IAKO NEMA ANALIZE / Milanović: 'TTIP nije ni glavni, niti je uopće hrvatski problem'

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

TTIP mnogi smatraju kontroverznim sporazumom, koji ide u prilog multinacionalnim kompanijama, a na štetu suverenih država

10.6.2015.
15:52
Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska se ne treba bojati Transatlantskog trgovačkog i investicijskog partnerstva (TTIP) o kojem pregovoraju Europska unija i Sjedinjene Države i to u ovom ne trenutku nije ni glavni, niti je uopće hrvatski problem, izjavio je u srijedu u Bruxellesu hrvatski premijer Zoran Milanović.

Milanović je po dolasku na summit zemalja EU-a i zemalja Latinske Amerike i Kariba rekao da Hrvatska, kao ni druge zemlje, nema preciznu analizu učinka TTIP-a na njezino gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemamo, preciznu, kao što je nitko nema, ali imamo okvirnu analizu. Mi smo mala zemlja, nama je u interesu slobodna i otvorena trgovina. Ne vidim, za sada, kako nas to uvoz američke robe ugrožava. EU ima takve ugovore i o njima pregovora i s Kinom, Japanom, s Južnom Korejom. Mislim da su tu Sjedinjene Države pouzdaniji partner, nego recimo Kina. Dakle, manje je tih proizvoda iz Amerike kojih bi se netko trebao plašiti. Tu je naravno strah od GMO-a, mi ih ne volimo, učinit ćemo sve da ih držimo na distanci od sebe, a sve ovo drugo je u hrvatskom interesu. Mi smo mala zemlja koja mora biti otvorena, mi živimo od trgovine i razmjene, od turizma, drugi ljudi dolaze u Hrvatsku, kupuju kvalitetne i skupe usluge i prema tome ne možemo se zatvoriti u sebe. Mislim da u ovom trenutku to nije ni glavni, niti je uopće hrvatski problem", rekao je Milanović.

TTIP mnogi smatraju kontroverznim sporazumom, koji ide u prilog multinacionalnim kompanijama, a na štetu suverenih država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To se odražava i u Europskom parlamentu, koji je odgodio za srijedu predviđenu raspravu i glasovanje o preporukama Europskoj komisiji za pregovore o slobodnoj trgovini između Europske unije i Sjedinjenih Država.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz odgodio je u utorak glasovanje o preporukama Europskoj komisiji za pregovore o slobodnoj trgovini između Europske unije i Sjedinjenih Država nakon što su socijalistički zastupnici zatražili da se u tekstu rezolucije ne spominje mehanizam za rješavanje sporova između privatnih investitora i država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu ujutro, zastupnici su glasovali da se odgodi i rasprava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo