Stravičan zločin / Milošević na komemoraciji obitelji Zec: 'Kako je moguće da se ovakav zločin dogodio, da je pravna država pala na ispitu'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ubojice su oslobođene iako su priznale zločin

7.12.2020.
20:31
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Antifašistička liga održala je u ponedjeljak na Sljemenu komemoraciju ubijenim članovima obitelji Zec, po prvi put uz sudjelovanje člana Vlade RH, Borisa Miloševića, koji je izrazio zgražanje nad zločinom počinjenim u Zagrebu prije 29 godina, isključivo iz etničkih motiva.    

Troje članova obitelji Zec ubijeno je u noći sa 7. na 8. prosinca 1991., otac Mihajlo je ubijen na Trešnjevci, a njegova supruga Marija i 12-godišnja kći Aleksandra pokraj planinarskog skloništa doma Adolfovac na Sljemenu, gdje je održana komemoracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izražavam zgražanje prema ovakvom strašnom zločinu jer je ubijena skoro cijela jedna obitelj isključivo iz etničkih motiva, samo zato što su bili Srbi", rekao je potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević, prvi predstavnik Vlade koji je došao na komemoraciju koju godinama na današnji dan organiziraju Antifašistička liga, Centar Documenta i Inicijativa mladih za ljudska prava. 

Image
kolona sjećanja /

Boris Milošević za RTL: 'Ne mogu naći dovoljno snažne riječi da izrazim žaljenje zbog stradanja i boli Vukovara'

Image
kolona sjećanja /

Boris Milošević za RTL: 'Ne mogu naći dovoljno snažne riječi da izrazim žaljenje zbog stradanja i boli Vukovara'

Taj je zločin strašan jer je ubijena 12-godišnja djevojčica, jer su ubojice oslobođene iako su priznale zločin, a strašno je i što je Zagreb bio njegovo poprište, dodao je Milošević.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako je moguće da se ovakav zločin dogodio, da je pravna država pala na ispitu", upitao je te poručio kako je današnji datum prilika da kao društvo i država preispitamo svoj odnos prema ovakvim zločinima, ali i odnos prema djeci srpske nacionalnosti koja prečesto nose na svojim plećima preteško breme ratnog naslijeđa.

Počinitelji zločina nad obitelji Zec, pripadnici posebne postrojbe MUP-a, tzv. merćepovci, priznali su zločin, ali zbog proceduralne pogreške, postupak je odbačen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova zemlja nije našla snage da procesuira ovako evidentan zločin, ustvrdio je predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić, a Milošević zadovoljštinu vidi i u tome kada bi Zagreb Aleksandri Zec dodijelio spomenik ili ulicu.

Na tom je tragu i Inicijativa mladih za ljudska prava koja je prije nekoliko godina  podnijela zahtjev da trg na Trešnjevci, gradskoj četvrti gdje je živjela obitelj Zec, ponese Aleksandrino ime kao, kako kažu, trajna uspomena i opomena. Napominju da na taj njihov zahtjev do danas nema odgovora.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz obraćanje predstavnika Antifašističke lige ovogodišnju komemoraciju obilježio je multimedijalni umjetnik Ivan Marušić Klif, koji je na lokalitetu Adolfovac postaviti umjetničku audio-video instalaciju, a u programu je sudjelovala i pjesnikinja Monika Herceg.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike