zakon o braniteljima / Milorad Pupovac, čini se, pokušava balansirati između podrške Plenkovićevoj koaliciji u Saboru i oštrih stavova srbijanskog predsjednika

I Pupovcu i predsjedniku Srbije Vučiću smeta što se u Zakonu o braniteljima Srbija proziva kao agresor na Hrvatsku. Ni Demokratskom savezu Srba taj dio zakona nije prihvatljiv

28.9.2017.
19:00
VOYO logo

Milorad Pupovac, čini se, pokušava balansirati između podrške Plenkovićevoj koaliciji u Saboru i oštrih stavova srbijansksog predsjednika. 

Dok poručuje da mu nitko neće začepiti usta, Vučićeve kritike zakona o braniteljima prihvatljive su mu na razini mišljenja, ali ne i pokušaja uplitanja u hrvatske zakone.

U Saboru Plenkoviću drži većinu, no Milorad Pupovac spremno staje uz ideje srbijanskog predsjednika Vučića o Deklaraciji o pravima i zaštiti Srba u regiji, a u zakonu o braniteljima vidi ratnu retoriku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog svega što smo do sada činili u hrvatskoj politici i što do sada činimo i neće nam nitko začepiti usta", kazao je Milorad Popovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

A što je sporno? I Pupovcu i predsjedniku Srbije Vučiću smeta što se u Zakonu o braniteljima Srbija proziva kao agresor na Hrvatsku. Ni Demokratskom savezu Srba taj dio zakona nije prihvatljiv. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Realno bi bilo očekivati da nakon odmaka od rata idemo ka jednom racionalnijem pristupu koji je objektivniji i ne subjektivno prisutan kao što je u sadašnjem zakonu", rekao je Srđan Milaković, Demokratski savez Srba.

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač napominje da se ni Hrvatska ne miješa u srbijanske zakone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodin predsjednik Srbije vrlo dobro zna da se rat vodio  u Hrvatskoj i da su ga vodile JNA i srpske snage u Hrvatskoj ponovit ću ono što svako dijete zna da se rat nije vodio na području Srbije, nisu gorjela srpska sela ni srpski gradovi u Srbiji", izjavio je Miro Kovač (HDZ), saborski zastupnik.

"Srbijanski predsjednik sigurno se ne treba miješati u hrvatski zakon, ali ako se tiče međudržavnih odnosa, politike obnove povjerenja, historijskih tema,  ovo jeste jedna od historijskih tema, onda može izraziti mišljenje", izjavio je Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon o braniteljima prošao je tek prvo čitanje. Pitanje tko se smije, a tko ne smije miješati još će se potezati, baš kao i pitanje koliko će biti čvrsta podrška srpske manjine vladajućoj koaliciji.   

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo