'ISKRICE' S PLENKOVIĆEM / Milanović odradio prvi dan: Mesić za RTL otkrio nepoznate detalje suradnje sa Sanaderom

Prvi radni dan novi predsjednik države Zoran Milanović proveo je dijelom protokolarno uhodavajući se u novu ulogu

19.2.2020.
18:59
VOYO logo

Prvog radnog dana novi predsjednik i vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske Zoran Milanović na Pantovčaku je kao prvi zadatak pregledao svečani postroj Počasno-zaštitne bojne, a potom je otišao na Mirogoj i Krematorij te je položio vijence na grobove prvog predsjednika SDP-a Ivice Račana te prvog predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svega toga potpisao je prvu odluku, a Milanović kaže: ''Nisu mi ovakve situacije potpuno nove, ali su drugačije, trebalo je donijeti odluku o ustroju ureda da bi se moglo imenovati dužnosnike''.

Imenovanja, kaže, idu sutra, prekosutra.

A i internetska stranica dobila je novo ruho. Na njoj i biografije prethodnika, dok je predsjedniku u fokusu savjetnički tim. Uz budućeg predstojnika ureda Orsata Miljenića tu su Dragan Lozančić za nacionalnu sigurnost i obranu, Marijan Mareković za branitelje, Julije Domac za klimu i energetiku, Velibor Mačkić za ekonomiju, Jadranka Žarković za obrazovanje, a još se odlučuje o savjetniku za kulturu.

Milanović odbacuje da je Žarković kao ravnateljica Agencije slala prosvjetare na predavanja udruge U ime obitelji i Generalskog zbora: ''Bit će moja savjetnica, ne ministrica, dakle neće odlučivati o resursima. Vodila je Agenciju za odgoj i obrazovanje. Ima značajno iskustvo na tom području i ne pripada ni jednom klanu''.

Kaže da nekome smeta, ali tko je taj netko ne zna.

Image

FOTO U akciji od ranog jutra: Pogledajte početak prvog radnog dana predsjednika Milanovića

Image

FOTO U akciji od ranog jutra: Pogledajte početak prvog radnog dana predsjednika Milanovića

I dok je Milanović autonoman u izboru svog tima, s premijerom Andrejom Plenkovićem mora surađivati: ''Naći ćemo se i oko drugih stvari, a i oko čelnika SOA-e isto, koliko shvaćam to je sada na dnevnom redu. Daniel Markić je profesionalac, radio je s ljudima koji će biti moji suradnici, za sada ne vidim problema u tome".

Da nisu cvjetale ruže na relaciji Plenković-Milanović, predsjednik ne skriva, no kaže da su nakon inauguracije obavili ''normalan razgovor': ''bilo je normalno iskri, možda će ih biti i ubuduće, a možda i neće“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

''Nije iskrica bilo ni danas, nije ih bilo ni jučer, dakle jučer smo razgovarali“, kaže Plenković.

Suglasni su oko imenovanja viceadmirala Roberta Hranja za načelnika Glavnog stožera, ali i dogovorili su još nešto, kaže premijer: ''Da idući kontigent ide u Afganistan , to je 12., tu odluku potpisuje predsjednik Republike Hrvatske i on će to potpisati. A nakon toga ćemo razgovarati o daljnjoj prisutnosti Hrvatske u toj misiji“.

Na Milanoviću su prvi potezi, a smanjenjem ureda, baš kao i inauguracijom očito poručuje kako je stiglo jedno novo vrijeme u politici, barem kada je riječ o Pantovčaku.

Kohabitacija Milanovića i Plenkovića mogla bi biti uspješna, smatra bivši predsjednik Stipe Mesić koji se prisjetio svojih godina s HDZ-om i otkrio dosad nepoznate detalje o suradnji s Ivom Sanaderom: ''Suradnja mora biti, svaki će raditi svoj dio ono što mu zakoni nalažu i ja se ne plašim kohabitacije. Ja sa, kohabitaciju dobro prihvatio, različiti politički profili smo bili Sanader, Luka Bebić i ja i mi smo - to mogu sada reći jer prije nije bilo za novine - nalazili smo se svaka dva tjedna kod drugoga na večerama i dobro je funkcioniralo''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alpe Adria nasuprot Tri mora

Prvo putovanje Milanović planira na zapad, kaže, takve su okolnosti, a to je vrlo izgledno glavni grad Slovenije Ljubljana, no mogla bi biti i Austrija. Obje se zemlje spominju u inicijativi Alpe Adria, naši su saveznici i s njima nemamo toliko otvorenih pitanja, čak ni granični spor sa Slovenijom ne može biti nepremostiva prepreka.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo