KRITIZIRAO PREMIJERA / Milanović: 'Plenković šuti kao maca, kao mali zeko šuti. Neka napadne Macrona, neka napadne Erdogana'

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Milanović je kazao da Plenković pokušava 'vrlo traljavo i neuspješno denuncirati predsjednika svoje države'

10.6.2022.
16:50
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović nakon svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje dao je izjavu za medije.

Milanović je komentirao razgovor s finskim predsjednikom i kazao da je pozvan u Finsku, no da ne zna kada će tamo otići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tužno je koliko ni on niti finska premijerka i svi drugi nemaju blage veze što se događa u BiH. Tu i tamo iskoristim priliku, nemam je prečesto, sad zna više pa ne mogu reći da ne znaju", kazao je Milanović.

Kazao je i da bi se premijer trebao manje baviti njime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka pita Macrona radi li on za Ruse, ili Erdogana. Macronova izjava je bila proruska na neki način, onda mogu reći da sam Macronov podizvođač", kazao je.

Image
telefonski razgovor /

Milanović razgovarao s finskim predsjednikom: 'Hrvati u BiH već godinama su izloženi izbornim manipulacijama'

Image
telefonski razgovor /

Milanović razgovarao s finskim predsjednikom: 'Hrvati u BiH već godinama su izloženi izbornim manipulacijama'

"Jadno je da hrvatski premijer pokušava vrlo traljavo i neuspješno denuncirati predsjednika svoje države, a kada drugi ili treći predsjednici država EU govore stvari o ratu u Ukrajini koje su za moj ukus malo previše onda Plenković šuti kao maca, kao mali zeko šuti. Neka napadne Macrona, neka napadne Erdogana, a sa mnom bi se trebao razgovarati da pomognemo tim našim nesretnim ljudima da postanu ravnopravni", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako Hrvatska neće koristiti svoje članstvo kao polugu utjecaja, posebno kad su u pitanju temeljna prava, ako ćemo dopuštati da nas raspoređuju s Rusijom, čime ćemo mi to nešto razgrabiti, suluda je ideja da bi mi nekoga napali, mi smo miroljubljiva zemlja", kazao je.

Kazao je i da "Plenković i dvorske lude šute" te da ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman ne zna govoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako je on razgovarao sa Scholzom ja bih volio vidjeti više nego Boga", kazao je.

"Očito je da Šveđani, Finci ni Amerikanci nisu razgovarali o tome da bi trebali razgovarati s Turcima. Turci imaju dosta razloga i uživaju u tome da sad cijepaju dlaku, njihovi odnosi su dugo loši. Naivno je očekivati da će te netko s kim imaš tako loše odnose da će te primiti tek tako. Oni nisu razgovarali s Erdoganom, to je traljavo", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako Hrvatska ima svoje probleme, a komentirajući rat u Ukrajini kazao je kako mu nije jasna izjava Macrona da se Putina ne smije poniziti.

"Ne znam tko će to ostvariti. Ukrajinska mladost? Dok ne izgine sva? To je užasno zapetljana i komplicirana situacija koja je jednosmjerna. Ukrajinski predsjednik nema izbora nego da radi ovo što radi, a to vodi u poraz. Rusija je država koja je nevjerojatna vojna sila, mi se možemo naslađivati njihovom sporošću, ali tako je kako. Svatko tko ima malo znanja i iskustva vidi kako što se događa. Rusija nije kao mi, Rusija je neuništiva. Naprosto kao neprijatelj je neuništiva i tako moramo razgovarati, a ne ako Plenković ponavljati tri rečenice pa vidjeti da njegov mentor od kojeg je kupio avione, govori suprotno", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako ne smatra da mu je finski predsjednik čitao bukvicu.

"Kako bi on to meni ili bilo kojem hrvatskom predsjedniku čitao bukvicu, ako oni traže nešto od nas?", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako Hrvatska mora naučiti razlikovati one koji joj žele dobro od onih koji joj ne žele ništa i od onih koji joj žele zlo i tako se ponašati.

Milanović je komentirao i referendume te ustvrdio kako je Ustavni sud izvršio ustavni udar kada su zabranili referendum o promjeni Ustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"2014. sam kroz svoju parlamentarnu većinu skupljao glasove za izmjenu ustava, da se oteža referendum. Došli smo do 99 glasova, onda je odustao HDSSB. Imali su svoje razloge, valjda su se bojali da ih se ne prokaže kao naše saveznike. Falila su dva glasa da postavimo više kriterije za referendum. Tko je bio živčano protiv? HDZ-ov zastupnik Plenković, on je išao tada u šator u Savskoj", kazao je.

"Tada im to nije odgovaralo. Ja ne mogu sad kazati da sam protiv toga. Ja i sad govorim ono što sam govorio tada, to bi trebalo promijeniti, ali tu ima 20 stvari koje bi trebalo promijeniti. To sad samo njemu odgovara, i to danas, nakon što je Ustavni sud napravio ustavni udar. Ne zaboravite što je Ustavni sud napravio, oni su zabranili referendum za kojeg je skupljeno 400.000 potpisa", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako ne bi ukinuo Ustavni sud, ali da zna čime bi ga nadomjestio.

"Ustavni sud bih nadomjestio nekom vrstom ustavnog vijeća. Izbjegavate da propali, oronuli političari završavaju u Ustavnom sudu. Borio sam se protiv toga, ali sam pogriješio, nisam se dovoljno borio", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Referendum je iznimka, treba ga otežati. Ali kad su skupljeni potpisi, nema se tu što otežavati", kazao je Milanović.

Govoreći o vraćanju pobačaja u Ustav, kazao je kako smatra da je sustav u socijalizmu funkcionirao normalno te da su se neke stvari promijenile u društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam pobornik tih konzervativnijih stavova, ljude koji jesu razumije, s njima mogu razgovarati i vidim da se razlikujemo. Ne mogu ići džonom na nekog tko misli da je pobačaj grijeh. Za mene nije, pod određenim uvjetima. Imam prijatelja, krasnih ljudi koji su naprosto drugačiji od mene. Možemo samo uzrokovati građanski rat. Bulj misli drugačije od mene i nema tu nikakvog pića gdje ćemo se mi naći", kazao je.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo