Nije bilo 'prisile' / Milošević odlučio otići u Knin kada je čuo da dolazi Gotovina: 'Potpisujem sve što kaže general'

Image
Foto: PIXSELL

Nije bilo uvjetovanja da, kao reciprocitet dolasku Miloševića u Knin, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ode u Grubore

3.8.2020.
10:17
PIXSELL
VOYO logo

Nije bilo nikakvih prisila da ove godine, prvi put, potpredsjednik hrvatske Vlade, Srbin, dođe u Knin za proslavu obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja.

Nije bilo ni uvjetovanja da, kao reciprocitet dolasku Borisa Miloševića u Knin, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ode u selo Grubore položiti vijence srpskim žrtvama, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije bilo ni nagovaranja da umirovljeni general Ante Gotovina, koji se kloni javnih istupa, održi govor u Kninu. Uostalom, svi koji dobro poznaju Medveda i Gotovinu znaju da se njima ne može ''narediti'' da učine nešto što ne žele i u što ne vjeruju.

Svi su ti ljudi odluke donijeli samostalno, kao i premijer Andrej Plenković, vođeni uvjerenjem da je potreban iskorak u odnosima Hrvata i Srba u Hrvatskoj, a da se pritom nikako ne dovode u pitanje postulati Domovinskog rata, ne izjednačavaju agresor i žrtva, ne podcjenjuje bol obitelji koje su izgubile svoje članove, a ponajmanje žrtve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nakon Grubora /

Vijenac za stradale srpske civile: Medved i Milošević posjetit će srpska sela bez vode i struje

Image
nakon Grubora /

Vijenac za stradale srpske civile: Medved i Milošević posjetit će srpska sela bez vode i struje

No i da je ovakav iskorak nužan, da je došlo vrijeme da se na zajedničkim točkama grade odnosi i povjerenje, i da je to korisno i dobro za Hrvatsku, što je uostalom i odjek Gotovinina govora nakon povratka iz Haaga: poruke da se treba okrenuti budućnosti. Dogovori oko proslave 25. godišnjice Oluje vodili su se isključivo u Vladi, otkrivaju nam pozadinu sudionici razgovora. Premijer Plenković rekao je kako bi svakako bilo dobro da cijela Vlada bude u Kninu te je potom razgovarao s Miloševićem.

Kad je Milošević potvrdio dolazak u Knin, predsjednik Vlade mu je rekao da cijeni tu odluku i misli da je ispravna. Milošević je otkrio kako duboko osjeća i uvjeren je da radi nešto dobro i pravedno i s tim nema problema iako je već tada primao neugodne i optužujuće poruke onih koji su razočarani njegovim potezom. Generalu Gotovini sudjelovanje je predložio ministar Medved i odmah je prihvatio. Milošević je time bio vrlo zadovoljan i rekao da sve što kaže general on može potpisati. Gotovina se kloni javnih istupa, no njegova poruka o tome da je rat gotov i da se treba okrenuti budućnosti odjekuje i u ovoj inicijativi i u stavu Andreja Plenkovića, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo