SLUŽBENI DOPIS / Milanović pisao Plenkoviću: Traži sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Predsjednik Republike i pisanim putem je predložio predsjedniku Vlade sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost

20.10.2020.
16:20
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Već danima traje verbalni rat između predsjednika Republike Zorana Milanovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, a jedna od epizoda uključuje i neslaganje oko toga treba li sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost nakon prošlotjednoga napada na Markovu trgu. 

Image
u posjetu Međimurskoj županiji /

Milanović o tome da ga je Plenković nazvao šmrkavcem: 'To je kad ne znaš jezik. Tako su nas u školi zvali manje pametni učitelji'

Image
u posjetu Međimurskoj županiji /

Milanović o tome da ga je Plenković nazvao šmrkavcem: 'To je kad ne znaš jezik. Tako su nas u školi zvali manje pametni učitelji'

Milanović je, podsjetimo, jučer, istaknuvši da je prošloga ponedjeljka na dan napada na zgradu Vlade nazvao Plenkovića i ponudio mu suradnju, kazao i ''da treba zaštititi zgradu Vlade'': ''Složio sam se s njim da nam ne treba u tom trenutku sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, išao sam mu na ruku, jelte''. 

No, jučer je predsjednik Republike ipak pozvao na sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost u, kako je rekao, zakonskom sastavu i dodao da bi tu sjednicu trebalo sazvati odmah, a danas je Plenkoviću poslao i službeni dopis na tu temu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Uvjeren sam da ćete se složiti da je prošlotjedni napad na policajce i Vladu Republike Hrvatske zločin s mogućim elementima terorizma koji je, prema do sada dostupnim informacijama, potaknut radikalizacijom u našem društvu koja dovodi do nasilnog ekstremizma. Uvjeren sam da su nadležne službe sposobne zajamčiti sigurnost državnog vrha i stoga to ne vidim kao problem o kojem bi trebalo posebno razgovarati. Međutim, moramo voditi računa o našim sugrađanima koji su u okolnostima radikalizacije i krize koja se osjeća, ne samo u Hrvatskoj, izloženi nasilju koje u bilo kojem trenutku može eskalirati u ovakve ili slične napade'', navodi se u dopisu koji je Milanović poslao Plenkoviću.

''Radikalizacija u društvu koja dovodi do ovakvih zločina predstavlja, po mom mišljenju, ugrozu nacionalne sigurnosti. U takvoj situaciji, ne samo Ustav nego i povjerenje koje su nam građani iskazali na izborima, obvezuje nas da pokušamo pronaći odgovarajuća rješenja. Postoje teme oko kojih se naši stavovi razlikuju, ali kada je u pitanju moguća ugroza nacionalne sigurnosti i dobrobit naših građana, moramo razgovarati i zajednički djelovati. Stoga Vam, i ovim putem, predlažem sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj bismo razmotrili utjecaj radikalizacije na stanje sigurnosti i donijeli odgovarajuće odluke u okviru nadležnosti Vijeća'', napisao je predsjednik Republike.

''S obzirom na važnost teme spreman sam u najkraćem roku izdvojiti koliko god treba vremena. Smatram da se kod našeg razgovora ne trebamo baviti samo onim što se već dogodilo već se prvenstveno trebamo usmjeriti na zajedničko djelovanje kojim bi se smanjio rizik pojave nasilnog ekstremizma'', zaključuje Milanović u dopisu Plenkoviću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je jučer potvrdio da ga je predsjednik Republike nazvao nakon napada na Banske dvore, ali i dodao da to nije doživio kao njegovu potporu, a sada se čeka njegov odgovor na Milanovićev dopis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo