napravio pravo čudo / Ministar Varga tvrdi da su bolnice smanjile minuse za 70 posto; HDZ uvjeren: 'To su bajke!'

U hrvatskim bolnicama stanje nikad nije bilo bolje. Barem tako tvrdi ministar zdravlja koji se pohvalio nevjerojatnim rezultatima svoje reforme. Prvi put u povijesti neke bolnice posluju u plusu, smanjio se dug, svima rastu prihodi, pacijenti kraće čekaju, operacija je više. To je bajka, u koju nitko ne vjeruje - poručuje mu HDZ

30.7.2015.
18:34
VOYO logo

Hrvatska trenutno proživljava pravu zdravstvenu renesansu, barem ako je vjerovati ministru zdravlja Siniši Vargi.

Bolnica u Varaždinu jedna je od 11 veličanstvenih. Zvuči nevjerojatno, ali oni posluju u plusu! Jedan od razloga što na računu imaju 12 milijuna kuna je to što pacijenti ovdje borave kraće, jer se liječe u jednom danu kroz sustav dnevne bolnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono čime smo mi posebno ponosni jest to što se preko 50% pacijenata liječi putem dnevne bolnice, a postoje razne dnevne bolnice", rekao je neurokirurg Nenad Hudelić

Drugi je razlog što se promijenio način plaćanja bolnicama. Umjesto fiksnih limita, novac dobivaju točno za ono što naprave. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo i prije puno radili, ali način obračuna i prikazivanja, otpisivanjem bolnica nije mogla biti pozitivna. sve što se napravilo se i plaćalo", rekao je Mladen Smoljanec, sanacijski upravitelj Opće bolnice Varaždin.

Zajedno s njima su i KBC Rijeka, Lovran, Bjelovar, Požega, Sisak i Zadar, mahom manje ustanove, jer u većima za plus treba dulje vremena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako sam sretan što je 11 bolnica uspjelo za šest mjeseci učiniti ono što drugi naprave za pet godina", oduševljen je Siniša Varga. 

Ministar zdravlja kao da je napravio čudo. Bolnički dug u prvih pola godine je 153 milijuna kuna, što je 70% manje nego lani. Kliničkim bolnicama i KBC-ovima prihodi rastu 18%, a općim bolnicama 19%.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito je da su sve hrvatske bolnice u prvih pola godine radile bolje i više, pokazale veću učinkovitost. Povećan je broj usluga u dnevnoj bolnici, povećan je broj operacija. postigli smo sve što smo htjeli ovom reformom", rekao je Dragan Korolija Marinić, pomoćnik ministra zdravlja.

25 posto pacijenata više liječi se u dnevnoj bolnici, popunjenost kreveta porasla je za 40 posto, a broj operacija za 10 posto. HDZ u to - ne vjeruje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što sigurno znamo je da se u prostorima bolnica ne odigrava bajka. U ovih šest mjeseci nismo vidjeli da se išta promijenilo, što god govorili iz ministarstva zdravstva, liste čekanja se nisu smanjile", poručio je član HDZ-ova odbora za zdravstvo Pavo Kostopeć.

Ministar je zaboravio da su srž sustava pacijenti, a ne brojke; poručuje mu udruga bolničkih liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavna funkcija bolnica nije da ganjaju dobit", Ana Barić iz HUBOL-a. 

Siniša Varga je ili najbolji ministar u povijesti, ili je samo najbolji u prikazivanju brojki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo