TKO JE ODGOVORAN? / Ministar Ćorić: 'Kvaliteta zraka nije najbolja za osjetljive'; Stručnjaci: 'Zatvorite prozore!'

Image
Foto: Filip Kos/PIXSELL

Ministar je poručio kako vjeruje da nije bilo propusta, no dodao je kako ipak nema dovoljno informacija

25.7.2019.
13:16
Filip Kos/PIXSELL
VOYO logo

"Količine štetnih plinova u zraku ne odstupaju od graničnih vrijednosti", umiruju stanovnike Jakuševca i Novog Zagreba iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar koji su odmah nakon požara izišli su na teren i obavili potrebna mjerenja i kemijske analize.

No, napominju da kao i uvijek u ovakvim i sličnim situacijama, preporučuju građanima da drže zatvorene prozore, izbjegavaju pojačanu tjelesnu aktivnost te nepotrebno zadržavanje u neposrednoj blizini požarišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu da su na dvjema lokacijama, uz samo požarište te u naselju Jakuševec provedena mjerenja parametara: ugljikovog monoksida (CO), ugljikovog dioksida (CO2), sumporovog dioksida (SO2), dušikovih oksida (NOX) i formaldehida zbog trenutnog onečišćenja, a također su uzeti uzorci zraka za dodatne kemijske analize. U trenutku mjerenja, navedeni parametri nisu prelazili maksimalno dozvoljene koncentracije, navode u "Andriji Štamparu" te ističu da su danas u jutarnjim satima ponovljena ispitivanja te također nisu zabilježene povišene vrijednosti trenutnih mjerenja.

Na stalnoj postaji Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike u Dugavama, Zagreb-3, gdje mjerenja provodi Državni hidrometeorološki zavod, tijekom noći i jutra zabilježene su povišene satne vrijednosti parametra PM10 (lebdeće čestice veličine do 10 µm), kao posljedica taloženja izgorjelog materijala, pojašnjavaju u Zavodu. 

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić poručio je prije početka sjednice Vlade u Čakovcu kako su službe za spašavanje i izvanredne situacije Grada Zagreba postupale u najboljoj mogućoj mjeri oko gašenja požara na odlagalištu Jakuševec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da su Grad Zagreb i njegove službe postupale u najboljoj mogućoj mjeri, koliko znam predstavnici su bili na požarištu", kazao je ministar Ćorić.

Naglasio je kako je požar stavljen pod kontrolu, no da su vatrogasci i dalje na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče kvalitete zraka, vidjeli ste da ona nije najbolja za najosjetljivije skupine građana, upravo zbog toga je Grad Zagreb reagirao je priopćenjima i uputama", ustvrdio je Ćorić.

Novinari su ministra pitali i kako komentira navode zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je ustvrdio da je sa zrakom sve u redu i da nema opasnosti za građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko znam prisutne su lebdeće čestice u zraku, a to je posljedica slijeganja tog izgorenog materijala. Što se tiče drugih potencijalnih stvari u zraku, sva su mjerenja u dozvoljenim parametrima", kazao je Ćorić.

Na pitanje je li se moglo brže reagirati, bar u obavještavanju građana da zatvore prozore ako su u blizini požarišta, ministar je poručio kako vjeruje da "nije bilo propusta", no dodao je kako ipak "nema dovoljno informacija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćorić je, na pitanje je zadovoljan načinom na koji Grad Zagreb rješava problem otpada, rekao da su aktivnosti u gradu Zagrebu u posljednjih godinu dana, po njegovu mišljenju, i više nego zadovoljavajuće.

"Naravno da treba učitniti dodatne iskorake, i ja vjerujem da će u sljedećih godinu dana to i učiniti", zaključio je Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DHMZ: Nove brojke ukazuju na normalizaciju kvalitete zraka u Zagrebu

Najnovija mjerenja kvalitete zraka u Zagrebu na stanici Zagreb 3 nedaleko Jakuševca ukazuju na normalizaciju stanja zraka, navode u  Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ).

Na postaji za mjerenje kvalitete zraka Zagreb 3 u vlasništvu DHMZ-a najnovije brojke od 11, 12, i 13 sati ukazuju na postupno smanjenje broja lebdećih čestica (PM10) u zraku, koji sada iznosi 15,46 mikrograma po kubičnom metru zraka (ug/m3).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu informaciju je potvrdila načelnica DHMZ-ova Sektora za kvalitetu zraka Cleo Kosanović, koja je naglasila da je vidljivo postupno pobojšanje kvalitete zraka, koje na tom području uvelike ovisi o stanju na požarištu.

Mjerna stanica Zagreb 3 u 9 sati pokazivala je 365,72 ug/m3. Nominalne vrijednosti u dnevnom prosjeku ne smiju biti veće od 50 ug/m3, a vrijednosti se mogu mijenjati zbog smjera i intenziteta vjetra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo