retorika pomirbe / Ministar Medved za RTL Danas: 'Pred nama je puno komemoracija, kruna svega, nadam se, bit će zajednički odlazak u Vukovar'

Ministar branitelja poručio je da Hrvatska gradi svoje društvo na temeljima pravednosti i tolerancije

6.8.2020.
18:38
VOYO logo

Na odlasku u Grubore neće se stati, poručuje potpredsjednik Vlade koji će ondje s predsjednikom Milanovićem sudjelovati na komemoraciji srpskih žrtava. Doznajemo i da će premijer u rujnu biti na komemoraciji u Varivodama, a evo što o svemu za TL Danas kaže ministar branitelja Tomo Medved.

Premijer ide u Varivode

Nakon Knina i cijele retorike pomirenja, premijer ide u Varivode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''O tome kada će predsjednik Vlade obići koji lokalitet stradanja ili masovnu grobnicu, to će on vrlo jasno najaviti. Želim demantirati da apsolutno nije po srijedi nikakav konkretan dogovor vezano za konkretne posjete. Jučer je dostojanstveno obilježena 25. obljetnica VRO Oluja, iz Knina su poslane jasne poruke optimizma i pozivom svima da daju svoj doprinos izgradnji tolerantnog društva'', rekao je Medved.

Kazao je o tome kada će netko otići na koji lokalitet, to će biti jasno najavljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''I do sada smo obilazili i nismo od toga radili nikakvu veliku pompu. Nastavit ćemo obilaziti jer to je civilizacijski čin. Odati počast civilnim žrtvama kao što to gotovo svakodnevno činimo, odajem počast našim hrvatskim braniteljima. To je u kontinuitetu politika naše vlade, tako ćemo i nastaviti'', objasnio je ministar hrvatskih branitelja.

Podsjeti je kako su ljeto i jesen vrijeme kada se obilazi veliki broj stratišta. Ministar ide u Grubore krajem mjeseca, no kako će doći i s kim, kazao je da će dogovoriti s kolegom Miloševićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Želim vam jasno najaviti da u neposrednoj blizini Grubora je stradala jedna hrvatska obitelj, obitelj Čengić 1992. godine. Dakle koliko je složen taj naš povijesni segment i koliko je važno svim tim žrtvama, na odgovarajući način odati počast. Svaka ta gesta pridonosi uspostavi povjerenja'', kazao je.

Image
RTL Doznaje /

Plenkovićev korak dalje: Nakon Miloševića u Kninu i Medveda u Gruborima, premijer ide na komemoraciju u Varivode

Image
RTL Doznaje /

Plenkovićev korak dalje: Nakon Miloševića u Kninu i Medveda u Gruborima, premijer ide na komemoraciju u Varivode

Zajednički odlazak u Vukovar

Podsjeća da je pred Vladom jako puno komemoracija. No pred Vladom je i jako puno konkretnih projekata na temelju politike stvaranja kvalitetnijeg života svih ljudi u Hrvatskoj. Medved pretpostavlja da će kruna svega biti zajednički odlazak u Vukovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja vjerujem da će to tako biti. I Vukovar i Škabrnja, ali naglašavam da ćemo kao i do sada, prisjetiti se svih žrtava na svim stratištima, jer to je naša obveza. To je civilizacijsko postignuće. Mi smo vrlo jasno komunicirali našu politiku, na tom tragu ćemo i nastaviti. Hrvatska danas može biti uzor mnogim zemljama u tom pogledu, a poglavito ako govorimo o Srbiji, čija retorika ovih dana je potpuno neprihvatljiva'', prokomentirao je Medved.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je kako je zajednički odlazak u Knin ''poniženje za Srbe''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nažalost svjedočimo 25 godina istoj retorici. Poziv je Srbima da se suoče sa svojom prošlošću, da se suoče sa svojom ulogom u realizaciji velikosrpske politike i da se suoče sa svim onim zlom koje su počinili 1990.-ih, da shvate da je to propalo. Trebali bi shvatiti da je Hrvatska danas samostalna, suverena i da je realizirala najveći broj svojih strateških ciljeva, te da snažno kroči u perspektivu. Da kroči prema zemlji blagostanja kakvu je želio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. To je naša poruka prema njima. Da se okrenu prema budućnosti i da se suoče s istinom'', poručio je.

O mogućnosti razgovora s Vučićem, ministar je pojasnio kako je hrvatska politika vrlo jasna. Te ako druga strana prihvati takav pristup i tu razinu dijaloga i tolerancije koja se  temelji na istini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Republika Hrvatska gradi svoje društvo na temeljima pravednosti, socijalne uključenosti i tolerancije. Na tom tragu ćemo neumorno nastaviti i svi moramo dati svoj doprinos da to realiziramo. To je dug put, no moramo biti ustrajni da realiziramo naša programska područja'', zaključio je Medved.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo