prva prepreka / Milanovićev kandidat za predsjednika Vrhovnog suda u problemima! Protiv Dobronića se vodi stegovni postupak: 'Meni je to prvi glas'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Protiv suca Dobronića traje stegovni postupak 'zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti'

4.8.2021.
8:16
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Državno sudbeno vijeće vodi stegovni postupak protiv suca Trgovačkog suda Radovana Dobronića, kandidata predsjednika Zorana Milanovića za predsjednika Vrhovnog suda.

Kako piše Novi list, protiv suca Dobronića traje stegovni postupak "zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti". Osnovano se, naime, sumnja da je Dobronić "u jednogodišnjem razdoblju, bez opravdanog razloga, donio manje od 80 posto odluka utvrđenih Okvirnim mjerilima za rad sudaca".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka iz DSV-a odgovore kada su me to izvijestili da već deset mjeseci vode protiv mene stegovni postupak. Meni je to prvi glas, nitko mi o tome dosad nije ništa rekao", kazao je Dobronić u prvoj reakciji, ali kad su mu dodatno objasnili za što ga se tereti, znao je o čemu se radi.

Dobronić smatra da je u potpunosti pogrešan model ocjenjivanja sudaca isključivo na temelju broja odluka što su ih donijeli kroz godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Trgovačkog suda Nino Radić je, ne sjećam se točno je li za prošlu ili pretprošlu godinu, izračunao da sam ja svoju normo ostvario 77 ili 78 posto, a ne 80 koliko je minimalno potrebno. To je bila jedna, jedina godina za koju mi je rečeno da nisam ispunio sudačku normu. Napisao sam prigovor na to i obrazložio kako ja radim. Dogodi se da dosta vremena potrošite na posao koji vam se kasnije ne priznaje. Dobijete spis koji je već riješio neki drugi sudac i onda je sve što ste po njemu radili kao da uopće niste. Uglavnom, prigovor mi je odbijen i ako su procijenili da je zbog ta dva, tri postotka nužno protiv mene pokrenuti postupak, slobodno su to, naravno, mogli učiniti. Ali, ponavljam, apsolutno mi nitko nije rekao da postoji taj stegovni postupak protiv mene. Usput, sljedeće godine sam opet ispunio normu, rekao je Dobronić za Novi list.

Image
što će reći hdz? /

Tko je Milanovićev kandidat za predsjednika Vrhovnog suda: Banke ga mrze - junak je dužnika u 'švicarcima'

Image
što će reći hdz? /

Tko je Milanovićev kandidat za predsjednika Vrhovnog suda: Banke ga mrze - junak je dužnika u 'švicarcima'

Podsjećamo, Radovan Dobronić poznat je po slučaju "švicarac" - dužnicima je svojom prvostupanjskom presudom o ništetnosti valutne klauzule i promjenjive kamatne stope otvorio put naknadi štete za preplaćene kredite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proteklih nekoliko dana kandidature za čelno mjesto Vrhovnog suda su najavili i Ivan Turudić, bivši šef Županijskog suda u Zagrebu, i Ivan Mrčela, v. d. predsjednika Vrhovnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo