turizam cvjeta i ruši rekorde / Ministar turizma za RTL Direkt: 'Od ove sezone očekujemo osam milijardi eura zarade'

Na Jadranu turizam i dalje cvjeta i ruši sve rekorde. Tek što je završio, srpanj već broji dolaske, noćenja, milijune turista i zarađenih eura

10.8.2015.
22:47
VOYO logo
Image
ŠPICA SEZONE /

Hrvatska pred najvećom zaradom od cestarina u povijesti: samo ovaj vikend prihod čak 50 milijuna kuna

Image
ŠPICA SEZONE /

Hrvatska pred najvećom zaradom od cestarina u povijesti: samo ovaj vikend prihod čak 50 milijuna kuna

Autoceste su prošlog vikenda zaradile preko 49 milijuna kuna bez PDV-a. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku turisti najviše vole Rovinj, Poreč i Dubrovnik. Ne zaostaju ni Plitvice.

Onaj koji uz turističke djelatnike ima puno razloga za osmjeh je ministar turizma Darko Lorencin koji je bio gost RTL Direkta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekordi katkad znaju zadati muke. Na Plitvicama nemaju infrastrukturu za primiti tolike ljude, čak pola milijuna više ove godine. Radite li što po tom pitanju, kako to riješiti? 

Pa očito se radi o znatno većem broju turista koji su ove godine došli u našu zemlju. Infrastruktura je bila pripremljena za jedan određeni broji koji je dosad dolazio i vjerujem da, isto kao što smo i prošle godine sagledali neke činjenice, pa poboljšali ove godine, da će se nacionalni parkovi i neke druge infrustrukture za sljedeću godinu bolje pripremiti jer broj turista nadilazi onaj koji su dolazili proteklih godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U čemu vidite tajnu uspjeha ove sezone? Kritičari će reći - sve je u vanjskim faktorima, toplom vremenu i suncu, Grčkoj, Tunisu? U čemu vidite svoju i zaslugu Ministarstva?

Mi smo odmah po završetku protekle godine, one glavne sezone, pokrenuli čitav niz analiza, zajedno s HTZ-om i s privatnim sektoprom. Prezentirali smo te podatke i uspjeli smo eliminirati one nepoželjne okolnosti koje su se javlje proteklih godina. Najave za ovako relativno veći broj gostiju i bolji booking imali smo već i tijekom proljeća, a kada je krenula sezona je bilo jasno da su i najave za 6. i 7. mjesec bile iznimne. Tako da ova događanja u Grčkoj i kasnije u Tunisu, one su se zbile potkraj lipnja kada je naš srpanj bio odavno već bukiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od subote je na snazi novi zakon o ugostiteljskoj djelatnosti kojim je omogućeno duže radno vrijeme. Kakve su vaše informacije s terena, kakve su reakcije?

Mislim da je taj zakon opće dobro prihvaćen, pogotovo od struke. Mislim da će unaprijediti turizam. On je u principu napravljen za narednu godinu, možda će neka od jedinica lokalne samouprava promijeniti radno vrijeme. Na taj način dali smo mogućnost jedinicama lokalne samouprave i turističkim zajednicama, uz čije mišljenje se donosi produljenje radnog vremena, da se omogući pojedinim vrstama objekata i pojedinim naseljima da ponude više, da mogu diverzificirati svoju destinaciju i time je napraviti konkurentnijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko novca očekujete od ove sezone? Prelazimo li rekordnih 7 i pol milijardi eura zarade? Kada ćete znati podatke?

Itekako ćemo 7,5 milijardi preći jer samo što smo imali onaj porast u prvom kvartalu od 13 posto prihoda, to iznosi 45 milijuna eura u apsolutnom iznosu i to već nadmašuje 2008. godinu, ako uspoređujemo s 2014. Ukoliko se nastavi istim tempom, a i mjesec kolovoz bilježi rekorde, računamo da ćemo se približiti brojci od 8 milijardi i time ići uz bok našoj strategiji. Ako imamo porast noćenja u prvih sedam mjeseci od 7 posto, uvijek tu brojku porasta noćenja prati porast prihoda, i računamo da ćemo se naći ako ne na 8, vrlo blizu 8 milijardi ove godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvijek pričamo samo o Jadranu ali što je s turizmom na kontinentu? Bilježimo li i tu neke pomake?

Svakako, pogotovo s Hrvatskom 365. Kada smo i počeli s programom od 22 destinacije, 8 ih je bilo s kontinenta. Ove godine smo taj program proširili na 39 destinacija, 14 je s kontinenta i tu bilježimo blage ali sigurne poraste. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo