kako radi agencija? / Ministarstvo brani Vučković u slučaju Tolušića: 'Nije pogodovala ni štitila, uvela je stroža pravila'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Pojašnjavaju i kako u trenutku obrade natječaja i donošenja Odluke o odbijanju nije postojao razlog stavljanja Tomislava Tolušića na Listu isključenja

12.7.2022.
18:54
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo poljoprivrede reagirao je na medijske napise da je ministrica navedenog ministarstva Marija Vučković pogodovala Tomislavu Tolušiću koji je nedavno priveden zbog malverzacija s poticajima.

Kažu kako ovim putem najoštrije odbacuju zlonamjernu i potpuno netočnu tvrdnju da je ministrica Vučković pogodovala ili štitila bivšeg ministra Tomislava Tolušića pri korištenju europskih sredstava za izgradnju vinarije ili sadnju novih vinograda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministrica Vučković nije ni u kom trenutku radila pritisak ni na jednog zaposlenika Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ili HAPIH-a kako bi zaštitila Tomislava Tolušića ili mu omogućila stjecanje prava za koja nisu bili zadovoljeni preduvjeti. Dapače, poduzela je sve moguće radnje u skladu sa svojim ovlastima i dužnostima te u cilju pojačane kontrole i unapređenja sustava, pri čemu je predmetni natječaj bio obuhvaćen sveobuhvatnom unutarnjom revizijom Ministarstva poljoprivrede kao i mnogi drugi natječaji", naveli su.

Image
uhićen bivši ministar /

Ministrica Vučković o Tolušiću: 'Javio se na četiri natječaja, dva su mu odbijena.' Govorila je i o pritiscima

Image
uhićen bivši ministar /

Ministrica Vučković o Tolušiću: 'Javio se na četiri natječaja, dva su mu odbijena.' Govorila je i o pritiscima

Govore i kako se u medijima implicira da je natječaj izrađen, ali onda i mijenjan za potrebe bivšeg ministra pa govore da je "provjerom javno dostupnih podataka jasno da nije riječ o prvom natječaju za vinogradare, prvi je objavljen 2018. i po navedenom natječaju inicijalno je bilo odobreno 85 zahtjeva s iznosom potpore od 40.497.034,93 kn. Trenutno je sklopljenih 80 ugovora iz navedenog natječaja, a dosad je provedena isplata za njih 76 u iznosu od 30.508.935,22. Nadalje, posljednji natječaj za vinogradare je mijenjan u tri navrata, a iz istih je jasno da je većina izmjena zapravo restriktivnog karaktera te da nijedna od navedenih promjena nije utjecala na možebitnu prihvatljivost Tomislava Tolušića".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuli su i da prema očitovanju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u trenutku obrade natječaja i donošenja Odluke o odbijanju nije postojao razlog stavljanja Tomislava Tolušića na Listu isključenja za daljnje prijave na natječaje Programa ruralnog razvoja.

"Nadalje, nakon izdavanja odluke o odbijanju, OPG nositelja Tomislava Tolušića i povezano društvo u vlasništvu njegove supruge se nisu javljali na mjere Programa ruralnog razvoja stoga je potpuno netočno i nemoguće da mu je ministrica Vučković na taj način pomogla da i dalje koristi sredstva iz Programa ruralnog razvoja. S obzirom da je predmet u istrazi, daljnja postupanja će ovisiti o istom", govore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalje, podsjetili su i na pisanje o natječaju iz Vinske omotnice putem kojeg je Tomislavu Tolušiću odobreno i isplaćeno 2,9 milijuna kuna, a kojim se problematizira postupanje Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja po izlasku u kontrolu na teren nije zaustavila isplatu druge rate i zatražila povrat novca temeljem nepoštivanja dokumentacije kojom je najavio korištenje kredita banke za financiranje svog udjela u projektu.

Pojašnjavaju potom kako Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju nije dužna tražiti potvrdu o porijeklu imovine niti kontrolirati porijeklo novca kojim se financiraju projekti. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju traži podatke o izvorima financiranja prilikom zaprimanja zahtjeva za potporu kako bi osigurala održivost projekata i osigurala izbor korisnika koji će u zadanom roku izvršiti planirane investicije, tvrde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključuju ni kako se ministrica Vučković ni u jednom trenutku nije srela s revizorima Europske komisije, ni u Hrvatskoj ni u Bruxellesu, a predmet revizija u svibnju su bile mjere čiji Tomislav Tolušić nije čak ni korisnik.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo