Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
PRIOPĆENJE MINISTARSTVA

Ministarstvo o Pernaru: 'Izražavamo žaljenje zbog zlouporabe djece u političke svrhe'

"Ministarstvo će uputiti preporuku školama kako se ponašati prilikom neovlaštenoga ulaska stranih osoba u prostore odgojno-obrazovnih ustanova", navodi se u priopćenju

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Vijesti.hr/ 31.1.2017. u 12:53
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
TURNEJA PO ŠKOLAMA

Poziva ih da napuste nastavu: pogledajte prepisku Pernara s učenicima zagrebačke gimnazije

Nakon što su zastupnika Živog zida Ivana Pernara škole prijavile zbog neovlaštenog ulaska u njih, priopćenjem se oglasilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u kojem navode kako je Pernar prekršio niz pravila.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Važeći Pravilnik o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima u članku 17. propisuje: „U skladu s kućnim redom školske ustanove ravnatelj je obvezan odrediti dežurstvo odgojno-obrazovnog ili drugog radnika na ulazu u školsku ustanovu i u svim unutarnjim i vanjskim prostorima školske ustanove kada ih koriste učenici.“

Također, treba naglasiti i važnost Pravilnika o kućnom redu koji propisuje kako učenici ne smiju bez odobrenja ravnatelja dovoditi u školu strane osobe te da je u školi zabranjen svaki oblik nasilja, izražavanja neprijateljstva, nesnošljivosti i drugoga neprimjerenog ponašanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministarstvo znanosti i obrazovanja zaprimilo je dopis ravnateljice Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu te ravnateljice Upravne škole Zagreb vezano uz ulazak saborskoga zastupnika Ivana Pernara u prostorije škole.

Jednako tako, Ministarstvo je zaprimilo obavijest pravobraniteljice za djecu doc. dr. sc. Ivane Milas Klarić u svezi s „neprimjerenim ponašanjem“ saborskoga zastupnika Ivana Pernara. U predmetnim obavijestima, Ministarstvo je obaviješteno o neovlaštenome ulasku gospodina Pernara u škole, fotografiranju s učenicima te poticanju učenika na neprimjereno ponašanje i kršenje školskih pravila.

Upravo se čita

Ministarstvo znanosti i obrazovanja kontaktiralo je ravnateljice škola te utvrdilo da su u predmetnim slučajevima škole postupile sukladno pravilima pozvavši se na važeći Zakon o odgoju i obrazovanju te Pravilnik o kućnome redu. Posebno je istaknuta odredba o zabrani dovođenja stranih osoba u školu bez odobrenja ravnatelja. Također, škole su slučaj prijavile nadležnim institucijama - policiji, a pravobraniteljica je slučaj prijavila i Državnom odvjetništvu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izražava žaljenje zbog ovih događaja i zlouporabe djece u političke svrhe. Ministarstvo će uputiti preporuku školama kako se ponašati prilikom neovlaštenoga ulaska stranih osoba u prostore odgojno-obrazovnih ustanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

S tim u svezi, djelatnici odgojno-obrazovnih ustanova upućeni su u sadržaje zakona, pravilnika i propisa, koji se odnose na zaštitu i prava djece te zakonsku regulativu koja se odnosi na zaštitu prava djece i učitelja od ravnatelja koji je obvezan s osnivačem školske ustanove omogućiti učenicima rad u sigurnom okruženju.

Sukladno Ustavu Republike Hrvatske, konvencijama, zakonima i provedbenim propisima nužno je osigurati zaštitu prava učenika te provedbu programa kojima se promiče zaštita prava, sigurnost i zdravlje. Zaključno, Ministarstvo znanosti i obrazovanja poziva sve aktere u društvu na zaštitu prava i interesa djece u odgojno-obrazovnome procesu."

Vijesti.hr/ 31.1.2017. u 12:53
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba