stroža kontrolu takvog rada / Ministar zdravlja: 'Cilj nam je da liječnici mogu dopunski raditi i u drugim bolnicama'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

'Želimo dosadašnji pravilnik poboljšati i otvoriti mogućnost da liječnici iz jedne ustanove mogu otići u drugu na jedan ili dva dana u mjesecu, kako bi se ostvarila bolja suradnja između tih institucija', poručuje Nakić

29.3.2016.
13:54
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar zdravlja Dario Nakić izjavio je u utorak da je cilj novog pravilnika o dopunskom radu, koji je uputio u javnu raspravu, da liječnici nakon završetka radnog vremena u ustanovi u kojoj su zaposleni mogu raditi ne samo kod privatnika već i u drugim bolnicama, kojima nedostaje medicinskog kadra, te je najavio strožu kontrolu takvog rada i povećanje broja ljudi u zdravstvenoj inspekciji.

Želimo dosadašnji pravilnik poboljšati i otvoriti mogućnost da liječnici iz jedne ustanove mogu otići u drugu na jedan ili dva dana u mjesecu, kako bi se ostvarila bolja suradnja između tih institucija, a takva mogućnost je važna zbog manjka liječnika, posebice u manjim sredinama gdje radi samo jedan odjelni liječnik kojega nema tko zamijeniti, pojasnio je Nakić novinarima na obilježavanju Dana ljubičaste vrpce posvećenog epilepsiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To nije, ističe Nakić, udar na javno zdravstvo nego pokušaj da se liječnike i medicinske sestre, koji se spremaju otići iz Hrvatske, zadrži unutar zdravstvenog sustava za dobrobit javnog zdravstva. Ako odu iz Hrvatske, a nema ih tko zamijeniti, to bi zapravo bio udar na javno zdravstvo, poručio je.

Najavljujući strože kontrole dopunskog rada, Nakić je ustvrdio da je nužno jačanje zdravstvene inspekcije u kojoj je sada premalo djelatnika, pa je namjerava kadrovski ojačati prebacivanjem određenog broja ljudi nakon spajanja zdravstvenih agencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da će za dodjelu odobrenja za dopunski rad i dalje vrijediti strogi kriteriji.

"Ravnatelji ustanova trebaju kontrolirati izvršavaju li pojedini djelatnici korektno svoje obveze i jesu li obavili dovoljan broj usluga. Ako ne izvršavaju svoje obveze iz ugovora o radu, postoji mogućnost da ne dobiju dozvolu za dopusnki rad, kao i u slučajevima kada se vodi kazneni postupak, te ako se protiv nekoga tijekom obavljanja djelatnosti izvan radnog vremena pokrene kakav postupak. Tada ravnatelj može privremeno uskratiti rad izvan radnog vremena dok se postupak ne riješi", kaže Nakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Odbacio je pritom optužbe da će liječnici koji dopunski rade biti u sukobu interesa. "Bi li bio sukob interesa da smo sve anesteziologe iz Rijeke koji su htjeli ići raditi u Maribor, pustili da odu iz Hrvatske. Naravno da bi, jer u riječkoj bolnici ne bi imao tko operirati.  Nama je cilj te ljude zadržati ovdje", rekao je Nakić.

Također je najavio kako će, osim financijskog dijela, posebna pozornost biti posvećena tome da se liječnicima omogući profesionalna realizacija kroz jasne i transparentne modele napredovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo