Više neće biti potrebne? / Ministar Božinović o ukidanju e-propusnica: 'Razmotrit ćemo tu opciju oko 11. svibnja...'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Istaknuo je kako sadašnja epidemiološka situacija dopušta fazu popuštanja nekih mjera

2.5.2020.
13:39
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u subotu da će se oko 11. svibnja razmotriti sustav e-propusnica, kako bi se izvidjele mogućnosti kretanja u Hrvatskoj bez tih propusnica.

To će ovisiti o epidemilološkoj situaciji u tome razdoblju, jer ćemo do tada imati mjerljive učinike dotad poduzetih mjera, rekao je Božinović novinarima nakon sastanka s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem te čelnicima osječko-baranjskog i vukovarsko-srijemskog Stožera civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je kako su e-propusnice omogućile smanjivanje pokretljivosti stanovništva, koje je prepoznato kao jedan od faktora najbržeg širenja korona virusa.

Istaknuo je da je izdano više od 1,8 milijuna e-propusnica te da su svi koji su imali poslovni, zdravstveni ili humanitarni razlog, mogli doći do propusnica i putovati gdje su trebali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit novinara o putovanju u inozemstvo rekao je da je Hrvatska u stalnoj komunikaciji sa svim članicama EU i da je "sigurno je da ćemo idućih tjedan-dva imati neku novu situaciju, barem kada su u pitanju razrađeni modeli prelaska granice, što ne znači da će se će one tada i otvoriti".

"Moramo biti oprezni, a s druge strane, život ne može stati. EU je jedinstveno tržište, koje funkcionira na način otvorenih granica za promet ljudi roba i usluga", rekao je Božinovič i dodao da se radi na protokolima kojima će se omogućiti da gospodarstvo funkcionira, a da se spriječi šteta po zdravlje bilo koga u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba se što više aktivnosti početi aktivirati

Istaknuo je kako sadašnja epidemiološka situacija dopušta fazu popuštanja nekih mjera.

"Cilj nam je da se što više ekonomskih, gospodarskih i društvenih aktivnosti počinje iznova aktivirati, ali ne na način da se sve odjednom otvori, jer smo onda u riziku da se epidemija ponovno počne širiti, možda i s eksponencijalnim rastom", upozorio je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra kako je u Hrvatskoj ustanovljen "balans mjera koje jesu restirkitvne", ali kako su neke zemlje možda u početku potcijenile epidemiju, pa su morale pribjegavati puno restiriktivnijim mjerama, od uvođenja policijskog sata, do zabrane napuštanja stanova i vrlo ograničenog kretanja.

Ocijenio je da sustav Civilne zaštite u Osječko-baranjskoj županiji funkcionira vrlo profesionalno, uvježbano i usklađeno, a posebno ga, kaže, raduje da su građani pokazali visok stupanj discipline i svjesnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župan Ivan Anušić ocijenio je kako je situacija u dvije najveće istočne županije zadovoljavajuća, da obje županije imaju blagi rast zaraženih, što je pod kontrolom, i da je definitvno zaustavljena ekspanzija virusa Covid-19.

"Ne želimo kod nas vidjeti situaciju poput one u Italiji i Španjoskoj, i dalje se držimo pravila, mjera i naputaka. Nadamo se daljnjem popuštanju mjera, što će omogućiti kvalitetniji život i funkcioniranje gospodarstva, kako bi držali balans između gospodarstva te zdravlja i sigurnosti ljudi", istaknuo je župan Anušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo