Izbjegavao plaćanje prireza / Na dužnosti bio samo šest dana: Gdje je danas bivši ministar branitelja koji je 'stanovao' u baraci?

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL Patrik Macek/PIXSELL

"Nisam dao ostavku radi barake"

7.7.2019.
12:20
Robert Anic/PIXSELL Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Samo šest dana trajao je mandat Mije Crnoje, ispostavilo se, nesuđenog ministra hrvatskih branitelja u Vladi nestranačkog premijera Tihomira Oreškovića, što je nezapamćeni presedan u novijoj hrvatskoj političkoj povijesti, pa i šire.

Od tih spomenutih šest dana u siječnju 2016. godine, dva posljednja raspravljalo se o njegovoj daljnjoj sudbini nakon što su mu mediji stavili na teret da je izbjegavao plaćanje prireza te da novac koji je dobio iz povlaštenog kredita za branitlje nije iskoristio za gradnju kuće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao adresu stanovanja prijavio baraku

Kao adresu stanovanja Crnoja je prijavio samoborsku adresu na kojoj se nalazi tek drvena baraka. Pravni stručnjaci pregledali su tada Crnojine papire koji mu očigledno nisu išli u korist jer je toga dana u kasnim noćnim satima tadašnji premijer Tihomir Orešković s Markova trga objavio da prihvaćaju njegovu ostavku na mjestu premijera.

Tri godine poslije, na Crnojinu žalost, a još više na žalost hrvatskih građana, svakodnevno svjedočimo urušavanju tada postavljenih visokih demokratskih standarda, pa se u posljednje vrijeme njegovo ime sve češće spominje u političkoj i medijskoj javnosti. No, ekskluzivni intervju dao je za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Gospodine Crnoja, posljednje tri godine gotovo da i niste viđeni u javnosti. Gdje ste, što radite, čime se bavite?

U mirovini sam i, kako kaže narodna poslovica, “dao Bog pa se zabavio sam o sebi”, mene je to sustiglo. Bavim se sam sobom i medijima koji su me besramno oklevetali i ocrnili izmišljajući i proizvodeći kojekakve nepostojeće afere, te su me u javnosti neistinito prikazivali kao najvećeg kriminalca nanoseći meni i mojoj obitelji sve vrste šteta – od materijalnih do emotivnih. Zbog svega toga sam bio prinuđen pokrenuti nekoliko sudskih postupaka, a to sve skupa dugo traje, ali istina će, iako sporo, na kraju ipak pobijediti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokrenuo je i sudske postupke protiv svih medija koji su o njenu proizvodili i prenosili, po njegovom mišljenju neistinite i lažne konstrukcije s kojima je u javnosti teško osramoćen.

Premda ste kao branitelj dobili zemljište u Samoboru na kojem ste se u roku od tri godine obvezali izgraditi kuću, što niste učinili, u siječnju ove godine, prema presudi Općinskog suda, sporno zemljište ipak nećete morati vratiti. Kako to komentirate?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bih trebao komentirati, pa i u proizvodnji mojeg slučaja su ponajprije bili odlučujući politički interesi, koji su napuhavani uz pomoć medija gotovo istog trenutka kad sam postao ministar.Tada je započela spirala podmetanja i neistina na temelju kojih su postupale i neke institucije. Prvostupanjski je sud bez političkih pritisaka donio presudu na osnovi jasnih činjenica, dokaza i argumenata. Sada očekujem i potvrđujuću, pravomoćnu drugostupanjsku odluku, te tek nakon toga mogu pokrenuti postupak dobivanja građevinske dozvole i krenuti s izgradnjom kuće.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači ipak ćete na tom zemljištu sagraditi obiteljsku kuću?

Svakako, jer ne postoji ni jedan valjan ili opravdan razlog da to ne učinim. Međutim, sramotni sudski spor, koji je pokrenuo Grad Samobor, spriječio me je da to već prije napravim. Dakle, ja iz ove situacije ne mogu nikako sam i na svoju ruku izaći, o tome odlučuju institucije ove države i lokalne samouprave, koje ipak, kako tako-rade svoj posao, pa sam na kraju uvjeren kako će sve biti u redu i da ću već sljedeće godine započeti s izgradnjom obiteljske kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da ste nakon otkrića barake i odstupili, kako komentirate afere sa zemljištem na Braču u vlasništvu ministra uprave Lovre Kuščevića? Premijer Plenković ga se, unatoč pritiscima iz koalicije, još uvijek ne namjerava odreći.

Kada sam dao ostavku na ministarski položaj nisam to učinio zbog medijskog otkrića barake, nego zato što ni na koji način nisam želio biti uteg Vladi RH. Prije toga i kasnije smo vidjeli kako je bilo puno većih utega i pratili smo kako je to sve završavalo. Nakon iskustva kojeg sam proživio, nisam siguran što je istina, a što podmetanje u medijskoj histeriji koja se proizvodi oko ministra Kuščevića. No, ako je ministar propustio pravodobno upisati u katastar zemljište i kuću, smatram da to nije razlog za ostavku. Znakovito je da ministra prozivaju neki koji imaju puno veće grijehe i neki koji također nisu upisali svoje kuće i stanove u porezne kartice i katastarske knjige. Moj je dojam da ministar Kuščević ne mora otići jer sve zbog čega ga se napada predstavlja pravi medijski linč s problematičnim pozadinama i namjerama. Ako je ministar Kuščević zaista počinio kaznena djela, onda treba biti i primjereno pravosudno sankcioniran, a ne samo otići iz Vlade RH. Međutim, znakovito je kako nitko u javnoj dreci ne traži procesuiranje ministra, nego samo ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Da ste se održali na funkciji ministra branitelja, kako bi izgledao vaš resor? Koji bi bili vaši prioriteti?

Ministarske prioritete sam jasno očitovao i prije dolaska na ministarski položaj,
a oni se odnose na trajno zbrinjavanje i rješavanje statusa svih hrvatskih branitelja te na uspostavu i zaštitu digniteta i vrijednosti hrvatskoga Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako biste ocijenili rad svojeg nasljednika na dužnosti ministra branitelja Tome Medveda? 

Ministar Tomo Medved u sadašnjim okolnostima zaslužuje priznanje jer radi važan i težak posao, u kojem je tradicionalno nedovoljno obuhvaćeno rješavanje problematike branitelja HVO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon svega što ste doživjeli tijekom kratkog ministarskog mandata, imate li još uvijek političkih ambicija?

Nemam nikakvih političkih ambicija, kao što ih nisam imao ni prije tri godine, ali sam postao ministar na nagovor svojih prijatelja i suradnika te na temelju kvalitetnog programa koji smo imali u vezi s rješavanjem svih važnih pitanja hrvatskih branitelja. Uostalom, taj program je prihvaćen i na Predsjedništvu HDZ-a i na temelju njega sam predložen i izabran kao najprihvatljiviji kandidat za ministra iako sam do tada bio tek peti ili šesti na listi kandidata. Moja načelna nesklonost za bavljenje politikom proizlazi iz promatranja politike koja se događa u Hrvatskoj, a koja nanosi štetu državi i narodu.
 Kako može biti privlačna politika koja izdaje vitalne državne interese i zaokupljena je prijevarama, manipulacijama i podmetanjima? Međutim, ako se od mene ponovno 
zatraži pomoć oko rješavanja braniteljskih pitanja, pomoći hrvatskom narodu, pomoći građanima RH i samoj domovini Hrvatskoj, ja sam spreman, rekao je za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo