na snazi od 1. rujna / Miljenić priznao da smo pri dnu po učinkovitosti stečajnih postupaka: 'Očekujem da će novi zakon to promijeniti'

Image
Foto: Boris Scitar/vecernji list/PIXSELL

Ministar pravosuđa podsjeća da je najvažnija novina novog zakona automatsko otvaranje stečaja te ističe da je već najava novoga stečajnog zakona potaknula određena plaćanja

31.8.2015.
17:44
Boris Scitar/vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić očekuje da će novi Stečajni zakon, koji stupa na snagu 1. rujna, ubrzati stečajne postupke, ukloniti s tržišta tvrtke koje generiraju značajan dio nelikvidnosti i poboljšati zaštitu vjerovničkih potraživanja.

Prema podacima Europske komisije i Svjetske banke, Hrvatska je pri samom dnu po učinkovitosti stečajnih postupaka, rekao je u ponedjeljak Miljenić u izjavi za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 28 članica Europske unije, Hrvatska je prema duljini trajanja stečajnih postupaka na 24. mjestu, a po naplati (vjerovničkih potraživanja) još niže, kaže on.

Dodaje da se stečaj kod nas često vodi samo zbog troška pa on postaje svrhom samom sebi, a na kraju i do 70 posto imovine stečajnog dužnika odlazi na troškove postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je besmisleno, tu svi gube - radnici, vjerovnici i društvo, jer neki koji su možda mogli nastaviti raditi to ne mogu", kaže Miljenić.

Podsjeća da je najvažnija novina novog zakona automatsko otvaranje stečaja, ako je trgovačko društvo u blokadi duže od 120 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri tome je načinjen plan ulaska u stečaj tijekom godine dana. Na početku će, objašnjava, u stečaj oni bez zaposlenih i s preko tisuću dana u blokadi, a do lipnja sljedeće godine na red bi trebala doći trgovačka društva koja imaju zaposlene.

Ministar pravosuđa ističe da je već najava novoga stečajnog zakona potaknula određena plaćanja jer, je nelikvidnost s 20 pala na 18,8 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz automatizam, postoje i drugi načini ulaska u stečaj, kaže Miljenić, kao što su nesposobnost za plaćanje i prezaduženost te neisplata triju plaća.

Uvodi se i mogućnost poslovanja u stečaju, odnosno stečajni plan, što znači da poduzeće koje je upalo u trenutne probleme može nastaviti poslovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar pravosuđa izuzetnom važnim smatra i unifikaciju obrazaca. "Do sada ste stečaj mogli otvoriti tako da napišete 'Predlažem stečaj', potpišete se i to pošaljete sudu, a tek tada bi počelo prikupljanje dokumentacije", kaže Miljenić. Sada, dodaje, postoje unificirani obrasci koji se moraju ispuniti prije.

Tvrdi i da novi zakon vjerovnicima donosi veću šansu da zaštite svoje interese pobijanjem pravnih radnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima koje je iznio, s 30. lipnja 19.646 pravnih osoba bilo je blokirano više od 120 dana i bile su dužne 19,2 milijarde kuna, a od toga one bez zaposlenih 14,5 milijardi kuna.

"Neću ulaziti u to tko daje onom bez zaposlenih 14,5 milijardi kuna, ali sada je na nama da to maknemo jer oni proizvode nered", ističe Miljenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da je taj problem možda trebalo riješiti i prije, ali da se htjelo napraviti što kvalitetniji zakon.

Upitan očekuje li da će sve takve firme ići u likvidaciju, odgovorio je da je stečaj u rukama suda, ali da je za očekivati da će većina njih nestati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miljenić najavljuje da bi Fina 3. rujna trebala izlistati popis oko 20 tisuća poduzeća koja bi trebala u stečaj automatizmom.

Što se tiče radničkih potraživanja i njihove mogućnosti otvaranja stečaja, podsjeća da radnici, kao vjerovnici, ne moraju čekati neisplatu triju plaća žele li pokrenuti stečaj, već to mogu i nakon jedne neisplate plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da se ljudima na to teško odlučiti, jer se svatko nada da će firma, dok radi, i preživjeti", kaže Miljenić, te dodaje da stečaj u većini razvijenih zemalja nije kraj.

Podsjeća i na zaštitu radnika putem Agencije za zaštitu radničkih potraživanja te ocjenjuje da će "radnici uvijek biti zaštićeni u najvećoj mogućoj mjeri".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo