Nije pod kontrolom / Ministar Beroš: 'Bilo bi ljepše reći da je danas umrlo manje bolesnika ali to ne možemo prema definiciji WHO-a'

Nove odluke Stožera, zatim i sastanak o načinima utvrđivanja smrti od posljedica od zaraze koronavirusom...

30.9.2021.
18:45
VOYO logo

Hrvatska je na novoj Covid karti Europe i dalje cijela u crvenom, ali promjena na gore je u Zagrebu, koji je sada u tamnocrvenoj boji kao i Slovenija, dio Rumunjske, te Litva i Estonija.

No, Stožer je danas objavio niz novih pravila i promjena. Uz produljenje Covid potvrda, mijenja se i statistika epidemije u Hrvatskoj, jer sada je Stožer shvatio da nije isto je li netko umro s Covidom ili od Covida. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljena analiza

Epidemija nije pod kontrolom - poručuje ministar. Broj novozaraženih je 1710, što je 337 slučajeva više nego prije tjedan dana. Od početka pandemije zbog korone ili s koronom umrlo je 8640 osoba, 12 u posljednja 24 sata.

Image
cjepivo je sigurno /

HALMED o uporabi cjepiva J&J: 'U Hrvatskoj zaprimljene ukupno 144 prijave blagih nuspojava'

Image
cjepivo je sigurno /

HALMED o uporabi cjepiva J&J: 'U Hrvatskoj zaprimljene ukupno 144 prijave blagih nuspojava'

''Sve te osobe su imale teške komorbiditete uključujući i najteže. Kod jedne osobe je došlo do intercerebralnog krvarenja za koje je upitno je li u vezi s COVID infekcijom ali prema nomenklaturi Svjetske zdravstvene organizacije i ECDCa i takve smrti se ubrajaju u smrti od COVIDA'', rekao je ministar Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar najavljuje analizu koja će razlikovati smrti uzrokovane COVIDOM od onih gdje je infekcija potvrđena, ali nije glavni uzrok smrti. Zbog toga je, doznajemo, danas održan i sastanak s predstavnicima bolnica koje će sada biti dužne ažurnije i detaljnije ispunjavati i dostavljati potvrde o smrti.

''Tako će sada osoba koja je u terminalnoj fazi maligne bolesti, a umrla je pozitivan na korona virus sada biti izlistana kao osoba preminula od maligniteta i tek sa COVID infekcijom, a ne kao osba oboljela od covid infekcije'', kazala je Majda Vučić, pročelnica Odjela za obdukcije Zavod za patologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuju - promjena načina slanja potvrda iz bolnica ubrzat će obradu podataka.

''Vidjet ćemo kako će to teći pa ćemo se sukladno tome i postaviti. Možda ćemo svaki mjesec ili svaka tri mjeseca podvući crtu i izanalizirati podatke i reći aha od svih tih podataka koje smo prikupljali svako 24 sata ovo su sada isfiltrirani, čvrsti i opipljivi, dakle to su podaci o umrlima od covida'', rekla je pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada raspolažu samo podacima koji kažu da je s COVIDOM ili zbog njega od početka 2021. umrlo 3336 osoba, među kojima 2833 nije bilo cijepljeno, 146 preminulih primilo je dvije, a njih 348 jednu dozu cjepiva.

Na pitanje zašto se promjene uvode sada, ministar odgovora - nije riječ o uljepšavanju statistike.

''Bilo bi ljepše reći da je danas umrlo manje bolesnika ali to ne možemo prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije. Statistika je vrlo važna. ali kako ste Vi rekli možemo li manipulirati podacima, apsolutno ne'', kazao je ministar Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naknadna analiza svake smrti pokazat će točan broj umrlih od COVIDA-19. Kada će biti gotova, ministar ne otkriva.  

Osam novih odluka

Covid potvrde od danas vrijede punih godinu dana - jedna je to od osam novih odluka Stožera koje je Davor Božinović prezentirao na Vladi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća je promjena upravo rok važenja Covid potvrda koje su dosad za cijepljene vrijedile 9 mjeseci, a po novom će vrijediti 12. Preboljelima će na području Europske unije i dalje vrijediti 6 mjeseci, ali samo na području Hrvatske ova će Potvrda vrijediti također godinu dana.

Ne morate slati nikakve nove zahtjeve, već će potvrda biti automatski produljena na aplikaciji Covid Go. Ako putujete u druge zemlje, obvezno provjerite lokalna pravila koja su na snazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ponedjeljka potvrde postaju obvezne za sve zaposlenike u zdravstvenom sustavu, kao i za pacijente u bolnicama, osim za hitne slučajeve. Potvrdu moraju imati i zaposlenici u domovima socijalne skrbi. Ako nisu cijepljeni ili su preboljeli koronu, potvrdu zasad mogu dobiti na temelju brzog ili PCR testa ili primitka jedne doze cjepiva.

Stožer je donio i još pet odluka kojima se od 15. listopada produljuju postojeće mjere oko ograničavanja okupljanja, nošenja zaštitnih maski, rada trgovina, javnog prijevoza te prelaska granice gdje se trajanje potvrda također produljuje na godinu dana. Dodajmo da se od danas Covid potvrde mogu izdati i onima koji su primili rusko ili kinesko cjepivo.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo