brine za hrvatsku poljoprivredu / Ministar objasnio zašto je prozvao neke trgovačke lance: 'Ovo nije udar na slobodu tržišta!'

'Hrvatska je članica EU, a promet roba i usluga u svim državama članicama je slobodan', rekao je u RTL-u Danas Tomislav Tolušić

13.7.2017.
18:46
VOYO logo

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić nastavlja otvoreni rat protiv prekomjernog i nerazumnog uvoza. Danas se obrušio na strane trgovačke lance u Hrvatskoj. Ne može vjerovati da uvoze čak i kruh.

Image
'Kupac jedino mjerilo' /

Lidlov odgovor na Tolušićevu izjavu: 'Domaćih dobavljača pekarskih proizvoda imamo više od 50%'

Image
'Kupac jedino mjerilo' /

Lidlov odgovor na Tolušićevu izjavu: 'Domaćih dobavljača pekarskih proizvoda imamo više od 50%'

Svoj odgovor ubrzo su ponudili i prozvani lanci, a što na kraju dana kaže ministar provjerili smo u RTL-u Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki tvrde da je ovo što ste napravili danas udar na slobodu tržišta?

"Ne vidim zašto. Hrvatska je članica EU, a promet roba i usluga u svim državama članicama je slobodan. Ali ja kao hrvatski ministar poljoprivrede imam pravo reći da trebamo protežirati hrvatske proizvode".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Kaufland i Lidl - oba njemački lanci demantiraju Vaše tvrdnje i nude drugačije brojke?

"Što se tiče kruha, ja sam preksinoć bio u jednom od tih lanaca. U toj trgovini sam našao tri ili četiri proizvoda s područja RH od njih 100-150. Možda ima hrvatskih proizvoda u nekoj drugoj trgovini, a baš u toj u kojoj sam ja bio nije bilo. Ako trgovački lanci kupuju 70 posto hrvatskog voća i povrća, onda mi nemamo problema. Onda nitko ne ruši breskve u dolini Neretve, otkupljuju se dinje i lubenice bez problema. Tržište nema problema, poljoprivrednici su sretni. Jedino što kad dođem u Slavoniju ili u dolinu Neretve ne čini mi se to baš tako".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je moguće da je strani proizvod uz trošak transporta jeftiniji nego domaći proizvođači?

"Ne znam o kojem se proizvodu radi. Kruh? Mi smo konkurentni, imamo odličan proizvod. Zašto se ne nalazimo na policama trgovačkih lanaca, to ne znam".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je moguće da je čokolada Milka na hrvatskom tržištu - kako mi tvrdi izvor - 20-30 posto jeftinija nego na austrijskom ili njemačkom? Prikazuju li oni realan trošak, o čemu se tu radi?

"Prije svega kupujem Dorinu, Zvečevo i Kandit čokolade. Kupujmo hrvatske proizvode, nemojmo se obazirati na druge".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2007-2014. nijedan strani lanac nije ostvario dobit u Hrvatskoj. Znači li to da namjerno trpe gubitke kako bi osvajali tržište?

"Može li netko trpiti gubitke godinama bez da ostvaruje dobit, mislim da ne. Ali, mi možemo pomoći sami sebi podizanjem naše svjesnosti o kupovini hrvatskih proizvoda. A trgovačkim lancima mogu najaviti - provest ćemo istraživanje i na kraju godine ćemo pohvaliti one lance koji na svojim policama imaju najviše hrvatskih proizvoda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija ne gleda blagonaklono na ovakve kritike - može li doći do njihove reakcije?

"Idući tjedan sam u Bruxellesu. Kad razgovaram s kolegama ministrima oni također vode brigu o svojim poljoprivrednim proizvodima u svojim državama. To radi i Hrvatska".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo