MINISTAR PILETIĆ / 'Vlada nastavlja s mjerama za pomoć građanima na jesen. Rast će osnovica u javnim i državnim službama, pitanje je koliko'

'Želimo intervencijama omogućiti lakše prebrođivanje jesenskog i zimskog dijela godine', kazao je ministar

23.8.2022.
19:16
VOYO logo

Sutra će biti i službeno potvrđeno - umirovljenicima slijedi nikad veći porast mirovina - usklađivanje od 6,18 posto.

S papira - u novčanik računica izgleda ovako: skromne mirovine - minimalna povišica. Za razliku od onih s višim primanjima - kojima stiže izdašniji dodatak. O svemu tome RTL-ova reporterka Dajana Šošić razgovarala je s ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je na početku komentirao činjenicu da je inflacija praktički pojela veće mirovine koje tek stižu.

"S obzirom na inflaciju od 2019. zbog indeksa usklađivanja mirovina, mirovina je povećana za više od 10 posto. S obzirom na porast cijena u drugom razdoblju 2022. očekujemo da će s 1. siječnjem usklađivanje biti značajno u odnosu na ovu 6,18 posto, ali bez obzira na indeksaciju mirovina Vlada je prepoznala da visina mirovina nije adekvatna i kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti obvezali sm ose da ćemo povećati najniže i obiteljske mirovine", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
povećanje za 20-ak dana /

Zbog rekordne inflacije i mirovine idu gore. Objavili koliko će rasti prosječna mirovina

Image
povećanje za 20-ak dana /

Zbog rekordne inflacije i mirovine idu gore. Objavili koliko će rasti prosječna mirovina

Komentirao je i kako vlada planira pomoći građanima sa svojim jesenskim paketom mjera.

"Želimo intervencijama omogućiti lakše prebrođivanje jesenskog i zimskog dijela godine, načine da omogućimo jednokratne isplate umirovljenicima, da obuhvatimo socijalno ugroženije građane koji su korisnici zajamčene minimalne naknade. Jednako tako, imamo pripremljen čitav niz mjera koje bi se ticale zadržavanja radnih mjesta i pomoći gospodarstvenicima", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što bi to konkretno značilo, Piletić je kazao: "Sve ono što je bilo dobro i što je bilo od koristi, ponajprije ako govorimo o energetskom dodatku umirovljenika. imamo gotovo rješenje koje možemo brzo pripremiti, staviti na stol Vladi i ukoliko se Vlada složi pomoći umirovljenicima s nižim primanjima."

Komentirao je i nastavak jesenskih pregovora sa Sindikatima državnih i javnih službi koji traže veće plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pričekat ćemo projekcije koje priprema Ministarstvo financija da vidimo koje su realne mogućnosti. O svemu tome nakon što budemo razgovarali s predstavnicima Sindikata. Izvijestit ćemo javnost. Ne očekujem da će pregovori biti dugi koliko je bilo potrebno za sklapanje novog kolektivnog i temeljnog kolektivno ugovora. Ono što je neupitno je da će Vlada biti spreman na podizanje osnovice u državnim i javnim službama, ali ukoliko će to biti to će biti rezultat pregovora koji trebaju biti za stolom", kazao je Piletić.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo