GOSTOVAO U RTL-U DANAS / Bošnjaković o Huanitu: 'Taj čovjek zapravo ne bi ni vidio zatvor'

Nekakvim malim blijedim kaznama u principu šaljemo poruku – neće ti se bog zna što dogoditi, kazao je Bošnjaković

28.1.2019.
19:00
VOYO logo

Gost RTL-a Danas bio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Ministre Bošnjakoviću, izmjenama Kaznenog zakona koje su stupile na snagu početkom mjeseca htjelo se zaštititi zdravstvene djelatnike, ali i dalje nemaju status službene osobe - planirate li to promijeniti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravstvene djelatnike smo izmjenama Zakona zaštitili, dakle, oni imaju posebnu odredbu ako bi bio prisila ili napad na njih kao zdravstvenog djelatnika tada se to kažnjava. Međutim, mi imamo jednu općenitu odredbu koja regulira pitanje prisile ili napada na bilo koju osobu - ako se to dogodi, tada u Kaznenom zakonu postoji takvo kazneno djelo i moguće je izreći i izriču se sankcije u takvim slučajevima. Iz tog općeg kaznenog djela pravosuđe i tijela koja donose odluke crpe definiciju odgovorne osobe i praksa tu odgovornu osobu prepoznaje. Ovdje je posebno sad istaknuto za zdravstvene osobe, imamo i za službene osobe i zapravo se u principu želi poslati poruka da se želi zaštititi još neke vrijednosti, a ne samo pojedinca jer kad je službena osoba to znači da je uvijek napad i na nekakav službeni proces, na nekakav postupak i zato se to posebno nominira u Kaznenom zakonu.

U posljednjih tjedan dana imali smo dva napada na medicinsko osoblje... Treba li povećati i same kazne?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba ubrzati samo postupanje u takvoj situaciji. Od momenta kada se to dogodi do momenta izricanja same sankcije, donošenja odluke vrijeme treba biti kraće. Tu svi trebaju postupiti u, što bi se reklo, ekstremno brzim rokovima. Bit će to vrlo jasna poruka da se to ne isplati, a naravno i kazna treba biti odgovarajuća. Nekakvim malim blijedim kaznama u principu šaljemo poruku – neće ti se bog zna što dogoditi, ali ako je sankcija onako jaka onda je to u principu zaista upozorenje – ljudi, to se ne isplati.

Što se dogodilo od prosvjeda učitelja koji su također tražili svoja prava žaleći se na nasilje - i to stoji - što je sa zakonskom zaštitom nastavnika?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo što sam već rekao, imamo opću odredbu iz koje se crpi zaštita i u odnosu na takve situacije. Ali – nisam nesklon razgovorima i analizama treba li nešto pojačati, dodatno definirati, no u našem zakonodavstvu postoji okvir za sankcioniranje i izricanje kazni da se tako nešto ne događa.

Trebaju li oni dobiti status službene osobe?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imaju ga uvijek po općoj odredbi, Zakon prepoznaje sve osobe koje nastupaju kao odgovorne osobe u nekakvim procesima, bilo da je riječ o nastavnicima ili čak i kao neki gospodarski djelatnik u nekoj tvrtki.

A novinari? Trebaju li oni imati status službene osobe, svjedoci smo nekoliko napada - i  fizičkih, i  verbalnih?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu imamo zaista vrlo vrlo visoko letvicu podignutu i određena postupanja novinara su dekriminalizirana, tu imamo zaista na najvišoj  razini ugrađene zaštitne mehanizme i ono što je jako važno - zaista izrazito pazimo na slobodu riječi – to mora u društvu biti zaštićeno, i u našem Ustavu je utvrđeno kao takvo i u našim zakonima. Zna se da imamo ona kaznena djela klevete, uvrede, sramoćenja, ali imamo sad i onu četvrtu stavku – dekriminalizacija, da ako do toga i dođe, u principu, postoji određeni javni interes.

Ovih dana u fokusu je i objava Živog zida protiv novinarke Jutarnjeg lista Željke Godeč - napisali su da “godinama sustavno trola protiv Živog zida, piše poluinformacije, poluistine, izvodi zaključke koji nemaju veze s činjenicama... je li nepismena ili zla'', pitaju se na svojoj Facebook stranici gdje su objavili njezinu fotografiju. Što kažete na to?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najoštrije to osuđujem, zaista je to potpuno neprimjeren govor i osuđujem jer se radi o jednoj političkoj stranci koja ima ambiciju uređivati stanje u društvu i ovako nastupiti u odnosu na novinara koji je temeljio svoj tekst na nalazu Državne revizije. Možeš se ti s time ne složiti ili ne složiti, ali ako se ne slažeš u mogućnosti si argumentirano odgovoriti, a ovo je bijedan tekst koji poziva na nesnošljivost i ovo najoštrije osuđujem - neprihvatljivo je i za demokratski sustav i slobodu riječi, govora, mišljenja.

Potvrdili ste da je Ministarstvo pravosuđa zaprimilo molbu za pomilovanjem Huanita Luksetića - kakva je sad procedura? Koliko bi sve moglo trajati?

Zaprimili smo to mi ćemo sada zatražiti izvješća i informacija od sudova koji su donosili presude i centra za socijalnu skrb, objedinit ćemo sve to i tada će Ministarstvo izreći svoje mišljenje i sve ćemo to uputiti predsjednici Republike koja po Ustavu donosi odluku o pomilovanju ili da to ne odobrava. Nastojat ćemo da sve bude u najkraćim mogućim rokovima – ovisi o tijelima koja nam trebaju sve dostaviti. Mislim da će to biti vrlo brzo, što se tiče nas u Ministarstvu - to odmah ide van.

Je li vas iznenadio potez predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je i prije procedure najavila pomilovanje čovjeka koji je kod sebe imao ne baš tako malu količinu marihuane? I je li se netko žalio nakon što se predsjednica Republike ovako javno založila za samo jedan slučaj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije se nitko žalio i nije me njezin potez iznenadio – ona ima po Ustavu tu najsnažniju ovlast da jedina u našem sustavu donosi odluke o pomilovanju. Ovo je slučaj gdje su ljudi senzibilizirani – radi se očito o bolesnom čovjeku koji ima ne tako male zdravstvene tegobe i obrazlagao je sve svojom željom da se izliječi, da mu to pomaže i tu percepciju javnosti osjetila je i predsjednica. Što se tiče postupanja suda, on postupa temeljem zakona, ne percepcije javnosti – tvari koje su nađene su zabranjene i za sud nije bilo drugačijih opcija. No da malo umirimo javnost – Uprava za zatvorski sustav ima i bolnicu u okviru zatvora i svi oni koji imaju tegobe i budu primljeni idu u zatvorsku bolnicu, a ako tamo nemaju uvjeta za njihovo liječenje, oni se šalju u redovnu bolnicu i ako se radi o ovakvom slučaju – taj čovjek zapravo ne bi ni vidio zatvora.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo