'NIJE DOBRO' / Ministarstvo branitelja reagiralo na Grmojinu izjavu o nestalima u ratu: 'To je čista laž'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iz Ministarstva dodaju da je "pitanje samo laže li Grmoja svjesno ili doista vjeruje u to što govori"

21.5.2022.
17:09
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo hrvatskih branitelja je čistom laži nazvalo tvrdnju zastupnika Mosta Nikole Grmoje, koji je prozvao Vladu da nije pronašla nijednu osobu nestalu u Domovinskom ratu, te podsjetilo da su u šest godina ekshumirani posmrtni ostaci 157 osoba i identificirane 224 osobe.

"U izjavi za medije na potpuno drugu temu, Grmoja se sjetio i nestalih, prozivajući Vladu da nije pronašla nijednu osobu nestalu u Domovinskom ratu. To je čista laž", navelo je u subotu Ministarstva dodavši kako je "pitanje samo laže li Grmoja svjesno ili doista vjeruje u to što govori".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U reagiranju se ističe kako u "oba slučaja nije dobro" jer bi, kako su istaknuli, "kao ozbiljan političar, što očito nije, trebao znati o čemu govori".

"Ako svjesno laže, apeliramo da to ne čini jer takvim neodgovornim izjavama dezinformira javnost i uznemirava obitelji nestalih osoba. Ako pak ne zna, pozivamo ga da se malo bolje informira."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OPTUŽNICE SU NEDOSTUPIVE /

Ministarstvo branitelja poziva Srbiju da dostavi informacije o tome gdje su naši nestali

Image
OPTUŽNICE SU NEDOSTUPIVE /

Ministarstvo branitelja poziva Srbiju da dostavi informacije o tome gdje su naši nestali

Ministarstvo hrvatskih branitelja naglašava kako je nedopustivo je da se tako osjetljiv i zahtjevan proces "narušava takvim paušalnim pristupom i lažima da Republika Hrvatska ne čini ništa ili nedovoljno čini u traganju za osobama nestalim u Domovinskom ratu".

U proteklih šest godina, u mandatu ministra Medveda, detaljno je istraženo 298 lokacija, na kojima su pronađene dvije masovne grobnice, u Marincima i Boboti, te veći broj pojedinačnih i asanacijskih grobnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom razdoblju su ekshumirani posmrtni ostaci 157 osoba i identificirane 224 osobe, i to zahvaljujući predanom radu ministra Medveda i njegovog tima koji su unaprijedili sustav za traženje nestalih osoba i metodologiju rada te uspostavili međuresornu suradnju", navelo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Podsjećaju kako je sve to definirano Zakonom o osobama nestalim u Domovinskom ratu, koji je nastao u Ministarstvu hrvatskih branitelja, uz punu potporu Vlade u tom iznimno osjetljivom i zahtjevnom procesu, u kojem "nam je najvažnije povjerenje obitelji nestalih osoba".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, umjesto "nula"ili "zero"kako je (u petak) rekao Grmoja, riješene su sudbine 224 osobe nestale u Domovinskom ratu. Toliko je obitelji u proteklih šest godina napokon saznalo istinu o sudbini svojih bližnjih, podsjeća se.

"Kao sto uvijek ističemo, ključni problem je nedostatak pouzdanih informacija, zbog čega kontinuirano prozivamo Srbiju koja tim informacijama raspolaže. No, proces traženja dodatno otežava i gotovo svakodnevno, neodgovorno širenje raznih dezinformacija", ocjenjuje Ministarstvo koje je još jednom pozvalo sve koji imaju saznanja da ih podijele s nadležnim institucijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašeno je da je prioritet pronaći sve osobe nestale u Domovinskom ratu.

"Stoga i ovom prilikom pozivamo sve koji imaju saznanja da ih podijele s nadležnim institucijama te apeliramo da se prestane manipulirati i politizirati sudbinama nestalih jer takav pristup samo šteti, a želimo vjerovati da nam je svima cilj pronaći sve osobe nestale u Domovinskom ratu. Njihov pronalazak naš je prioritet", stoji na kraju reagiranja Ministarstvo hrvatskih branitelja na izjavu saborskog zastupnika Mosta Nikole Grmoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo