TRUD SE ISPLATIO / Milinović dobio što je tražio: 'Zahvalan sam premijeru, našli smo rješenje na dobrobit građana'

Lika nema županijski proračun ni u šestom mjesecu 2019. godine

13.6.2019.
15:11
VOYO logo

Lički župan Darko Milinović po dolasku u Zagreb je poručio da iz Zagreba ne odlazi dok se ne osiguraju plaće za korisnike županijskog proračuna, te da je spreman za nove izbore za Županijsku skupštinu, što je premijer Andrej Plenković uvažio i dao mu traženo.

"Zahvalan sam premijeru, saslušao me i našli smo rješenje na dobrobit građana", kazao je Milinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, isplatio se nastup koji je imao, odlučan i jasan po pitanju onoga što želi i treba za svoje ljude.

"Došao sam 'u boj za narod svoj'. Ne idem iz Zagreba dok se ne osiguraju plaće za 260 ljudi. S predsjednikom Županijske skupštine Marijem Kustićem nema više razgovora. To je čovjek koji me laže, koji laže Vladu", rekao je Milinović po dolasku na Markov trg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je da mora službeno dobiti dokument koji potvrđuje da ne krši zakon ako korisnicima isplati plaće, a sam nema pravo donijeti taj dokument jer je konstituirana Županijska skupština. Poručio je da će plaće biti isplaćene već danas ako mu Ministarstvo financija kaže da ima zakonsko pravo na to.

Upitan hoće li upozoriti premijera Plenkovića da je neisplata plaća kazneno djelo, odgovorio je da to svi znaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih došao u Zagreb da nisu u pitanju plaće 260 ljudi. Oni moraju platiti kredite, godišnji odmor svojoj djeci, maturalna putovanja. Ja iz Zagreba ne idem, kampirat ću ovdje dok ne dobijem uvjerenje da ne kršim zakon ako isplatim plaće", ponovio je Milinović.

Uvjeren je da će se pronaći način za deblokadu županije. Tvrdi da je proračun "najbolji u povijesti Ličko-senjske županije" i poručuje da je spreman za izbore za Županijsku skupštinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tražit ću hitan prijem kod premijera''

Nakon što je u četvrtak peti put odgođena sjednica ličko-senjske Županijske skupštine na kojoj je trebalo izglasati županijski proračun, župan Darko Milinović nezadovoljan jer se "bez proračuna ne mogu isplatiti plaće", krenuo je prema Zagrebu te će tražiti sastanak s premijerom.

"Idem u Vladu i  tražit ću sastanak s premijerom Plenkovićem", rekao je Milinović Hini dodajući da nikakvo obrazloženje odgode sjednice nije dobio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Požalio se i kako ga predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić o tome uopće nije obavijestio kao i da je "za odgodu saznao iz drugih izvora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hina je pak obavijest o odgodi dobila prijepodne iz tajništva Županije, no također bez obrazloženja, a sam Kustić nije odgovarao na telefonske pozive.

Ne usvoji li se Milinovićev prijedlog županijskog proračuna do 10. srpnja, raspušta se Županijska skupština, nakon čega slijede novi izbori, no ovoga puta ne biraju se samo vijećnici Županijske skupštine već se bira i župan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milinović i Kustić su i kod prethodne odgode iskazali suprotne stavove o funkcioniranju Županije, jer dok je za Kustića "sve u redu", Milinović tvrdi da je županija u blokadi poslovanja u tehničkom smislu ispunjavanja obveza prema raznim korisnicima sredstava. Milinović tome dodaje i stavku od 97 milijuna kuna bespovratnih sredstava, uračunatu u njegov proračun, a koja će ostati neostvarena ako on ne prođe.
Mediji nagađaju kako je u pozadini priče o krizi vlasti u Lici pokušaj rušenja odbjeglog HDZ-ovca Darka Milinovića.


Pozitivna je stvar da će zaposlenici dobiti svoje plaće u županiji, no negativna da županija i dalje ostaje u blokadi, komentirao je  iz Gospića cijeli slučaj  reporter RTL-aBoris Miščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekti stagniraju

Ovdje su se izvanredni izbori dogodili u ožujku upravo zbog proračuna, sada je sredina lipnja, a i dalje nema proračuna što znači da postoji neki veliki strukturni i politički problem. Činjenica je da županija radi na hladnom pogonu jer je Milinović morao ići u Zagreb po dozvolu da se isplate plaće. No problem je što svi projekti koji se financiraju iz proračuna županije, stoje. 

Kada su izašli na izvanredne  izbore u ožujku, građani Ličko-senjske županije sigurno nisu očekivali od svojih predstavnika da na ovaj način, kroz političku borbu, troše svoje vrijeme. Ono što se željno očekuje jest da županija prodiše, da se pokrene javni servis, a ne da se nastavi politička kriza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi li se ovdje o taktici HDZ-a da sruši Darka Milinovića kao župana ili se radi o pokušaju intresnih skupina da se kroz amandmane neke stvari "proguraju", još nije dovoljno jasno u ovoj političkoj krizi koja potresa Ličko-senjsku županiju.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo

Još iz rubrike