Oglasili se / Ministarstvo o pravima putnika u zračnom prometu: 'Hrvatska će predložiti kompromisni prijedlog'

Image
Foto: Shutterstock

Ministarstvo navodi kako prijedlog ima za cilj poboljšati provedbu pojašnjavanjem ključnih načela i prava putnika

5.2.2020.
17:15
Shutterstock
VOYO logo

Nakon brojnih medijskih napisa vezanih uz prijedlog Hrvatske Europskoj komisiji o reviziji prava putnika oglasilo se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Kako navode u priopćenju, naglašavaju kako Hrvatsko predsjedništvo tek započinje raspravu o pravima putnika i to temeljem prijedloga Europske komisije temeljem studije koju je Komisija naručila. 

Ističu kako će Hrvatska kao zemlja predsjedateljica uvažiti stajališta svih država članica te na temelju njihovih komentara predložiti kompromisni prijedlog. Ministarstvo navodi kako prijedlog ima za cilj poboljšati provedbu pojašnjavanjem ključnih načela i implicitno prava putnika koja su u prošlosti dovela do mnogih sporova između zrakoplovnih tvrtki i putnika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slijedom brojnih upita o prijedlogu Uredbe o pravima putnika u zračnom prijevozu, naglašavamo kako Hrvatsko predsjedništvo tek započinje raspravu o izmjenama uredbe o pravima putnika u zračnom prometu, a na temelju prijedloga Europske komisije studije koju je EK naručila. Predstojeće rasprave će tek pokazati u kojem smjeru države članice žele ići. Hrvatska će kao zemlja predsjedateljica uvažiti stajališta svih država članica te na temelju njihovih komentara predložiti kompromisni prijedlog.

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavno na prijedlog Uredbe, on je bio blokiran u Vijeću od 2015. radi problema definicije teritorijalne primjene Uredbe budući da je Zračna luka Gibraltar bila sporna. Izlaskom Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, navedeno više nije sporno te je Uredba ponovno spremna za dugo očekivanu raspravu koju je hrvatsko predsjedanje odlučilo ponovno pokrenuti na temelju prijedloga Europske komisije još iz 2013., a uzimajući u obzir napredak postignut do 2015. te činjenice iz nedavno objavljene studije naručene od strane Europske komisije.  

Prijedlog ima za cilj poboljšati provedbu pojašnjavanjem ključnih načela i implicitno prava putnika koja su u prošlosti dovela do mnogih sporova između zrakoplovnih tvrtki i putnika, te doprinijeti koordinaciji provedbene politike na nacionalnoj razini, a napose osigurati učinkovitu i dosljednu provedbu prava putnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom smislu hrvatsko predsjedništvo je veliki naglasak stavio na prava putnika te se vodi činjenicama iz Studije naručene od Europske komisije, a koja dolazi do zaključka da je putniku najvažnije doći do odredišta uz pravo na skrb i informacije. Dakle, opći cilj rasprave ovog prijedloga postizanje je uravnoteženog sustava koji se temelji na jednostavnim i jasnim pravilima koja se mogu lako i učinkovito primijeniti. 

Konačan cilj je osigurati ravnotežu interesa između putnika i zračnih prijevoznika, držeći se jednostavnih pravila, poboljšavajući predvidljivost i kodificirajući sudsku praksu EU kako bi pravila bila jasnija i učinkovitija", navodi se u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo