Obnova od potresa / Ministar Horvat za RTL: 'Kaubojštinu Kalinića ne želim komentirati. Već u srijedu ide javni poziv za nastradale kuće u Banovini'

U ponedjeljak ujutro potres je pogodio i djelove Banovine oko Siska i Petrinje

28.12.2020.
19:05
VOYO logo

Neupitno je da će država pomoći u obnovi, samo je pitanje na koji način.

O tome RTL-ov reporter Ilija Radić razgovarao je s ministrom prostornog uređenja i graditeljstva Darkom Horvatom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je vlada napravila za Zagreb? Je li istina da je napravila vrlo malo, kao što to tvrdi Kalinić?

Vlada je donijela sve provedbene akte, pripremila prve natječaje. Javni pozivi će biti objavljeni za 14 dana. Priupitajte zamjenicu gradonačelnika, tu je jedna potpuno druga retorika. Istup i kaubojštinu Kalinića ne želim komentirati. Takva kaubojština ne sudi niti na jednu televiziju, bila ona privatna ili javna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li istina da se na terenu kasni?

Zagreb je u ovom trenutku gradilište. Od 1007 intervencija mi smo riješili više od 50 posto, isplatili neto više od 30 mlijuna kuna onima koji su se prihvatili obnove. Ja već jedno duže vrijeme napominjem, za ono što se može učiniti ne treba čekati akte Vlade jer u zakonu piše da sve ono što će biti isprojektirano će biti refundirano. Prva intervencija Fonda će se dogoditi brzo. U segmentu zakonodavnog okvira, vrlo jasno piše na koji se nalin i kome podnose zahtjevi. Uspostavili smo i elektroničke zahtjeve i Ministarstvo promptono sve riješva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas su se dogodila i tri jaka potresa na području Siska i okolice. Gradonačelnik Petrinje kaže da bi već od sutra htio vidjeti milijune na računu Grada, ali to ne ide baš tako. Kada možemo očekivati prva sredstva, makar za hitne sanacije za to područje? 

Mi smo sada uspjeli dobaviti 12-ak miljardi kuna za obnovu Zagreba iz EU. Slično će biti i za Sisačko- moslavačku županiju. Prioritetni za početak ćemo odvojiti 20-ak milijuna kuna proračunskiih sredsrzava da ne čekamo i ne gubimo vrijeme. Već u srijedu ide javni poziv za sve one kojima su oštećene nekretnine na području te županije. Nisam siguran da će to biti dovoljno novaca, ali s obzirom da smo u proračunskoj godini, moramo čekati taj 1. siječnja ili 2. siječnja. Slična metodologija kao u Zagrebu. Sva će pogođena područja dobiti pomoć, ali ne na način da nekome uplaćujemo silne milijune, već da refundiramo onaj trošak koji će prijaviti privatni vlasnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je danas spomenuo dvije opcije jedna je da se šteta sanira Vladinim uredbama, a druga je da se ide u proširenjem Zakona o obnovi Zagreba i okolice. Kojoj ste Vi opciji bliži?

Moram se zahvaliti Građevinskom fakuktetu i njihovom Zavodu. Samo tri sata nakon potresa stavili smo u proces elektroničku aplikaciju za prijavljivanje štete. Danas se već započelo sa skidanjem dimnjaka. Mi ćemo u korespondenciji s kolegamaTrutom i Barbarićem staviti, zajedno s vatrogascima na raspolaganje sav alat koji struci može omogućiti što lakše skidanje oštećenih dimnjaka i popravak krovova, a da bi šteta u konačnici bila što manja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je lijepo vidjeti čelne ljude države da bez prepucavanja izađu na teren. Kako to komentirate?

Ovo nije bio politički moment, ovo je bilo vrijeme u kojem se evidentirala šteta i traume koje su ljudi doživjeli. Ovdje nije bilo mjesta politikanstvu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo