obnovljivi izvori / Milanovićev savjetnik uputio otvoreno pismo ministru Ćoriću: 'Treba razraditi sustav postepene deregulacije cijene struje'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Domac je pismo objavio s ciljem da bi se mobiliziralo ulaganje u korištenje obnovljive energije

21.4.2022.
8:49
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)  i posebni savjetnik predsjednika za energetiku i krizu Julije Domac uputio otvoreno pismo ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću. Pismo je objavljeno na stranicama REGEA-e s ciljem da bi se mobilizirale investicije i povećalo građansko korištenje obnovljivih izvora energije.

''U okolnostima u kojima se nalazimo, usred energetske krize, velikog povećanja cijene energenata te namjere za žurnim smanjenjem uvoza fosilnih goriva, ali i klimatske krize na koju kao dio globalne zajednice moramo odgovoriti, namjera ovog pisma je ukazati na potrebu i mogućnosti građanske energetike kao bitne sastavnice ukupne energetske transformacije Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više nego ikada, ovo je trenutak za potpunu i zajedničku suradnju struke i politike, kao i svih političkih opcija zajedno s obzirom da je energetska neovisnost i razvoj društva na čistoj i održivoj energiji neprijeporan nacionalni interes Republike Hrvatske. U tom smislu podržavam svaki napor koji Vaše ministarstvo i Vlada Republike Hrvatske poduzimaju u tom smjeru, a kako bismo ubrzali razvoj tržišta i otvorili vrata većem sudjelovanju građana u projektima malih sunčanih elektrana na vlastitim krovovima, predlažem sljedeće:

Osloboditi ulaganja u građanske sunčane elektrane do 50 kW od plaćanja PDV-a čime bi se na jednostavan način omogućio poticaj od 20 posto te pokrenuo val investicija. Ovu mjeru trebalo bi primjenjivati uz istovremeno pojednostavljenje svih procedura za građane'', izjavio je Domac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
normalizacija cijena? /

Ministar Ćorić otkrio nove cijene goriva: 'Kako danas stvari stoje, imat ćemo i daljnje pojeftinjenje'

Image
normalizacija cijena? /

Ministar Ćorić otkrio nove cijene goriva: 'Kako danas stvari stoje, imat ćemo i daljnje pojeftinjenje'

Uz to, predložio je da se omoguće trajno otvoreni natječaji koji bi sufinancirali građane u njihovom investiranju u sunčane elektrane sa do 25 posto umjesto dosadašnjih natječaja koji se povremeno i neredovito otvaraju, a ''prijave vrednuju po kriteriju najbrži prst''.

''Predložena jedinstvena stopa sufinanciranja u kombinaciji s prethodnom mjerom bila bi dovoljna za sve kategorije građana. Uspostaviti dedicirani financijski mehanizam za investiranje u sunčane elektrane dostupan građanima u obliku povoljnih kredita s niskom kamatnom stopom, (npr. 1-2 posto) čime bi se, uz već navedeno oslobađanje od PDV-a te sufinanciranje, omogućilo zatvaranje financijske konstrukcije investicije u vlastitu sunčanu elektranu za veliku većinu građana/kućanstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razraditi sustav postepene deregulacije cijene električne energije za građane – u primjerenom roku od tri godine ili slično kojim će se izjednačiti cijena električne energije za sve kategorije potrošača'', napisao je Domac u otvorenom pismu.

Pismo u cijelosti možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo