sporne fotografije / Ministar u krivolovu? Kuščević se pohvalio fotografijama vrste koja se lovi s posebnim dozvolama

Ako itko u Hrvatskoj treba dobro poznavati propise, zakone i odredbe - to je ministar uprave, ali se on našao pod sumnjom da je ulovljen u krivolovu

23.10.2018.
7:00
VOYO logo

Ulov za pohvaliti se. Samo kad bi bila riječ o nekoj drugoj ribi, a ne iglunu ili sabljarki - s kojom se junački borio i starac iz kultne knjige Ernesta Hemingwaya. No, očito je da je ulov ministra Lovre Kuščevića debelo ispod mjere od najmanje metra. 

Portal morski.hr objavio je fotografije ministra s dvije sabljarke - koje su prema njihovoj procjeni premaleni za izlov, za što je predviđena kazna do 150.000 kuna. "Ti igluni su ulovljeni izvan svih propisa i regula i za to bi nekom od nas oderalo kožu na sudu" - ovo su riječi kojima je uredništvo Facebook grupe "Zaustavimo devastaciju Jadrana" opisalo ulov ministra Kuščevića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrsta koju se lovi samo s posebnim dozvolama

Fotografiju je ministar na Facebook stavio prije dvije godine, maknuta je sad kad je došla do javnosti i kad je krenula lavina komentara. Da stvar bude gora, riječ je o vrsti za koju vrijede jako stroga pravila ribolova - samo s posebnim dozvolama. Kazne za krivolovce su ogromne, a najveću štetu čine ulovi nedoraslih primjeraka.   

Prema važećem pravilniku piše kako je zabranjen ne samo ulov, već i zadržavanje ne plovilu igluna manjeg od 100 centimetara duljine, mjereno od vrha donje čeljusti, dakle bez kljuna, do kraja repne peraje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za komentar sam upitao i samog ministra, koji je u SMS poruci objasnio kako se nije hvalio svojim, već - tuđim ulovom. "Nikad nisam lovio niti ulovio igluna. Radi se o fotografiji staroj više od četiri godine, kad sam se fotografirao s ulovom jedne od ribarskih koća u Hvarskom kanalu, od koje sam kupovao ribu.

Imaju li ili nemaju ribe potrebnu dužinu, uistinu ne znam. Žao mi je ako fotografija bilo koga vrijeđa. To nije bila moja namjera, pogotovo jer nikad nisam sudjelovao u ovom ribolovu niti posjedujem opremu za takav ribolov", napisao je Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još se neki HDZ-ovci hvalili onime što smrdi na krivolov

No, to nije jedini put da se krivolovom ili onime što jako smrdi na krivolov hvalio neki istaknuti dužnosnik.

2008. Luka Bebić javno se pohvalio ulovom čak 18 palamida, debelo iznad dopuštenih granica. Nakon velikog pristika ekoloških udruga, tadašnji predsjednik Sabora je rekao: "Da sam znao da ne smijem uloviti 15 palamida, sigurno to ne bih uradio, a najmanje bih o tome okolo pričao."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovog ljeta HDZ-ovac Ernest Forjan fotografirao se sa strogo zaštićenom periskom. Ali, kako je pojasnio- izvadila su je djeca, a on se samo slikao prije nego što je školjku spasio i vratio u more.  

Sabljarka je jedna od najspektakularnijih riba u moru koja može dosegnuti i 650 kilograma. Ako je nitko ne ulovi i ne zadrži u fazi dok je još bila beba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo