Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
gost rtl-a danas

Ministar Beroš o koronavirusu: 'Realno je očekivati da će biti još zaraženih, zasad ih je troje'

Nalaz za 151 pacijenta je gotov, a čekaju se rezultati još devet testova

Vijesti.hr/ 27.2.2020. u 18:47
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Od srijede do četvrtka broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj nije se povećao - i dalje su zaražene tri osobe, 26-ogodišnji blizanci u Zagrebu i jedan muškarac u Rijeci.

RTL-ove reporter Boris Mišević od ministra zdravstva Vilija Beroša doznaje najnovije podatke.

''U ovom trenutku je 151 nalaz gotov, a devet još čekamo, nema novih pozitivnih na koronavirus. Realno je očekivati da će biti novih zaraženih", rekao je ministar.

''U odnosu na druge zemlje, naše okolnosti su bitno bolje. Iznimno sam zadovoljan da smo na ovom broju koji nije velik. Imamo izvor širenja virusa i na neki način nam je lakše kontrolirati situaciju", dodaje.

Što se tiče karantene, ukoliko bude potrebe, ministar kaže da imaju planove za nekoliko koraka unaprijed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

''Ovo nije priča od jučer. Mjesec dana se spremamo. Gdje će biti karantena, to je manje bitno. Biti će ih koliko god bude potrebno", kaže Beroš. Na upit je li trebalo baš tako naglo izbaciti ljude iz Tomislavova doma, poručuje kako je riječ o zdravlju građana koje je na prvom mjestu, te da to nije bila njegova procjena, ali i da se to možda moglo drugačije izvesti.

Komentirao je i današnje  kritike načina na koji Hrvatska pokušava spriječiti širenje koronavirusa. Slovenski premijer Marjan Šarec ocijenio je da je kontrola koju je Hrvatska uvela na nekim graničnim prijelazima sa Slovenijom zbog koronavirusa nedjelotvorna i gospodarski štetna.

Upravo se čita

''Mi provodimo mjere na granici zbog zaštite zdravlja hrvatskih građana. Tome nema alternative Čekanje od sat-dva ili tri ne predstavlja problem. Naše mjere su utemeljene i stručne. Što se tiče prigovora, mi branimo i sve građane EU, uključujući i Slovence. Ugrozi zdravlja nema alternative", kaže ministar.

U Rijeci je postavljen info šator za građane, a ministar kaže da je to dobra ideja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Informiran sam o tome i ne vidim nikakav problem. To je odluka Županijskog zavoda za javno zdravstvo. Mislim da je to dobra ideja, ne zanima me forma, dok sve službe rade svoj posao", poručio je.

Na pitanje koliko će sve trajati, ministar kaže da je teško reći.

"Nemam čarobnu kuglu. Napominjem da je riječ o novoj bolesti, moramo biti oprezni, ali nikako panika. Ako je vjerovati epidemiolozima, dolaskom proljeća infekcija bi trebala jenjavati. Moguće je i da se virus ukorijeni u populaciji, onda će se moguće ponašati kao obična sezonska gripa. Prerano je za te pretpostavke", zaključuje Beroš.

Vijesti.hr/ 27.2.2020. u 18:47
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba