aktualna pitanja / Milanović: 'Ta priča s ubijanjem srpske djece je postala nepodnošljiva. I mi Hrvati isto imamo djecu'

Image
Foto: RTL.hr

Milanović je prije dva dana uputio dopis Plenkoviću kojim je pokrenuo postupak za razrješenje general bojnika Ivice Kindera

24.9.2022.
12:03
RTL.hr
VOYO logo

Predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je na svečanosti polaganja prisege 20. naraštaja kadeta Hrvatskog vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman. Nakon toga predsjednik je dao izjavu za medije i osvrnuo se na brojne aktualnosti. Milanović je prije dva dana uputio dopis premijeru Andreju Plenkoviću kojim je pokrenuo postupak za razrješenje general bojnika Ivice Kindera s dužnosti ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) zbog nezakonitog trošenja državnog novca. Nadzorom u VSOA-e utvrđen je cijeli niz prekršaja te da su vojni obavještajci, koji su boravili na različitim zadacima u vojnim misijama u Poljskoj, Libanonu i Litvi, pronevjerili najmanje dva milijuna kuna.

O smjeni Kindera: "Bilo mi je mučno, ali morao sam"

"To je čovjek kojeg sam imenovao 2015. godine za kojeg vjerujem da nije prošao kroz žuto svjetlo, ali radi se o zapovjednoj odgovornosti i slučajevima koje je trebao iskorijeniti. Ja nemam drugog izbora. Žao mi je što se to dogodilo. Generalu Kinderu je ostalo još godinu dana u drugom mandatu. Bilo mi je to mučno napraviti, a premijer će vidjeti što će", rekao je Milanović komentirajući slučaj Kapulica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako je rad VSOA jako kompleksno pitanje kao i način na koji funkcionira. Kako navodi, ovo će biti ozbiljan problem za ministra Maria Banožića, kojeg premijer “štiti kao da mu je rođeni”.

O optužnicama: "Srbija nas je bombardirala, a mi se prema njoj ponašamo džentlmenski"

Kad je riječ o optužnicama iz Srbije protiv hrvatskih pilota, kazao je da Hrvatska država za njih nije učinila ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da sam premijer učinio bih nešto. Vlada nije učinila ništa. Mogu mu predložiti, ali ne ovako javno. Tu se radi o terorizmu nad hrvatskim pilotima. Oni nisu ni letjeli tada, oni su bili zapovjednici onima koji su letjeli. Nejasno je što Srbija želi, oni žele ući u Europsku uniju. Neću pomagati nekome tko si ne želi sam pomoći. Srbija se ponaša kao da se sprema u šangajsku skupinu. Hrvatska naravno ima načina da odgovori ako postoji politička volja. Može Plenković, zašto neće, ne znam. Ako ti netko opsuje mater nekoliko puta možeš postupati ili ne. Ima cijeli niz pitanja koja Srbija nema pravo postavljati. Ta cijela njihova moralu auru da sude o svemu što se događalo na području bivše države, to ih neće odvesti u EU", rekao je Milanović.

"Ta priča s djecom je postala nepodnošljiva. I mi Hrvati isto imamo djecu. Kao netko je išao ubijati srpsku djecu??? Iz aviona je ubijao srpsku djecu? Čak i kad bi to bila istina, ima cijeli niz pitanja - gdje je bila vojska, tenkovi, što su ti ljudi radili tamo... I ta moralna aura Srbije da sude svemu što se dogodilo na prostoru bivše Jugoslavije. Tako u Europsku uniju nećeš moći. Samo pored mene živog", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jel nas Srbija napala? Je. Jel Srbija bombardirala i masovno uništavala po Hrvatskoj? Je. Kako se Hrvatska ponaša prema Beogradu kad se radio o eurointegracijama? Džentlmenski", odgovorio je sam sebi.

O BiH i Plenkoviću: "Kasno Marko na Kosovo stiže"

Odgovarao je i na pitanja o BiH odnosno angažmanu i premijera Plenkovića koji je pozvao visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da iskoristi ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam 55 godina i znam da neću živjeti bog zna kako dugo. Činiš neke stvari dok možeš. Neke stvari radite na vrijeme ili ih ne radite. Govorio sam o besmislenosti predstavnika u BiH koji radi samo protiv Hrvata. ", rekao je Milanović i nastavio: "Ja sam morao istresti iz džepova cijeli NATO i negdje gdje to nije primjereno govoriti o tome. O besmislenosti mandata visokog predstavnika koji koristi svoje ilegalne ovlasti samo protiv Hrvata. Taj gospodin tamo je sprčkao nekakvu kašu koju je dao u javnu raspravu. Imaš li ovlasti ili ne? Ako imaš, zašto onda daješ u javnu raspravu? I onda ti dvije tisuće galamdžija izađe na ulice, a ti se prepadneš i odeš u Njemačku ženiti kćer. Ajde neka dvije tisuće Srba dođe u Sarajevo, pa da vidimo kako će proći. I sada Andrej Plenković poziva na nešto. Znate kako se kaže, kasno Marko na Kosovo stiže”. rekao je.

Kazao je i kako je najmanji problem što ga Vlada i Plenković bojkotiraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali daj odradi posao. Ne moramo sjest na kavu", kazao je.

O popisu stanovništva: "Bio sam veći Srbin od nekih Srba"

Komentirao je i rezultate popisa stanovništva i pad broja Srba u Vukovaru te kazao kako to nije presudno u ovom trenutku za hrvatsku politiku. Dvojezične ploče bile su uvedene u vrijeme njegovog premijerskog mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad je trebalo provoditi pravila, HDZ je dizao bunu. Ja sam bio dobar upravljač, ali od HDZ-a nije dolazila podrška kao niti od lidera hrvatskih Srba. Ako se oni neće time baviti, neću ni ja. Dakle, bio sam veći Srbin od tih nekih Srba prije 10 godina, nisam bio budala jer sam vjerovao u to što sam radio, ali imam i ja svoj rok trajanja", konstatirao je.

O INA-i: "Neće doći do promjene upravljačkih prava"

Smatra da u INA-i neće doći do promjene upravljačkog modela jer onaj tko ima vlast neće ju prepustiti nekom drugom. To je, kaže, Budimpešti bitno. Također smatra i da hrvatski članovi uprave INA-e neće sami dati ostavke kako ne bi ostali bez prava na otpremnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imaju jako lijep novac za nikakvu odgovornost, a neki nikad pisnuli nisu", istaknuo je kazavši da Hrvatska kao država na to nema utjecaja.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo