda ili će se tako osjećati. Jučer smo na Predsjedništvu o tome razgovarali tri sata.

Što je s Vojkom Obersnel?
Ni govora. Niti želi, niti je to ikad bila tema. To je netko izmislio. Čovjek je gradonačlenik Rijeke, a uostalom i sam je to rekao.

Kad očekujete prvi draft Rehna na prijedlog proračuna?
Mi smo dobili rok u travnju, međutim išli smo ranije s rebalansom proračuna da ne gubimo vrijeme. Što prije krenemo mjere provoditi, to će prije i na prihodnoj i na rashodnoj strani biti vidljivi učinci. Vrlo jednostavna stvar. Taj razgovor i dijalog će trajati jako dugo, ovo je tek početak. Ali ja sam zadovoljan. Oni su bili relativno korektni jer su nam dali tri godine. S druge strane, okolnosti i vrijeme u kojem smo ušli u EU, troškovi koje smo imali su veliki. Recimo, jedna Češka je dobila milijardu eura za likvidnost, Hrvatska 70 milijuna. Tako da i to treba imati na umu. Sve te stvari treba uzimati u obzir. Imamo troškove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo