ODGOVORIO KRITIČARIMA / Milanović: 'Neću ustuknuti pred agresivnošću štetočina koji misle da mogu parazitirati na afirmaciji NDH'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Mnogi su osudili Milanovićevu izjavu da HOS-ovu ploču koja je iz Jasenovca premještena u Novsku treba maknuti i baciti negdje

23.4.2020.
15:36
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović je na Facebooku odgovorio svojim kritičarima što misli o pozdravu ''Za dom spremni''.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kad sam jučer u Jasenovcu izjavio da treba maknuti spomen-ploču s uklesanim ustaškim pokličem, ni na koji način nisam htio obezvrijediti ili umanjiti žrtvu poginulih pripadnika HOS-a čija su imena na toj ploči: njihova hrabrost i nesebičnost zaslužuju duboko poštovanje i našu trajnu zahvalnost. Ono što jesam htio, i na čemu neću prestati ustrajavati, jest prokazivanje onih likova koji politički i neljudski zloupotrebljavaju poginule branitelje da bi relativizirali zločinački karakter NDH te da bi se narugali žrtvama ustaškog terora i u Jasenovcu i širom Hrvatske. Neću šutjeti pred onima koji misle da su u poginulim pripadnicima HOS-a pronašli sredstvo za slobodno veličanje ustaštva te za neometano širenje mržnje i laži.

Neću ustuknuti pred javnom agresivnošću političkih štetočina koji misle da mogu dovijeka parazitirati na afirmaciji NDH, najstrašnijeg moralnog i političkog posrnuća u modernoj hrvatskoj povijesti. Pozivam Hrvatski sabor da zakonom zabrani i propiše sankcije za veličanje ustaštva kao što su to učinile druge demokratske i civilizirane europske države. Siguran sam da u Hrvatskom saboru danas postoji potrebna većina za donošenje takvog zakona i siguran sam da će i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković to podržati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I za kraj: evo kako se počast braniteljima HOS-a može odati i bez ustaškog pokliča, ako se to želi: ploča na Trgu Francuske Republike u Zagrebu, tik uz Trg dr. Franje Tuđmana postavljena prije desetak godina", napisao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković: Milanovićeva izjava o HOS-ovoj ploči je neprimjerena

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u četvrtak je osudio i neprimjernom nazvao izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića da HOS-ovu ploču koja je iz Jasenovca premještena u Novsku treba maknuti i baciti negdje, jer nema veze s Domovinskim ratom.

Ne slažem se niti sa sadržajem, niti sa tonom kojim ju je predsjednik izgovorio, rekao je Jandroković novinarima nakon sjednice saborskog Predsjedništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Smatram da ta izjava nije bila primjerena, smatram da moramo birati riječi kada iznosimo svoje političke stavove o određenim temama“, rekao je Jandroković napominjući kako je predsjednik države sam odgovoran za izjave koje daje.

„Na toj su ploči upisana imena ljudi koji su poginuli braneći Hrvatsku te ako je predsjednik htio iskazati svoj stav o HOS-ovu pozdravu Za dom spremni, mogao je to napraviti na drugačiji način, a ne da ružno govori o onima koji su poginuli braneći Hrvatsku“, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je i kako bi, s obzirom na složenost vremena u kojem živimo, trebalo paziti na koji se način govore i iznose politički stavovi.

„Smatram da, s obzirom da smo nakon dugo godina uspjeli organizirati da zajednički dođemo u Jasenovac, poklonili smo se žrtvi, što je bilo iznimno važno, ta izjava nije bila primjerena i nije trebala biti izgovorena na jučerašnji dan“, poručio je predsjednik Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anušić: Milanović je ponizio žrtve Jasenovca i Domovinski rat

Potpredsjednik HDZ-a i osječko-baranjski župan Ivan Anušić u četvrtak je osudio izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u Jasenovcu o micanju ploče HOS-a s pozdravom "Za dom spremni", ocijenivši kako je time ponizio ne samo žrtve u Jasenovcu, nego i Domovinski rat.

Nakon sjednice osječko-baranjske Županijske skupštine Anušić je, na upite novinara, kazao da je je "komemoracija u Jasenovcu iskorištena, kako bi se politički vratila loptica u ideološke rasprave", i da je to "Milanović napravio smišljeno i namjerno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na taj je način ponizio ne samo žrtve u Jasenovcu, kojima je odana počast, nego je suvišno i govoriti koliko je uvrijedio i ponizio Domovinski rat, podnesene žrtve, posebice pripadnika HOS-a, ocijenio je Anušić.

Kaže kako se nadao da je dolaskom na dužnost predsjednika RH i retorikom koju je imao na početku mandata Milanović započeo "pametniju politiku, u kojoj se više nećemo ideološki raspravljati, pogotovo ne na ovakav način, s omalovažavanjem žrtve branitelja iz Domovinskog rata". Smatra kako je Milanović "na žalost ponovno preuzeo tu igru" i "očigledno da je ponovno isti kao dok je bio premijer".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osuđujem to što je rekao, jer to niti jedan ozbiljan čelnik, političar i državnik ne bi nikada rekao, ali to njemu ide na dušu, ocijenio je Anušić.

Ministri Krstičević i Medved osudili Milanovićevu izjavu u Jasenovcu

Ministri obrane i hrvatskih branitelja, Damir Krstičević i Tomo Medved, osudili su u četvrtak izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića u Jasenovcu o micanju HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom ocijenivši je neprihvatljivom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Za mene ta izjava nije dobra, ona je neprihvatljiva”, rekao je Krstičević novinarima prije početka sjednice vlade upitan za komentar Milanovićeve izjave.

Kazao jekako su se svi hrvatski branitelji – uključujući i pripadnike HOS-a, borili za slobodnu, suverenu i demokratsku državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je i da su branitelji temelj moderne hrvatske države te će ih uvijek, i kao hrvatski branitelj, podržavati te se boriti za njihovo dostojanstvo. Smatra kako je to najmanje što su branitelji zaslužili jer bez njih ne bi danas živjeli u slobodi i miru.

Ocjenivši neprihvatljivim Milanovićev govor, Medved je rekao kako on doprinosi i podjelama u društvu te posebno traumatizira hrvatske ratne-vojne invalide i članove obitelji poginulih i nestalih kao i sve branitelje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je i koliki je napor sadašnja vlada učinila kako bi uspostavila odgovarajuće odnose. „Ni na koji način ne možemo dopustiti takvu vrstu govora i u konačnici to nije stav RH i ne može biti”, naglasio je.

Upitan ako ta ploča nije sporna zašto je ta ploča maknuta iz Jasenovca, Medved je odgovorio da je u suradnji sa Savezom udruga HOS-a ploča postavljena na poziciji Trokut kod Novske, na mjestu gdje se nalazi spomen područje svih ploča i svih spomen-obilježja poginulih hrvatskih branitelja u obrani zapadne Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Na najprikladnijem mjestu simbolizira svako to ime, simbolizira žrtvu za slobodu koju danas živimo. Svako to ime je svetinja za hrvatski narod i obveza svih nas je na taj način se odnositi prema tim ljudima”, istaknuo je.

Medved smatra da svi koji su dobili povjerenje naroda za obnašanje dužnosti – posebice visokih, na taj način se moraju i odnositi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano uz upit o financiranju udruge Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac koja istražuje navodni trostruki logor u Jasenovcu negirajući zločine, smatra kako se radi o „još jednoj mantri” jer je novinar koji je o tome jučer u Jasenovcu pitao premijera Andreja Plenkovića od njega i njegova ministarstva o tome više od 50 puta dobio potrebne odgovore.

„Tu se radilo o jednom natječaju 2016/17. godine gdje je na programu koji je bio raspisan, a povjerenstvo je odobrilo financiranje tog projekta u vrijednosti od 50.000 kuna”, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo