PRIJEM POVODOM BAJRAMA / Milanović: 'U Domovinskom ratu odnosi Hrvata i muslimana su kontaminirani i zagađeni'

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Milanović je u društvu Kolinde, Tomaševića i ravnatelj SOA-e nazočio svečanom prijemu prigodom Ramazanskog bajrama

1.5.2022.
22:40
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački muftija akademik Aziz ef. Hasanović predvodio je u nedjelju svečani prijem i posljednji iftar prije Ramazanskog bajrama, poručivši gostima da su pozvani kako bi potvrdili zajedništvo u izazovnim vremenima.

Muftija Aziz ef. Hasanović kazao je kako zadnji iftar u kalendaru predstavlja trenutak svetog vremena te označava završetak jednomjesečnog posta, a zalaskom sunca najavljuje bajramske blagdane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Provode se s onima koji su vam dragi, s kojima dijelite radost i tugu, ovozemni prostor i izazove. Upravo je to najveći razlog poradi kojeg smo vas pozvali da u ovom odabranom trenutku potvrdimo naše zajedništvo, jer ste nam svi na sebi svojstven način dragi i bitni", rekao je okupljenima te poslao poruku nade i ohrabrenja svima kojima je to potrebno.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović naglasio je da su u Domovinskom ratu odnosi Hrvata i muslimana "kontaminirani i zagađeni". "O tome moramo govoriti. Ako se budemo prikazivali u nerealnom i prelijepom svijetlu, neće nam to nužno dobro činiti. Povijest i odnosi nisu bili harmonični", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović: Predstoji jako puno posla na uklanjanju mnoštva predrasuda

Istaknuo je da je hrvatski model zaštite i prava manjina te vjerskih zajednica dobar i civiliziran, ali da predstoji još jako puno posla, poput uklanjanja predrasuda kojih je mnoštvo. "Na nama je da taj zloduh pokušavamo utišati, on postoji. Ne ulazim u to tko je za to kriv, shvatimo li to i uhvatimo li se s time u jedan nježni koštac, prije ćemo probleme rješavati", naglasio je.

Milanović je u čestitci naveo i da su vrata njegova Ureda uvijek otvorena islamskoj zajednici, upravo kako bi razgovarali što češće te razmjenjivali mišljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izaslanica predsjednika Vlade te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je da iftar, kao čin prestanka posta, okuplja kako bi iskazali uzajamno poštovanje temeljeno na univerzalnim, jednakim vrijednostima naših vjera koje znače mir i ljubav, a društvo čine ravnopravnim i otvorenim za sve građane bez obzira na vjeru, nacionalnost ili bilo koju drugu odrednicu.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je kako je jedini način suočavanja s izazovnim vremenima upravo suradnja. "Suradnja među sugrađanima, među narodima, među religijama, suradnja svih kako bismo postigli one univerzalne vrijednosti, a to su mir, ljubav, poštovanje i tolerancija", poručio je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Događaju su još prisustvovali izaslanik predsjednika Sabora akademik Željko Reiner, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović, bivši predsjednici Kolinda Grabar Kitarović i Ivo Josipović, izraelski ambasador Ilan Mor te ravnatelj SOA-e Daniel Markić.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo