na konferenciji o euru / Ministar financija Marić o visini svoje plaće: 'Ne znam na pamet, nisam sigurno među prvih 1000'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL

Odgovarao je i na pitanja o euru, pa rekao da samom formalnom objavom uvođenja eura rejting Hrvatske skače za dvije stepenice što donosi niže kamatne stope

27.6.2022.
10:02
Tomislav Miletic/PIXSEL
VOYO logo

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić na današnjoj konferenciji Zagrebačke županije „Pripreme općina, gradova, županija i njihovih korisnika za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj“ komentirao je bojazan građana da bi se uvođenjem eura cijene mogle početi zaokruživati na više, ali istaknuo i benefite uvođenja eura.

" Gledamo iz prizme što se dogoditi preko noći kada se formalno donese odluka. Imamo određene nedostatke na koje su građani ukazali, a to je zabrinutost na zaokruživanje cijena na višu. A onda tu je i inflacija. Trenutno imamo kudikamo više inflatornih zbivanja, pritiske i inflacija nema nikakve veze s uvođenjem eura. Ali na nama je odgovornost da umanjimo sve dodatne potencijalne pritiske koje bi uvođenje eura mogao dati za inflaciju u Hrvatskoj. Predvidjeli smo niz mjera, od dvojnog iskazivanje cijena, da ne dođe do neopravdanog povećanja cijena."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao izravni benefit uvođenja eura istaknuo je automatsko dizanje rejtinga Hrvatske za dvije stepenice sa samom formalnoj objavom uvođenja eura koja se očekuje 1. srpnja
"Ali i proteklih godina kad bi nam se dizao rejting, bili smo svjedoci da su ukupne kamate bile značajno niže nego prije. Velika korist za korisnike bit će totalna eliminacija tečajnog rizika, više nema mjenjačkih troškova, neizvjesnosti, tu su i dodatno smanjivanje kamata i kreditnih rizika. U konačnici, to donosi dugoročniju perspektivu, to nisu samo koristi koje ćemo vidjeti preko noći", rekao je ministar. Nastavio je da u konačnici ulazimo u društvo zemalja koje imaju drugu najjaču valutu na svijetu i da to nešto znači.

Image
ostali kratkih rukava /

'Na rubu smo propasti', poručili ugostitelji. Zdravko Marić odbio njihove zahtjeve za poreznim rasterećenjem

Image
ostali kratkih rukava /

'Na rubu smo propasti', poručili ugostitelji. Zdravko Marić odbio njihove zahtjeve za poreznim rasterećenjem

Nastavio je da je to tema vrlo slična kao i kod ulaska u EU: "Govorili smo o plusevima i minusima, o rakiji i sirevima na placu. Ali treba gledati širu perspektivu, i vidimo da su koristi puno veće od nedostataka."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i to kako su mjeru snižavanja PDV-a na hranu čuvali kako bi umanjili efekt zaokruživanja cijena kod uvedemo euro, no iskoristili su je već sad, od 1. travnja, kako bi smanjili efekt poskupljenja energenata zbog rata u Ukrajini.

"Stavili smo i dodatne osigurače od 1. siječnja pa će se dva tjedna još morati kupovati u kunama. Ako se neki otok, ili netko u Zagrebu, ne opskrbi s dovoljno eura, dva tjedna moći će plaćati u kunama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i prijedloge HUP-a o rasterećenju gospodarstva i rekao da su njihovi prijedlozi vrlo ekstenzivni, da će sve razmotriti ali da do kraja godine ne bi prejudicirao neku veću poreznu reformu. Osvrnuo se i na to da roditelji studenata koji rade državi moraju platiti više od 4000 kuna davanja, ako dijete zaradi oko 15.000 kuna. Kaže, uskoro ide dogovor, do sredine tjedna javnost će o tome obavijestiti.

Novinari su ministra pitali i kolika mu je plaća. Evo što je rekao: "Ne znam na pamet, nisam tako dobro rangiran, nisam među prvih 1000 sigurno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo