demokratski legitimitet / Milanović: 'Premijer može biti bilo tko, ali najveći legitimitet imam ja'

Na pitanje koji je Milanović pravi, onaj koji je govorio da premijeri mogu biti ili on ili Karamarko, Milanović je rekao da je govorio o izbornom legitimitetu

17.12.2015.
19:30
VOYO logo

Predsjednik vlade i SDP-a Zoran Milanović izjavio je u četvrtak da nema proturječja u tome što sada predlaže čelniku MOST-a Boži Petrovu mjesto premijera s onim što je govorio o izbornom legitimitetu kada jer ustvrdio da samo on i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko mogu biti premijeri.

Image
nema više odugovlačenja /

Božo Petrov: 'Ili će u utorak biti poznat mandatar ili ćemo ići na nove izbore'

Image
nema više odugovlačenja /

Božo Petrov: 'Ili će u utorak biti poznat mandatar ili ćemo ići na nove izbore'

Na pitanje koji je Milanović pravi, onaj koji je govorio da premijeri mogu biti ili on ili Karamarko, Milanović je rekao da je govorio o izbornom legitimitetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja samo govorio o tome tko ima najveći legitimitet, pravi demokratski, izborni legitimitet. Premijer može biti bilo tko, svaka osoba koja dobije potporu 76 zastupnika u Saboru. Mi smo spremni u hrvatskom interesu prihvatiti i stručnjaka za premijera, ali on nema demokratski legitimitet. Što se tiče podrške u Saboru, najveći legitimitet imam ja, 66, 67 potpisa, ali to nije dovoljno, nakon toga gospodin Karamarko, onda dugo, dugo nitko, pa onda gospodin Petrov", rekao je Milanović.

"Hic Petrov, hic salta! Ja kažem, evo gospodin Petrov ili netko tko uopće nema demokratski legitimitet na čemu je dosad inzistirao Most. Idemo vidjeti, s obzirom da ovu ideju o gospodinu Petrovu nisu kategorički odbili", rekao je Milanović u Bruxellesu, gdje sudjeluje na sumitu EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, ovo nije proturječno onome što sam ranije prije nekoliko dana rekao. Ja sam govorio o demokratskoj legitimaciji, nisam rekao da je to (imati stručnjaka za premijera) protuzakonito, nemoralno ili bilo što drugo. A koliko je to dobro, pokazat će vrijeme", kaže Milanović.

"Demokratska legitimacija nije nešto što piše u Ustavu. Puno stvari ne piše u našem Ustavu, koji je jako loše napisan pa se na kraju može dogoditi da predsjednica, ne znam doduše kako, donese neke odluke. Ja ih više u stvari neću komentirati u interesu zemlje, prešutit ću. Ustav naprosto nije napisan, oni koji su ga pisali 2000. godine prespavali su neke rokove i njih nema u ustavu", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbacio je tumačanja da je prekršio odluku Glavnog odbra SDP-a time što je Petrova predložio za premijera. 

"Ma kakvi, to su zaključci, a ne odluka. Vrlo su pametno pisani i vjerujte u osam i pol godina kolio vodim stranku i čim se pogledam sa svojim ljudima i članovima znam što možemo i što ne možemo....Ti ljudi koji to govore su stalno u problemu i konstantno zadnjih nekoliko godina rade protiv interesa stranke", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit koje bi bilo najbolje rješenje za sadašnju postizbornu situaciju u Hrvatskoj, Milanović je rekao: "Iskreno, nijedna. Nijedna opcija ni proceduralno ni politički nije dobra".

Na pitanje može li ući u širu koaliciju s HDZ-om bez odluke Glavnog odbora, predsjednik SDP-a je odgovorio da je pitanje kakva je definicija koalicije, ali da razgovarati može.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo razgovorati. Jasno smo rekli neka  gospodin Petrov bude kandidat za mandatara. O tome se u Mostu razgovaralo i neki su ga na to poticali... Gospodin Petrov ima nekakav izborni legitimitet. On je išao na izbore. Doduše, nije nikad bilo riječi da bi mogli čak ni ući u izvršnu vlast, a kamoli biti… Ali u redu. I o tome smo spremni razgovarati. Četvrta varijanta koju smo istaknuli jučer u pismu da smo spremni razgovarati, i u svemu tome smo puno jasniji i korektniji od HDZ-a, o nestranačkom stručnjaku. Uz naglasak da je to osoba bez ikakvog izbornog legitimiteta", rekao je Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo