Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
GLASNOGOVORNIK VLADE

Milić: 'Mislim da Marić ne odlazi nezadovoljan iz Vlade. Premijer? Ma nije razočaran'

'Procijenio bih da je Marić u fazi kada je odlučio okrenuti novu životnu i profesionalnu stranicu i mi ga razumijemo', kazao je Milić

RTL Direkt/ 6.7.2022. u 22:48
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Odlazak Zdravka Marića s pozicije ministra financija u RTL Direktu komentirao je glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Milić je komentirao zašto je Marić odlučio otići.

"Prije svega, Marić će biti na funkciji do konca idućeg tjedna, otići će na sastanak Ecofina gdje će se donijeti završne odluke vezane za članstvo Hrvatske u euro području. Dao je velik doprinos u tome. Želio bih mu da se odmori, da se posveti obitelji. Ovo je iznimno stresan posao, koji zahtjeva maksimalan angažman, prisutnost i trud svakog člana Vlade. Što se tiče Zdravka i odlaska, o tome je obavijestio premijera prije nekoliko tjedana, razgovarali su o tome. Danas je Zdravko na sastanku užeg kabineta svim članovima Vlade, pa i koalicijskim partnerima Vlade, obratio se i imao jedan emotivan i srčan nastup gdje je i sam rekao da mu ovu odluku nije lako donijeti. Procijenio bih da je u fazi kada je odlučio okrenuti novu životnu i profesionalnu stranicu i mi ga razumijemo. On je naš kolega, prijatelj, zahvalni smo mu što je pridonio radu Vlade", kazao je.

Komentirao je i je li točna pretpostavka da su napisi o Marićevom ljetovanju bili kap koja je prelila čašu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Tu situaciju je transparentno objasnio medijima i javnosti. Bio je vrlo dostupan predstavnicima medija i vjerojatno i zbog toga je ulijevao povjerenje i medija i javnosti. Ne bih spekulirao, prepustio bih nešto njemu da kaže. Obratit će se nakon sjednice Vlade. Posao koji je obavljao je izuzetno stresan i strašno čovjeka i članove njegove obitelji izlaže, na neki način treba razumjeti svakog dužnosnika na ovako visokoj razini, ali to je cijena koju ova dužnost nažalost i nosi", kazao je Milić.

Kazao je i da mu Marić djeluje izdržljivo.

Upravo se čita

Image
slučaj iz međimurja

Kažnjen s 10 tisuća kuna jer je zaražen koronom šetao ulicom, no DORH traži da ga se strpa u zatvor

"Zadržao bih se na ovome da se radi o novoj životnoj i profesionalnoj stranici. Mislim da ne odlazi nezadovoljan iz vlade, dapače. Danas je govorio ono što su zajednička postignuća Vlade, mogu biti samo na ponos njemu i njima. Kada gledamo da je Vlada unatoč svim krizama s kojima smo bili suočeni vukla zemlju naprijed i ostvarivala strateške ciljeve. S te strane može biti zadovoljan jer je dao svoj doprinos", kazao je.

Kazao je i kako Marić nije pokazivao nikakvo nezadovoljstvo u radu s kolegama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"On je svoj dio angažmana u Vladi završio. Ja nisam stekao dojam da on je već sada sam sebe predestinirao za neku poziciju da ide iz Vlade pa će biti nešto drugo. Nisam stekao dojam drugog angažmana i to nije njegova karakterna crta. S druge strane treba razumjeti funkcioniranje Vlade jer je Vlada mašinerija i mora nastaviti raditi. U tom trenu premijer je brzo našao zamjenu. Marko Primorac je bio prvi izbor. On je odmah prihvatio tu dužnost. S obzirom na sve izazove s kojima smo suočeni i neizvjesnu jesen koja slijedi, nama će i dalje biti prioritet u krizi štiti građane i gospodarstvo. Morali smo djelovati odmah. Idući tjedan ćemo imenovati novog ministra, koalicijski partneri su uz Primorca. Radi se o profesoru na Ekonomskom fakultetu, čovjeku čija je ekspertiza baš u području javnih financija, porezne politike, fiskalne decentralizacije, konzultant Međunarodnog monetarnog fonda svjetske banke, ima političko iskustvo kao savjetnik bivše predsjednice", kazao je.

Komentirao je i dojmove studenata o Primorcu i njihove komentare.

"Ako je bilo i kritike, dobro je došla u raspravi pa i prema Vladi. Neka njegova razmišljanja mi nisu poznata, ali bit će prilike da iznese svoja viđenja kako bi određene stvarati trebale funkcionirati. Spreman je za resor koji preuzima, je čovjek za to, generacijski se uklapa u profil Vlade kakvu premijer gradi i želi. S obzirom na sve koji su pred nama pretvorili smo se iz Vlade koja zastupa tržišnu ekonomiju, u Vladu koja je intervencionistička Vlada i donosi odluke u krizi bez presedana", kazao je Milić.

Kazao je i da je Vlada puno toga učinila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Pratit ćemo situaciju i pomagati dokle god treba. Pomogli smo umirovljenicima s određenim mjerama, nastojimo utjecati na kretanja u pogledu naftnih derivata koliko možemo, brinući o standardu građana. Hrvatskoj smo na neki način sa svime što smo napravili zajamčili energetsku sigurnost. Radimo što možemo i pomagat ćemo gdje god treba", kazao je Milić.

Milić se osvrnuo i na brojne odlaske ministara iz Vlade.

"Ovo je najdugovječnija hrvatska Vlada koja će odraditi dva puna mandata. Nema prijevremenih izbora, to čujem da oporba govori, njima je zadnjima u interesu da idemo na izbore al to dovoljno govori o njihovoj doraslosti trenutku u kojem se Hrvatska nalazi. Bilo je odlazaka, ali ova Vlada je postizala strateške ciljeve i unatoč svim izazovima smo vodili računa o političkoj stabilnosti. To će i Zdravko reći javnosti. Bez toga nema eurozone, Schengena, Pelješkog mosta, Rafalea, LNG terminala i strateških projekata", kazao je Milić.

Kazao je i da premijer nije razočaran odlaskom Marića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"On je naš kolega, prijatelj, izvrsno smo surađivali, razumijemo ga, ali Vlada mora ići dalje. Našli smo novog ministra financija brzo, mislim da će javnost biti zadovoljna", kazao je Milić.

RTL Direkt/ 6.7.2022. u 22:48
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
opasna otrovnica

Poskok ušao u pogon tvrtke u Dalmaciji i ugrizao radnika, no jedna stvar ga je spasila

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču