u promini / Milanović: 'Bio bih sretan da ovdje vidim predstavnike srpske zajednice, ne kao krivce, nego kao prijatelje'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Nažalost, ni ove godine ništa od toga. Ja, naravno, neću prestati vjerovati u to', kazao je Milanović

22.7.2022.
14:09
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je danas Spomen sobu u prigodi obilježavanja Dana sjećanja na vojne i civilne žrtve Domovinskog rata iz prominskog kraja.

Predsjednik se obratio i medijima tijekom posjeta te imao prigodno obraćanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovdje dolazim drugu godinu zaredom jer sam prepoznao da je ovo mjesto, jedno od rijetkih koje nastradalo, ali nosi poseban teret onoga sto se događalo u ratu, za što krivci nisu nikad pronađeni. Mjesto koje predstavlja ogledni primjer, mogućnost primjera suradnje, dijalog… to uključuje dvije strane, o tome sam govorio lani'', podsjetio je Milanović u prigodnom obraćanju.

''Bio bih sretan da ovdje vidim predstavnike srpske zajednice, ne kao krivce, zločin je individualan, nego kao prijatelje. To je fer, ali nažalost, ni ove godine ništa od toga. Ja, naravno, neću prestati vjerovati u to'', kazao je Milanović i dodao da ljudima u toj kraju želi sretan i ugodan život, u tako bliskoj i kvalitetnoj sredini.

Image
'krivo čita zakon' /

Milanović na odlikovanjima šutio, no uzvratili iz njegovog ureda: 'Banožić si prisvaja predsjednikove ovlasti'

Image
'krivo čita zakon' /

Milanović na odlikovanjima šutio, no uzvratili iz njegovog ureda: 'Banožić si prisvaja predsjednikove ovlasti'

''Bliskoj po kilometrima, a daleko jer ovaj krš nije lako prijeći, meni je trebalo vremena da shvatim, a to dođe s godinama i s iskustvom, da Dalmatinska zagora nisu, a to znam po Sinju i ocu, ovdje je život bio težak, i danas je kompliciran, opstaju, cvatu najjači, najžilaviji, najuporniji'', rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Često sam o Promini govorio po Hrvatskoj, bez obzira što je načelnik iz HDZ-a, ovo je nažalost jedan od rijetkih primjera uslužnosti. Vucara se 10 godina članstva u EU, kad smo unutra to trebamo prihvatiti kao činjenicu života i kao šansu'', izjavio je i dodao da je važno koristiti europski novac.

''Hrvatski prosjek je pet milijardi kuna u 10 godina, neke bilance i brojke se pišu, gleda se kako da bude bolje, mora biti jer ovo je malo. Dvije milijarde idu na poljoprivredu, sustav je postavljen tako da ljudima nude da se snađu i ljudi se snađu. Teško da država može učiniti bilo što konkretno. Kad dođe do DORH-a, kasno''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ostalo je tri milijarde za cijelu Hrvatsku, trećina proračuna našeg glavnog grada, odlazi na sve i svašta, pa i na Pelješki most - uloženo je puno iluzija, ali i rada naših ulagača. EU nam je dala nešto, ne dovoljno, moramo se boriti za svoja prava, naša država je sveta stvar, ako pitamo one koji su poginuli'', naglasio je.

''Želim vam da budete uspješni, neumoljivi u uzimanju tog novca, i to je prirodno u birokraciji da u službi pravila koja su donesena u Bruxellesu, spriječiti krađu, znam s koliko se problema suočavate jer niste poštovali proceduru za koju ne znate. Svaka greška je pet posto manje za nas. A taj novac je naš. Pelješki most je naš. Mi plaćamo članarinu. Carine koje više ne ubiremo. To dajemo Bruxellesu. Jer smo članica EU. Mostovi. Zgrade. Ceste. Pruge koje nemamo. Povijest nije počela prije 10 godina, kad sam bio premijer. Bio sam kotačić. Moramo poštovati povijest. Da trajemo. Kao što trajete vi ovdje. I glavu goru, neka živi ovaj hrabri i neuništivi narod Dalmatinske zagore'', kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je oslobađala i Bosnu i Hercegovinu i sad ju se tretira kao okupatora. Njemački parlament na inicijativu muslimanskih lobista iz SPD-a, bošnjačko muslimanskih lobista, nova generacija političara, toksična sorta, donosi tako neizbalansiranu rezoluciju", rekao Milanović novinarima.

Predsjednik je poručio šefu hrvatske diplomacije Gordanu Grliću Radmanu da to "jest njemačka politika" nakon što je ministar vanjskih poslova rekao da ta rezolucija "ne odražava službeni stav Njemačke". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović tu rezoluciju opisuje "naputkom izvršnim vlastima kako da se ponašaju". 

"To što si agronom i stručnjak za rasplod svinja, ne znači da nakon 30 godina ne moraš znati osnovne stvari. Njemački parlament, Bundestag, se bavi unutarnjim problemima Bosne i Hercegovine i imaju velike dizajne za BiH. Hrvatski parlament šuti, umjesto da donese istu takvu deklaraciju, ali suprotnog sadržaja i kaže: Gospodo, dok je Hrvatske to neće proći", istaknuo je predsjednik, dodavši da se neće ratovati zbog toga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je branila BiH da bi "mi danas trpjeli svinjarije iz Berlina, da nas se optužuje da smo remetilački faktor, da komadamo BiH i na sve to naša vlast šuti. Defanzivno, kukavički, jadno", rekao je Milanović.

Lokalni mediji su u srijedu prenijeli da su Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt i njegov pravni tim pripremili nacrt izmjena zakona, uključujući novi način biranja zastupnika u Dom naroda Federacije BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko mjeseci ga ja pozivam da to napravi? I sad frajer to stvarno radi", komentirao je hrvatski predsjednik.

Milanović je dodao da se "nadao" tome no "istovremeno se pribojava" jer se to čini "bez konzultacija s Hrvatskom". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) su tijekom ranijih neuspjelih pregovora o izmjenama izbornog zakona inzistirale da se hrvatski klub u federalnom Domu naroda dominantno popunjava iz sastava skupština onih županija u kojima su Hrvati većinsko stanovništvo.

Navodni dokument OHR-a predviđa da bi se ubuduće u klubove naroda delegiralo zastupnike tri konstitutivna naroda samo iz onih županija u kojima oni čine najmanje tri posto stanovnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je pitanje političkog opstanka za Hrvate. U kantonima u kojima Hrvata odavno nema i dalje se biraju hrvatski predstavnici. Čista farsa. Tko ih bira? Bošnjaci. Koga biraju? Vrlo često Bošnjake. Sada neke Hrvate koje su kupili za teglu kikirikija", rekao je Milanović. 

"Sad se natežemo oko toga hoće li prag biti tri ili pet posto (...) Ono što je najstrašnije u cijeloj priči je što Hrvati uopće ne žele te predstavnike. Oni žele da ih se makne, da ih se tamo uopće ne bira, nego da ih se bira tamo gdje ima Hrvata", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo