tko ima, lako će / Miljenić razmatra institut jamstva zbog Mamića: 'Stvaramo nejednakost građana'

Nakon što su jučer braća Zdravko i Zoran Mamić i Damir Vrbanović za jamčevinu od 12 milijuna kuna pušteni da se brane sa slobode i to bez ikakvih mjera opreza, Zdravko Mamić uputio se u Švicarsku na ždrijeb pretkola Lige prvaka, a brat Zoran vratio se trenerskom poslu. U Vladi su najavili promjene instituta jamstva te se postavilo pitanje je li jamčevina diskriminacija građana?

16.7.2015.
18:49
VOYO logo

Dan nakon puštanja na slobodu Zoran Mamić ponovno je u igri. Kao trener pozdravio je igrače Dinama i vodio trening.

Po starom je nastavio i brat mu Zdravko. Čim je sinoć izašao iz Remetinca stigao je na Maksimir, gdje su ga dočekali redom članovi uprave Dinama, među kojima i oni koji se spominju kao svjedoci u istrazi. Ali dočekali su ga i navijači - jedan dio ga je pozdravio, a onaj brojniji mu je uputio zvižduke i jasnu poruku

No, Mamić bez sustezanja smije dolaziti u Dinamo - sud mu nije odredio nikakve mjere opreza, točnije nije ih ni spomenuo. Nije jasno kako će policija nadzirati razgovaraju li braća Mamić sa svjedocima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikako, nema mjere opreza, prema tome, nema razloga da tako nešto rade. Pitajte pravosuđe. Zašto mijenjati zakon u kojem su definirane mjere opreza, zašto nisu donijete nemojte pitati mene", izjavio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić

U istrazi protiv Milana Bandića sud je odredio mjere opreza, no zagrebačkog gradonačelnika nitko nije nadzirao. Pretpostavljalo se da je 15 milijuna kuna jamčevine dovoljno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar pravosuđa najavljuje izmjene Zakona o kaznenom postupku, a posebno će se razmotriti institut jamstva. 

"Prvi razlog zašto ga treba razmotriti je odluka Ustavnog suda, jer kad nju iščitate, dovodi se u pitanje institut jamstva kod utjecaja na svjedoke. Jer kad vi teoretski možete utjecati na svjedoke, a to nije razlog da vam se povuče jamstvo, onda to nema smisla", rekao je Orsat Miljenić

Uz to, braća Mamić i Damir Vrbanović iz istražnog zatvora izašli su za 12 milijuna kuna. Četvrti okrivljeni poreznik MilanPernar nije ni nudio jamstvo, pa ostaje u istražnom zatvoru.  

"Pitanje je ne pretvaraju li nam se neki instituti u sredstvo koje je na korist nekome tko ima novaca, tko može dati, i ne stvara li se time nejednakost građana", dodao je Miljenić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako imaš dovoljno novaca možeš biti siguran da nećeš imati isti tretman. To je ozbiljna diskriminacija građana u Republici Hrvatskoj", rekao je Ostojić. 

Zdravku Mamiću ostaje obrana sa slobode, no prije toga uputio se u Švicarsku na ždrijeb pretkola Lige prvaka, a kasnije će vjerojatno po svom običaju proslaviti i slobodu i današnji 56. rođendan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo