nakon intervjua za RTL Danas / Milanović zbog izbora u BiH razgovarao s Čovićem: 'Hrvatska neće odustati'

Image
Foto: RTL.hr

Danas su u BiH raspisani parlamentarni izbori za 2. listopada prema postojećem modelu jer promjena izbornog zakona nije provedena

4.5.2022.
23:28
RTL.hr
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović razgovarao je večeras s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem o političkoj situaciji u BiH i posljedicama održavanja izbora po starom modelu za položaj Hrvata u BiH.

Image
'Destabiliziranje BiH' /

Dodik slavi Čovićev 'početak uspostave 3. entiteta', SAD i V. Britanija prijete mu sankcijama

Image
'Destabiliziranje BiH' /

Dodik slavi Čovićev 'početak uspostave 3. entiteta', SAD i V. Britanija prijete mu sankcijama

Milanović je informirao Čovića i o svojoj inicijativi da Hrvatska učini dodatne napore prema partnerima u EU i NATO-u kako bi se osiguralo pravo Hrvata u BiH da biraju svoje predstavnike u tijela vlasti, navodi se u priopćenju s Pantovčaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neprihvatljivo je da se Hrvate u BiH, koji su konstitutivni narod, preglasava ponovno na izborima, suglasili su se. Održavanje izbora po sadašnjem zakonu ne ide u korist stabilizacije BiH, rekli su Čović i Milanović.

Hrvatska neće odustati od zalaganja za prava i punu ravnopravnost Hrvata u BiH, rekao je hrvatski predsjednik. Danas su u BiH raspisani parlamentarni izbori za 2. listopada prema postojećem modelu jer promjena izbornog zakona nije provedena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović, koji je zatražio da Hrvatska uvjetuje ulazak Finske i Švedske u NATO pritiskom na izmjenu izbornog zakona u BiH, danas je predložio hrvatskom premijeru sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog BiH.

U dopisu premijeru Andreju Plenkoviću upozorio je da će "provođenjem izbora uz postojeći zakon Hrvati u BiH, kao jedan od tri konstitutivna naroda, izgubiti ravnopravnost i ustavna prava koja su im zajamčena Dejtonskim sporazumom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je prozvao partnere u EU i NATO-u da "nisu učinili gotovo ništa da se promijeni izborni zakon" u BiH.

Također je istaknuo da je Hrvatska davala podršku svojim partnerima u Uniji i NATO-u kad se radilo o njihovim nacionalnim interesima, ali da oni ne čine isto za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo