4.gardijska brigada / Milanović: 'Slavni Andrija Matijaš Pauk je poginuo jer je politika tako htjela, u zadnjim trenucima rata'

Image
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Četvrta gardijska motorizirana brigada bila je elitna postrojba Hrvatske vojske, a njihov doprinos za vrijeme Domovinskog rata je nemjerljiv

28.4.2022.
13:49
Ivo Čagalj/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović u četvrtak je u Splitu sudjelovao na obilježavanju 31. obljetnice osnutka Četvrte gardijske brigade "Pauci".

U Spomen kapelici "Sveti Križ" Dračevac položio je vijenac i zapalio svijeću, a vijenac su položile Udruga roditelja poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruga udovica i djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja s Udrugom veterana Četvrte gardijske brigade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je postavio i cvijeće, kao i izaslanik predsjednika Vlade Damir Krstičević, izaslanik župana i pročelnik za branitelje Damir Gabrić, te predsjednik Gradskog vijeća Splita Jakov Prkić.

Image
brojne reakcije /

Milanović izazvao diplomatski skandal. Stručnjak za Direkt: 'Šok je proizveo, vidjet ćemo hoće li biti negativnih posljedica'

Image
brojne reakcije /

Milanović izazvao diplomatski skandal. Stručnjak za Direkt: 'Šok je proizveo, vidjet ćemo hoće li biti negativnih posljedica'

Milanović je postavio i cvijeće, kao i izaslanik predsjednika vlade Damir Krstičević, izaslanik župana i pročelnik za branitelje Damir Gabrić te predsjednik Gradskog vijeća Splita Jakov Prkić. Nakon toga obratio se vojnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je rekao da je Andrija Matijaš Pauk poginuo u drugoj državi jer je politika to htjela.

"Vaš zapovjednik, slavni Andrija Matijaš Pauk poginuo je u zadnjim trenucima rata. Poginuo je u susjednoj državi, u drugoj državi, u državi koja nije Hrvatska, ali u kojoj žive stotine tisuća pripadnika našeg naroda. Poginuo je jer je politika to htjela", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međunarodna zajednica, SAD... poginuo je kada su hrvatski ciljevi i ambicije u tom ratu već bili ispunjeni, poginuo je s još nekima u zadnjim izdisajima rata. To nikada zaboraviti nećete. To je žrtva koja je po svojoj težini i simbolici posebna. Ginuli su i drugi, svaki život je jednako vrijedan, ali u tom gubitku ima simbolike i pouke. Čestitam vam od srca, ali i s glavom, prisegu. Ona je kratka i jasna. Hrvatska prva, a onda sva druga savezništva i lojalnosti", poručio je Milanović među ostalim.

Četvrta gardijska motorizirana brigada bila je elitna postrojba Hrvatske vojske, a njihov doprinos za vrijeme Domovinskog rata je nemjerljiv. Ime su dobili po poginulom heroju Četvrte brigade generalu Andriji Matijašu Pauku, zapovjedniku tenkista. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovani su 28. travnja 1991. godine, a brigada je u početku bila sastavljena od mladih redarstvenika. Sudjelovali su u oslobodilačkim akcijama širom Hrvatske, a za vrijeme rata ih je tadašnji ministar obrane Gojko Šušak nazvao udarnom 4. brigadom.

U njenim su redovima poginula 193 pripadnika, pet ih se vodi nestalima, dok su imali više od 1500 ranjenih. Ratni zapovjednici 4. brigade bili su generali Ivo Jelić, Mirko Šundov i Damir Krstičević, a nakon oslobođenja Hrvatske vodili su je stožerni brigadir Ante Kotromanović te brigadiri Zvonko Asanović i Blaž Beretin

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo