'Pandemiju uspijevamo podnositi' / Ministar Marić: 'Teško mi je reći do kada će se moći krpati rupe u zdravstvu. Potrebna je temeljita reforma'

Ministar Marić je kazao i da će nacrt zdravstvene reforme uskoro biti prezentiran na užem kabinetu na razini Vlade

3.11.2021.
19:00
VOYO logo

Reporter RTL-a Danas Ilija Radić u Saboru je razgovarao s ministrom financija Zdravkom Marićem koji predstavlja rebalans proračuna te se brani od novog opoziva. 

Ministar je kazao do kada će se moći krpati rupe u resoru ministra zdravstva Vilija Beroša

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidi se da proračun zdravstva gotovo 38 milijardi kuna, kad se doda privatni dio, svrstavamo se zbog zemalja koje najviše izdvajaju za zdravstvo, ali to nije garancija da obveze nove ne rastu", kazao je Marić.

Image
DVOSTRUKI PROGRAM /

U Saboru od jutros traje rasprava o rebalansu proračuna: Marić pravda deficit, Plenković ga brani od treće smjene

Image
DVOSTRUKI PROGRAM /

U Saboru od jutros traje rasprava o rebalansu proračuna: Marić pravda deficit, Plenković ga brani od treće smjene

Kazao je i da mu je teško reći do kada se rupe mogu krpati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pandemiju uspijevamo podnositi, ali je potrebna temeljita reforma na rashodnoj strani", kazao je.

Ministar Marić je kazao i da će nacrt zdravstvene reforme uskoro biti prezentiran na užem kabinetu na razini Vlade te da očekuje jaku argumentiranu raspravu o tome. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S onime s čim ćemo kao Vlada izaći van treba biti cjeloviti pristup sustavu zdravstva i cjelovita rješenja", kazao je. 

U rebalans je uvršteno gotovo 2,5 milijardi kuna kao prva rata za borbene avione. Na pitanje kada to moramo platiti, Marić je kazao da prvu ratu moramo platiti do kraja godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što sam pojasnio, tehnički element, sredstva ćemo osigurati, ona jesu u rebalansu. Ulaze u javni dug, ali u rezultat proračuna ulaze u godini isporuke aviona. Ako platimo prvu ratu ove godine, drugu iduće, a isporuka je 2023. onaj broj aviona i njihova vrijednost kada bude isporuka, pretpostavljamo 2023., ulazi u rezultat proračuna. U javnom dugu će se sve vidjeti od ove godine jer ta sredstva moramo osigurati", kazao je.

S obzirom da će se u Saboru raspravljati i o opozivu ministra Marića zastupnici HDZ-a su bili aktivniji nego inače. Marić tvrdi da njihova aktivnost nije dio taktike da se ta točka prolongira što više u noć. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad gledate od preostalog, najviše onih koji su povukli pojedinačne rasprave su zastupnici HDZ-a", kazao je.

Na pitanje kako ćete se braniti večeras kad je u pitanju ljetovanje na jahti, zbog kojeg oporba traži njegov odlazak, Marić odgovara - argumentirano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad sam čitao prijedlog za opoziv jako puno je insinuacija, neistina i konstrukcija. Nastojat ću biti miran i staložen. Ono što volim reći kad povezujem dvije današnje točke, ovakva kakva je bila rasprava o rebalansu takva bi trebala biti svaka rasprava - kritizirati moj rad, svih ministara i Vlade ali na argumentirani način, a ne na konstrukcijama kakve nisu utemeljene", kazao je. 

"Maloprije sam čuo oporbenu zastupnicu koja je pobrojavala koliko tko od ministara ima iskustva u realnom sektoru. Ja zbog svog iskustva u realnom sektoru sam imao prijedlog za poziv. Ovaj je danas vezan uz moje iskustvo u realnom sektoru. Što god napravi čovjek nije dobro, a mislim da ministri trebaju biti odgovorni u skladu sa zakonima i propisima. Bilo bi poželjno da imaju druga iskustva jer znam po sebi koliko mi je ono koristilo u radu kao ministra", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je komentirao i dvije akcije USKOK-a koje su rezultirale uhićenjima u njegovom resoru. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo